• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Osman Atalay
Osman Atalay
TÜM YAZILARI

Teknoloji bağımlılığı kapımıza dayandı

09 Nisan 2019
A


Osman Atalay İletişim: [email protected]

Geçen hafta salı günü Van’ın Tuşba’ya bağlı Akköprü Mahallesi’nde yaşayan 14-15 yaşlarındaki 5 kız çocuğu piknik yapmak amacıyla Akköprü Tepesi’ne çıktı. 

Çocuklardan 14 yaşındaki 8. sınıf öğrencisi Sevda Elaçmaz tepeden atlayarak yaşamına son verdi.

Ölüm olayının emniyet ve savcılık araştırması sonucunda ‹Mavi Balina› adlı internet tuzağı nedeniyle meydana geldiği belirtildi. 

Çocukları ve gençleri ölüme sürükleyen, genellikle internet düşkünlüğü olan 12-15 yaş arası gençleri etkisi altına alan ‹Mavi Balina› anne babaların korkulu rüyası olmayı sürdürüyor.

Mavi Balina oyununun Türkiye’de 150’ye yakın çocuk ve gencin intihar etmesine neden olduğu biliniyor.

Bu yılın başında 21 0cak’ta Adana’da 8. sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Emine’nin sır intiharının ardından defterlerini inceleyen aile ve polis, küçük kız tarafından çizilen balinalar ile figürlere rastladı. 

“Ölmeden önce 1 yıllık yapılacak” başlığı altında 25 maddelik bir de liste bulundu. “Mavi Balina” oyunundan gelen talimatların Emine tarafından yazıldığı tespit edildi. 

Amca Mahmut Karadağ; “Babasının yatağına uzanmış av tüfeğine 1 mermi yerleştirmiş ve intihar etmiş. Bu çocuğun bunu yapması milyonda bir ihtimal bile olamaz, okulunda da başarılı bir öğrenciydi” sözleriyle bu duruma isyan etmişti.

Yeşilay Başkanı ve İbn Haldun Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Türkiye’de 14 yaş grubu gençlerin yüzde 10’unun teknoloji bağımlısı olabileceğini tahmin ettiklerini, bu oranın yaklaşık 300 bine tekâmül ettiklerini belirtti.

Öztürk, teknoloji bağımlısı olan çocukların ağır depresyonlara girebileceğini belirterek, «İntihar düşüncesine varan davranış bozukluları yaşayabilirler. Bu çocukların okul hayatı da bitiyor. Özellikle lisede olanlar okula devam etmiyor» dedi. 

Öztürk «Çocuğunuzu korumak için eve arkadaşlarını çağırın. Evde oyun oynasınlar. Evi dağıtsınlar ama bilgisayar oynamasınlar. Teknoloji bağımlılığında da giderek artan tarzda bir kullanım vardır. 1 saatle başlar 5 saate kadar gider. Bırakıldığında çok yoğun bir yoksunluk ve sıkıntı yaşanır. Madde bağımlılığında olduğu gibi çocuğun elinden tablet, bilgisayar ya da cep telefonu aldığında kriz çıkarır. Kendine zarar verir. Öfke nöbetleri yaşar» uyarısında bulundu.

Teknoloji bağımlılığıyla birlikte çocuklarda hem fiziksel hem de psikolojik birçok sorunun görülebileceğine dikkat çeken Öztürk, “Yaşam kaliteleri çok düşüyor. Ders çalışmıyor. Uykusuz kaldığı için sabah okula gidemiyor. Duruş bozuklukları oluşuyor. Sosyal anlamda da geri gidiyor. İçe kapanıyor. Zaman yönetimini kaybediyor. Zihinsel üretkenliği yok oluyor” ifadelerini kullandı.

Aileler ne yapmalı?

Uzmanlar, çocuklarda teknoloji bağımlılığı olmaması için ailelere önemli görevler düştüğünü ısrarla vurguluyor. 

