• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Muharrem Güneş
Muharrem Güneş
TÜM YAZILARI

Birleşik Arap Emirliği’nin Bölgesel İmparatorluk Hayali

04 Ocak 2018
A


Muharrem Güneş İletişim: [email protected]

Darbeler, suikastlar ve entrikalar... Birleşik Arap Emirlikleri’nin kendine biçilen rolü gerçekleştirmesi için kullandığı yöntemlerden sadece bazıları…

Abu Dabi krallığı emperyalistlerin bölgedeki sömürü projesine engel teşkil ettiğine inandığı Arap Baharı devrimlerini yok etmek ve acımasızca bastırmak için tüm enerjisini harcamaktan çekinmiyor.

Libya, Tunus, Mısır, Yemen, Katar, Türkiye, Filistin, Suudi Arabistan, Umman ve Somali… Tüm bölge, bu coğrafyada kurulu düzenin yönetimini devam ettirebilme adına küçük bir emirlik tarafından ateşe verildi.

Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır’da devrim karşıtı medyayı milyar dolarlara boğmuş, “temerrüt” hareketini finanse etmiş, Sisi’nin siyasi ve mali darbesini destekleyerek, seçilmiş başkan Muhammed Mursi’yi devirme kampanyasının yolunu açmıştı.

Bu yardım elbette bedelsiz değildi, Birleşik Arap Emirlikleri darbecilere vermiş olduğu desteğin mukabilinde Süveyş Kanalı’nın en önemli limanlarından olan Mısır’ın El Varak Adası’na sessiz sedasız çökerek Dubai Port World’un uluslararası ağına Uluslararası Dubai limanı DP World Sokhna’yı eklemiş oldu.

BAE ayrıca Tunus’a müdahale etmeye çalıştı ve seçilen hükümeti 2013 yılında yıkmak için çok çalıştı. Tunus’tan hemen sonra boş durmayan BAE, Libya’da Muammer Kaddafi rejiminin kalıntıları ile ittifak kuran emekli Binbaşı General Halife Hafter’i sahneye çıkardı. Libya’daki uluslararası silah ambargosuna rağmen paralı askerleri, ağır silahlarla donatarak Bingazi ve Trablus’taki Hafter muhaliflerini ağır bombardımana tabi tutmasını sağladı. Nihayetinde Libya fiili olarak ikiye bölünmüş ve ciddi anlamda istikrarsızlaştırılmış durumda. Böylece devrimcilere yapanlara Kaddafi günleri aratılacak halde bir ders verilmeye çalışılmaktadır.

Yemen’de, Bab el-Mendeb Boğazı’ndaki sahil bölgelerini kontrol altına alıp kapalı askeri üslere dönüştürdü ve Hadida Limanı haricinde kalan tüm Yemen limanlarına zorla el koydu, gizli kamplar ve hapishaneler kurdu, milis güçlerini Yemen’e yerleştirdi ve bayrağını tarihi baraj olan Marib Barajı’na dikti.

Fitne merkezi emirlik, Haliç ülkelerini karıştırmaktan da geri durmuyordu. Umman’daki yönetimi sürece yayarak devirmek için çalıştıkları tespit edilen birden fazla casus şebekesi deşifre edildi. Yapılan soruşturma neticesinde ayrıca, BAE’nin Katar Haber Ajansı’na sızdığını ve Katar’ı ablukaya alma hazırlıklarına bahane teşkil etmesi için Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani’ye ait uyduruk iddialar ile fabrikasyon haberler yayınladığı ortaya çıktı.

Bölgenin etkin güçlerinden Suudi Arabistan’ı kontrolüne alarak kararlarını etkilemek isteyen BAE, Suud Kraliyet Prensi Muhammed bin Salman’ın tahta geçirilmesinin ABD tarafından onaylanmasını sağladı. Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed, ABD Başkanı Donald Trump ve Muhammed bin Salman arasındaki temasları düzenleyen kişi olarak biliniyor. Katar’ı kuşatma krizinde Suudilerin siyasi kararlarının BAE’nin yönlendirmeleriyle birebir uyuşması yapılan mühendislik operasyonu üzerinde nasıl çalışıldığının bariz göstergesiydi.

BAE, Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhaliflerini finanse etmek ve desteklemek için de var gücüyle çalıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bizatihi kendi ifadesiyle, BAE, 15 Temmuz 2016 yılında gerçekleşen başarısız darbe girişimini 3 milyar dolarlık bir bütçe ile desteklediğini belirtti.

Afrika kıtasında da boş durmayan BAE, stratejik öneme sahip bölgelerde limanlara oynamaya devam ediyor ve hali hazırda Somali Cumhuriyeti, Portland bölgesi ve Eritre üçgenindeki limanlara hükmediyor.

Birleşik Arap Emirlikleri, sahip olduğu birçok maddi kaynağı, sınırlı ordusu ve medyasını, maddi kaynaklara ihtiyaç duyanlara bir gölge imparatorluk kurmak için dağıtıyor.

Kaynak: El Cezire

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23