• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mehmet Koçak
Mehmet Koçak
TÜM YAZILARI

AB’nin parçalanma riski var

25 Haziran 2016
A


Mehmet Koçak İletişim: [email protected]

İngilizlerin Avrupa Birliği’nden çıkışı Avrupa için bir kırılmadır. 

Üç yıldır konuşuluyordu. 

Ancak her şeye rağmen bu referandumdan açık ara farkla olmasa da ayrılık yerine birlikte yaşamaya devam bir sonuç çıkacağı beklentisi vardı.

Birleşik Avrupa idealine inanmış milyonlarca Avrupalı beklemedikleri sonuçla karşılaşınca kelimenin tam anlamıyla şok oldular.

İngiltere, AB’den ayrılığı sadece İngilizler ve diğer AB üyesi ülkeler üzerinde olduğu kadar dünya başkentlerinde de derin etkileri olacak. 

Brexit, güçlü ve birleşik bir Avrupa idealine inananlar açısından üzücü bir gelişmenin ötesinde “Birleşik Avrupa İdeali Bitiyor” korkusunu yaşıyor.

AB resmen sarsıldı ve ekonomik veriler daha şimdiden allak bullak oldu. Hem siyasi hem de ekonomik bir kaostan korkuluyor. 

Türkiye’yi inançlarından dolayı dışlayanlar şimdi, 

AB bu duruma neden düştü?

Bundan sonra ne olur? 

Sorularına cevap arıyor.

12 üye sonrası ve bilhassa Doğu Blok’unun dağılması sonrası hak ettikleri için ve AB kriterlerine uygun oldukları için değil, sadece siyasi olarak AB’ye alınanlarla AB üye sayısı 28’e çıktı.

Bu ülkecikler bünyede entegre edileceği ve onları tekrar AB bünyesinde sahiplenmenin bir kazanım olacağı düşüncesinden hareket edildi.

Ama gecen zaman içinde bu ülkecikler hem ekonomik hem de siyaseten hem uyumsuz hem de ciddi bir yük oldukları görülmüştür.

İngilizler ise hiçbir sorumluluğu kabul etmediği gibi son üç yıldır ayrılmak tehditleri ileri sürerek mali desteğini çekilmişti.

AB, içine düştüğü ekonomik çıkmazları aşmaya uğraşırken hiçbir üye ülke sorunları birlikte aşmaya yanaşmaması lokomotif görevi üstlenen Almanya’yı zor durumda bırakmıştı.

Alman halkı, AB’yi ayakta tutma adına Almanya’nın kendi kaynaklarını harcamasına tepki gösteriyor. 

Ayrıca faiz oranlarının artması ve büyümede yüzde 1,5’luk bir azalma bekleniyor. Hareket alanı kısıtlanan bankaların bir kısmının Londra’yı terk etmesi bekleniyor. 

Frankfurt bundan nasiplenecek kentlerin başında geliyor. Ekonomi uzmanlarına göre AB’nin, var olan ekonomik krizi aşmasının zorlaşacağı, İngilizlerin ayrılmasıyla ek ekonomik harcamalara sebep olacağı görüşünde.

Peki bundan sonra ne olur?

Avrupa Birliği eğer bu şoku kısa zamanda atlatıp ekonomik ve siyasi reformları gerçekleştiremezse AB dağılma sürecine girer.

ULUSLARARASI ETKİLERİ

AB, Brexit ile birlikte dünyanın finans başkentini, ikinci büyük ekonomisini ve nüfusu en kalabalık üçüncü üyesini kaybediyor. 

İngiltere, Fransa ile birlikte nükleer silahlara sahip ve BM Güvenlik Konseyi’nde daimi üye statüsünde. 

Bir küresel güç olmayı hedefleyen AB, artık İngiltere’nin ayrılmasıyla hem küçülecek hem de uluslararası toplumdaki etkisini kaybedecek.

Tüm bu gelişmeler AB’nin moral değerlerini ve karşılıklı güveni çok ciddi anlamda etkilemiş görünüyor. 

Brüksel’de AB’nin siyasi öncüleri Brexit şokuna rağmen AB’nin parçalanma riski söz konusu olmadığını ileri sürseler de İngilizlerin ayrılığı diğer AB üyesi ülkeler için bir ‘yol model’ olacağı şimdiden kendini göstermeye başladı bile.

İngiltere’de yapılan referandumda halkın 51.9’luk oy oranıyla, AB’den ayrılma kararının ardından Fransa, Danimarka ve Hollanda’dan da referandum çağrıları geldi. 

Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Cephe Lideri Marine Le Pen, AB’den ayrılma çağrısı yaptı. İngiltere’de ayrılma yönünde çıkan referandum sonucunu değerlendiren Le Pen, ülkesinde de referandum yapılmasını isteyerek, “Özgürlüğün zaferi! Şimdi biz de Fransa’da ve diğer AB ülkelerinde aynı referandumu yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

Öte yandan; Hollanda’da referandum çağrıları geldi. Hollanda’nın göçmen karşıtı lideri Geert Wilders, İngiltere’de ayrılma kararı çıkmasının ardından kendi ülkesinde de benzer referandumun yapılmasını istedi.

Bütün bu gelişmeler, AB’nin bir devlete dönüşmesi ile Avrupa Ordusu projelerinin hayata geçirilmesi artık hayal olduğunu gösteriyor.

Mülteci krizi, borç krizi ve işsizlikle mücadele eden AB, İngiltere’nin ayrılmasıyla daha zor bir döneme girmiş oluyor.

AB’NİN YANINDA 

BRİTANYA DA BÖLÜNEBİLİR

İngiltere’deki AB’den ayrılık kararı İngiltere’nin de bölünmesini beraberinde getirebilir ihtimali var.

Birleşik Krallık İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler bölgesel hükümetlerinden oluşuyor. 

Referandumda İngilizler ve Galler AB’den ayrılmak isterken, İskoçlar ve Kuzey İrlandalılar AB yanlısı bir tavır sergiledi. 

Referandum sonuçları AB referandumu yalnızca Avrupa’da siyasi depreme neden olmadı. Kuzey İrlanda ve İskoçya gibi bölgelerde Büyük Britanya’dan kopma tartışması yeniden alevlendi.

Kısacası, hem AB hem de İngiltere bölünme sürecine girdi bile…

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23