• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Merve Kavakçı
Merve Kavakçı
TÜM YAZILARI

Trump, Kral Lear ve sessiz devrim

07 Şubat 2017
A


Merve Kavakçı İletişim: [email protected]

Amerikan halkı Trump’ı ikibinli yılların ortalarında baş aktörü olarak rol aldığı Apprentice yani çırak eğlence programı ile tanıdı. Daha önce de emlak zengini olarak bilinen Trump, televizyona intikali ile ABD halkının hemen hemen tamamının evine misafir olmuş oldu. Mesleki çalışma açısından eğitici, takım oyunculuğu açısından gösterici ve insan ilişkilerinin çıkarlar uğruna nasıl heder edilebileceğini anlatması açısından ilginç bir programdı denebilir. Yirmibirinci yüzyılın acımasız eşitsizlikler dünyasına gençleri hazırlaması açısından öğreticiydi de denebilir. Realite programlarının iş dünyasına yansıması diyebiliriz. Bir günün katlarına tekabül eden kısa zaman dilimlerinde mini bir iş kurmaları, bir projeye imza atmaları istenen iki grup temsilcileri kimi zaman insani ama son kertede de makyavelist manevralarıyla birbirlerine çelme takarak öne geçmeye çalışıyorlardı. Trump’ın kızı ve oğulları takımları gözlemler, babalarına fikirlerini söyler, ama programın sonunda baba Trump kararı verir ve iki gruptan birini kazanan ilan ederdi. Kaybeden grupta ise savaş kılıçları çekilir ve birbirinin aleyhine konuşlanan ve diğerlerini suçlayan mağlup takım üyelerinden biri Trump’ın işten çıkartmasıyla programdan ayrılırdı. Bu eğlence dünyası....

Gelelim gerçek dünyaya... Trump’ın başkanlığında ABD’ye ve siyasetine...Gerçekle hayal arasında karışık bir dünya Başkan Trump’ın dünyası. Geçenlerde Amerikan basınında işittiğim bir benzetme çok hoşuma gitti, naklediyorum. “Trump böyle giderse Kral Lear’e benzeyecek. Tez zamanda kendisiyle de kavga etmeye başlayacak.” Lear, meşhur İngiliz edebiyatçı Sheakspear’in trajik bir oyunu. Kendisine methiyeler hazırlayan çocukları arasında buna bağlı olarak tahtını en çok öven ikisine bırakan ve sonu sefalet olan bir karakter. Trump’ın iki haftalık şu dönem içerisinde yaptıklarına bakıyoruz, kendi içinde birbiriyle çelişen daha doğrusu kendisiyle temsil ettiği devlet değerleri arasında çelişen ve Lear benzeri yakınlarının pohpohlamasıyla kendini kaybeden ve deliren biri olabilir. Hatırlayacaksınız, henüz seçim olmamıştı, muhtemel bir Trump başkanlığının neler getireceği konuşulurken Trump’a karşı Trump örneği verilmiş ve iş adamı Trump’tan kiralanan devlet binasının bu sefer Başkan Trump’a kira vereceği konuşulmuştu. Bu minval üzre, Trump’ın deli saçması siyasi manevraları bir süre sonra kendisini kendi kendiyle başbaşa bırakacağı ve kendiyle kavga eden bir Trump’la karşı karşıya kalacağımızı söylüyorlar.

Bu arada... Türkiye’de ne mi oluyor. Sessiz bir devrim... Devrimler... Halk devrimleri. Millet inkılapları... Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği son sınıf öğrencisi Merve Gürbüz, TSK’nın pilotu olmak üzere Hava Harp Okulu’nda intibak eğitimi alıyor. Başörtülü Merve Gürbüz. Başı örtülü Merve Gürbüz. Elhamdülillah. Hadha min fadli Rabbi. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23