Çünkü çocuğu sınırlandırabilecek tek merci ailedir. Aile öncelikle teknoloji kullanımında çocuğa model olmalıdır. Anne baba da teknolojik aletlere meraklıysa; bilgisayarda, internette veya telefonda çok vakit geçiriyorlarsa çocuk da tabii ki ailesini örnek alıp aynı şekilde davranış gösterecektir. 

Bu durumda anne ve babanın kendini de sınırlandırması çok önemlidir. Teknolojik aletleri doğru kullanmak, onlardan nasıl faydalanabileceğini öğretmek gerekir çocuğa. 

Çünkü teknolojinin ve internetin faydasının yanında zararları da vardır. İnternetin ya da bilgisayarın doğru kullanımı çocuğa mutlaka öğretilmelidir. 

Bunun haricinde bu tür araçlar ortak alanlarda bulunmalıdır. Çünkü ancak o zaman çocuğun teknolojik aletlerin, bilgisayar veya telefonun başında ne kadar vakit geçirdiğini, internette hangi sitelere girdiği, nerelerde dolaştığını öğrenebilirsiniz. 

Çocukla birebir ve sağlıklı iletişim kurmak çok önemlidir. Çocukların problemlerini, bazı düşüncelerini anlayabilmek, çocuk ile aile arasında iyi bir iletişim kurulmasını sağlar. İyi bir iletişimin olduğu ailelerde de çocukla ebeveyn arasında bazı kuralların veya sınırlamaların olması çok da zor değildir. 

Çocuğunuza bazı durumlarda teknolojik aletleri kullanmak konusunda eşlik edebilirsiniz. Bazı cihazları birlikte kullanabilirsiniz ve bazı mecralara birlikte dahil olabilirsiniz. 

Çocuk teknolojik cihazlara, sosyal medya ve benzeri sanal iletişim alanlarına fazla bağımlı hale geldiyse, çocuğunuza belli sınırları koyamıyorsanız ve çocuk gitgide içine kapanıyorsa ya da depresif özellikler gösteriyorsa, davranış problemi geliştirmeye başladıysa ailenin ve çocuğun artık bir uzmandan yardım alması gerekiyor demektir.

Çocuklarda teknoloji bağımlılığının sebebi?

Çocuklarda teknoloji bağımlılığı birçok nedene dayanır. Burada önemli olan ebeveynin çocuğa nasıl yaklaştığı ve ona nasıl bir çevre sunduğudur. Günümüzde çocukların fazlaca oynamaya ya da enerjilerini harcamaya kanalize olduğu alanlar, özellikle metropollerde çok azalmış durumdadır. 

Bu nedenle çocuklar eve kapanmaktadır. Eve kapanan çocuk da kendini ifade etmek için belirli mecralar seçmeye başlar. Bilgisayar, televizyon, internet kullanımı ya da sosyal medyanın kullanımı çok ön plana çıkmıştır. Eve kapanan, izole olan çocuk bir şekilde kendini belirli bir mecrada ifade etmektedir. 

Bu da en ulaşılabilir ağ olan internettir. Çocukların insanlardan izole olup içlerine kapanması, onların internet ve teknolojiye olan bağımlılıklarını artıracaktır. Çocuğun rahatça çevresi ile sosyalleşebileceği, enerjini atabileceği şartlar sağlanırsa, çocuklar rahatça dışarı çıkabilirlerse, birebir insanlarla iletişime geçerlerse bu bağımlılık yavaş yavaş düşmeye başlayacaktır. 

Fakat günümüzde metropollerde veya büyük şehirlerde bu pek mümkün değildir. Bu nedenle ailelere önemli görevler düşer. Teknolojik cihazların kullanımını sınırlamak veya gerektiğinde bir uzmandan destek almak gerekir.

Teknoloji bağımlılığının en büyük zararı 14-15 yaş grupları üzerinde görülmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda artık bağımlılık türleri konusunda bilgilendirici seminerler yapmaları zorunlu hale gelmiştir.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23