• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sefa Saygılı
Sefa Saygılı
TÜM YAZILARI

Beslenmede orucu örnek alan diyet

16 Mayıs 2020
A


Sefa Saygılı İletişim: [email protected]

Normal bir kiloya sahip olmanın ve formda kalabilmenin en iyi yöntemi beslenmeye dikkat etmekten geçer. Ancak sürekli olarak kalori hesabı yapmanın ve yenilen gıdaların bu şekilde ayarlanmasının uzun vadede zayıflamaya fazla katkısı olmadığı artık anlaşıldı. 

Şimdi ise dünyada aralıklı oruç örnekli diyet giderek yaygınlaşıyor ve savunanlar giderek artıyor.

Bu diyette; 8 saat istenilen yenilmekte ancak günün geri kalan 16 saatinde aç kalınmaktadır. Aç kalınan sürede vücut ve sistemler dinlenmekte, kendini tamir etmesi ve alınan kalorileri yakması sağlanmaktadır. Böylelikle zayıflama da mümkün olmaktadır.

Buna ek olarak 8 saat yiyip 16 saat aç kaldığımızda hücrelerimizdeki enerji kaynağı olan mitokondrinin fonksiyonu uyarılmaktadır. Böylelikle yenilenme hormonları en üst düzeye çıkmakta ve düşük kalorili diyetlerin sebep olduğu hücre içi hasar ortadan kalkmaktadır. 

Yine uzun süre aç kalındığında kandaki insülin düşer. Kas yapımı ve yağ yakımı hızlanır. Aralıklı oruç, karbonhidratlardan uzak durmamıza yardımcı olur, bu da kendimizi dinç ve zinde hissetmemize yardım eder. Düşen insülin kalp ve şeker hastalığı riskini azaltır. 

Uzun süreli açlık, hastalıkların da önlenmesine yardımcı olur. Çünkü uzun süre aç kalma ile hücrelerdeki oksidatif radikallerin birikimi azalır, bu da yaşlanma ve hastalık gibi sorunlardan uzak kalmayı sağladığı gibi bağışıklık sistemini güçlendirir.

Faydaları saymakla bitmiyor; aralıklı oruç diyeti en başta kilo vermeye yardımcı olur, hipertansiyonu düşürür, dejeneratif beyin rahatsızlıklarına yararlı olur. Zihnin fonksiyonlarını artırır ve hafızayı güçlendirir. Strese karşı bünyemize kuvvet verir. En ilgi çekici faydalarından biri de insülin direncine ve kan şekerinin dengelenmesine iyi gelmesi. Metabolik sendrom problemi yaşayan ve Tip 2 diyabeti olan kişiler için oldukça faydalı.

Kısacası tuttuğumuz oruç, ömrü uzatıyor ve üstelik yaşamı daha kaliteli hale getiriyor. Elbette biz orucu sadece Rabbimizin rızasını kazanmak için tutarız. Ancak Peygamber Efendimizin buyurduğu gibi, “Oruç tutan sıhhat bulur.”

HAKİKATİN İZİNDE

Son yıllarda okuduğum en güzel kitap Hakikatin İzinde (Ekin Yayınları, 2019). Yazarı mühtedi bir Müslüman: Hamza Andreas Tzortzis. Kitabı okumaya başladığımda elimden bırakamadım. Gerçekten bugün Müslümanların karşılaştığı ateizm, deizm, evrim teorisi, bilinç, irade, bilimin niteliği, inanç gibi önemli entelektüel problemlere mantıklı cevaplar veriyor. Tzortzis kitabı yazmasının ana sebebini, “İslam dininin tutarlı ve doğru olduğunu, ateizmin ise entelektüel bir hayalden ibaret olduğunu göstermek için insanlara bilimsel, fikri ve manevi açıdan kendilerini besleyebilecekleri araçlar sunmak” şeklinde açıklıyor.

