• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Osman Atalay
Osman Atalay
TÜM YAZILARI

Charlie Hebdo ve Avrupa’nın kutsalı provoke etme sorunu

13 Ocak 2015
A


Osman Atalay İletişim: [email protected]

Fransa’nın başkenti Paris’te haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo’ya gerçekleşen saldırı, “Avrupa’nın ikinci 11 Eylül’ü” olarak algılanmasını, İslam=terör tartışmalarını bir kez daha gündeme getirdi.

Geçtiğimiz yıllarda Hollanda ve Belçika’da Peygamberimiz Hz. Muhammed’i hedef alan karikatürler yayınlanmış ve benzer hadiseler yaşanmıştı.

AVRUPA’DA, İSLAMOFOBİ ALGISI SÜREKLİ İŞLENDİ

Avrupa’nın 2008 yılından beri yaşadığı ciddi ekonomik daralma ve işsizlik sorunları, özellikle aşırı sağcı, ırkçı partiler tarafından yabancı ve İslam düşmanlığı gösterilerine dönüştürüldü.

11 Eylül üzerinden özelde Amerika’da, genelde Avrupa’da, İslamofobi algısı sürekli olarak işlendi durdu.

Fransa’da son iki yıldır dini sembollerin okullarda yasaklanması, kamuya açık yerlerde peçe takılmasına izin verilmemesi, Müslümanların fiziki ve sözlü saldırılara maruz kalması başta Mağrip (Fas) kökenli Fransız vatandaşları olmak üzere birçok azınlığı tedirgin ve provoke etti.

İFADE, DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ

Charlie Hebdo’nun bir hiciv dergisi olarak bugün Fransa’da sergilemiş olduğu ifade özgürlüğünün mantığı da ciddi olarak eleştiri konusudur.

Kutsalı provoke etme özgürlüğü çok tehlikeli ve riskli bir durumdur.

Charlie Hebdo dergisinin kutsal değerlerle alay etme özgürlüğünün kırmızı çizgisinin “Yahudilik” olması tartışma konusudur.

Yahudilere dokunmayan, alaya almayan dergi neden sürekli olarak Müslümanları incitir ve provoke eder?

Avrupa’da özellikle Almanya ve Fransa başta olmak üzere birçok ülkede, Yahudi inanç ve değerleriyle alay ve tahrik etme özgürlüğüne hiç kimse sahip değil. 

İslam’ın inanç ve değerlerine karşı saldırı, alay ve tahrik etme eylemleri “ifade ve düşünce özgürlüğü” kapsamında değerlendiriliyor.

BİR ARADA YAŞAMAK İNANÇLARA SAYGIDAN GEÇER

Avrupa’da 15 milyon Müslüman yaşamaktadır ve bunların büyük bölümü artık Avrupa’nın bir parçasıdır. 

Bir arada yaşamanın en temel kuralı inanç ve kültürel değerlere saygıdan geçer.

İki yıldır Avrupa’da yükselen “yabancı ve Müslüman karşıtlığı” gösterileri sonucunda yüzlerce cami ve işyerleri kundaklandı, insanlar saldırıya uğradı. Tüm yaşananlar Avrupalı liderleri ortak bir çözüm arayışında buluşturamadı.

Paris hadisesini; 11 Eylül, El Kaide, IŞİD ve İslamofobi algısı üzerinden görmeye çalışırsak gerçeği inkar etmiş oluruz.

Israrla Müslümanları özeleştiriye davet edenler, Cezayir, Bosna, Irak, Afganistan ve Suriye’de yaşanan katliamlardan dolayı Hıristiyan dünyasını ne zaman özeleştiriye davet edecekler?

Müslüman bireyin gerçekleştirdiği eylem sonrasında, Müslümanları terörist ve özeleştiriye mahkûm eden düşünce tek taraflı, ötekileştirici bir düşüncedir.

Batı dünyası, NATO Koalisyonunun Müslüman coğrafyalardaki katliamlarını masaya yatırmalıdır.

Batı dünyası; Cezayir, Ruanda, Bosna, Afganistan, Filistin, Irak, Suriye, Libya, Myanmar ve Doğu Türkistan’da yaptığı katliamlar sonucunda İslam dünyasında oluşturduğu travmaların, Avrupa’nın göbeğinde alaya ve hicve dönüşmesi karşısında gelişen olayları masaya yatırmalıdır.

PARİS’TEKİ YÜRÜYÜŞ TRAJİKOMİKTİ

Paris yürüyüşüne katılan 40 ülke liderinin oluşturduğu fotoğraf çok trajikomik bir algıydı.

Filistin lideri Mahmut Abbas’tan, İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu ve ülkesinde darbe ile işbaşına gelmiş eli kanlı liderlere varıncaya kadar, trajikomik bir fotoğraf.

Paris’te kol kola yürüyen liderlerin birçoğu Ortadoğu’da yürüttükleri sömürge politikalarını adam gibi gözden geçirmiş olsalardı bugün dünya çok daha huzurlu olurdu.

İnançlara ve kutsala saygı sorunu samimi bir şekilde Avrupa’da bir kez daha dikkatle ele alınmalıdır.

Sebep ve sonuç ilişkileri üzerinden sorunların üzerine gidilmesi gerekiyor.

Charlie Hebdo kutsalı provoke etmemelidir. Avrupa’da, Yahudi’nin kutsalına nasıl dokunulmuyor ve saygı gösteriliyorsa, aynı şekilde Müslümanların da değerlerine saygı gösterilmelidir.

Bugün Hristiyan Avrupa’nın Yüzleşmesi gereken en temel sorunu, inançlara, değerlere saygı ve empati sorunudur.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23