Yazarın adı kitap yayınlanmadan önce birden sosyal medyada ortaya atıldı ve linç girişimine tabi tutuldu. 6 yıl önce Boğaziçi Üniversitesi’nde verdiği bir konferanstaki sözlerine güdümlü anlam yüklenerek saldırıldı. Belli ki kitabının genç kuşağa vereceği faydalarından korkmuşlardı. Önce yayınlayacak yayınevi kitabı basmaktan vazgeçti, şimdi ise önemli kitap satış sitelerinin listesinde bulunmuyor.

1980 yılında dünyaya gelen Hamza Andreas Tzortzis, İngiltere’de doğmuş ailesi ise Yunan vatandaşı. Araştırmacı ve yazar olan Hamza Andreas Tzortzis, çocukluk yıllarında ailesinin dini olan Hristiyanlığı benimsemiş. Ancak 22 yaşındayken İslam’a yönelerek Müslüman olmuş. İngiltere’de psikoloji eğitimini bitirmiş, Öğrenci Proje Sorumlusu olarak çalışma hayatına atılmış ve bu iş kapsamında pek çok eğitim alarak kendini geliştirmiş. Felsefe yüksek lisansı da yapan Tzortzis, hala felsefe alanında doktora çalışmalarını sürdürüyor. İslam’ı anlatmak ve insanları Müslümanlığa davet etmeyi hayatının önemli bir amacı haline getiren araştırmacı – yazar Hamza Andreas Tzortzis, dünyanın pek çok yerinde bu amacı için konferanslar verip, seminerler düzenliyor. 

Pek çok kişi bilim, akıl ve mantık yoluyla insanı ateizme götürecek yeterli delile ulaşabileceğine inanıyor. Özellikle gençler arasında ateizm, büyük bir hızla yayılıyor. Üstelik artık birçok kişi, din ve bilimin taban tabana zıt olduğunu, hatta inançta akla yer olmadığını düşünüyor. Kısacası inanç tartışmaları artık hayatımızın merkezince yer alıyor.

Hamza Andreas Tzortzis, Türkçeye çevrilen kitabında tam da bu tartışmaların üzerinden gidiyor. Ateizmin iddialarını mantıki delillerle çürüten Tzortzis; Hakikatin İzinde olan insanlar için akıl, mantık ve bilim çerçevesinde bir pusula sunuyor.

Ateizmi ve onun farklı görünümleri diyebileceğimiz “inanma biçimlerini” inceliyor ve Kur’an’da sunulan varlık delillerini anlatmanın ötesine geçerek inançla ilgili soyut konuları da işliyor. Birçok karmaşık meseleyi soğukkanlılıkla ele alarak anlaşılabilir bir basitlikte sunuyor.

Hakikatin İzinde, inançlı olsun olmasın; gerek kendi içerisinde gerek toplum içinde ateizmle yüzleşmiş kişiler için biçilmiş bir kaftan. Hem ateistlerin, hem inançlıların okuması gereken bir başucu kitabı bence.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Sami Yılmaz

Esas oruç, İslami kriterlerin yanında hayat boyunca zehirli ve zararlı hiçbir gıda tüketmemek, Ramazan ayında normal oruca devam etmektir. Şimdiye dek maalesef kapsamlı İslami bir gıda kodeksi geliştirilememiştir. Yalnız, bilinen ve bazen mezhepler arasında çelişen helal gıda kodeksi mevcuttur. Bu da bu çağda çok yetersiz kalmaktadır. Bazı mezheplerde leşcil olmasına rağmen tilki, çakal, saksağan, yabani eşek etleri her nasılsa helal sayilmişlar. Bunun yanında bazı imamlar denizden çıkan her hayvanın etini helal saymişlar. Bugün, deniz hayvanlarının çoğunun etleri zehirli oldukları bilinen bir gerçek. Ülkemizin acilen geniş kapsamlı sıhhatli ve helal gıda kodeksine ihtiyaç var. Helal gıda sertifikalı gıdaların çoğuna güvenilmez. Helal fakat zararlı ve zehirli. Türkiye'de gıdalar toksikolojik olarak henüz incelenmemistir.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23