• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mehmet Emin Gerger
Mehmet Emin Gerger
TÜM YAZILARI

Üstad Mehmet Serhan Tayşi’den öğrendiklerimiz

03 Mayıs 2015
A


Mehmet Emin Gerger İletişim: [email protected]

Fatih Millet Kütüphanesi emekli Müdürü, Tarihçi-Yazar Üstad Mehmet Serhan Tayşi ağabeyimizi 28 Nisan 2015 Salı günü ikindi namazını müteakiben İstanbul- Fatih Camii’nde kılınan cenaze namazıyla dâr-ı bekaya uğurladık. Allah’ın rahmeti üzerine olsun!. “Allah’tan geldik ve yine Allah’a döneceğiz.” Üstad Tayşi ağabeyimizle 32 yıllık kadim bir dostluğumuz vardı. Güleryüzlü kütüphaneci Mehmet Ağabeyimiz, Allah, Peygamber ve kitap aşığı şuurlu bir Müslüman ve tam anlamıyla bir İstanbul Beyefendisiydi.. Âdap ve erkan sahibi muttaki bir Mü’mindi.. Üstad Tayşi’den çok şey öğrendik.. Merhum ağabeyimizle kitap, kültür, Osmanlı Tarihi, ilim, sanat ve medeniyetle alakalı çok sayıda mülakat gerçekleştirdik.. Bunlardan bazılarını Milli Gazete’de ve Akit gazetesinde okurlarımızın istifadesine sunduk.. (1) 

Üstad Tayşi, genç araştırmacılara, gazetecilere, akademisyenlere, üniversite öğrencilerine Millet Kütüphanesi’nin kapılarını sonuna kadar açar, insanları güler yüzle karşılar, izzet-ikramda bulunur, daima yardımcı olurdu.. Büyük Kütüphaneci (Hafız-ı Kütüb) muharrir ve şair merhum Ali Emirî Efendi’nin kurduğu, miras bıraktığı Millet Kütüphanesi’ne, imkânsızlıklar, mahrumiyetler, kısıtlı bütçelere rağmen gözü gibi baktı!. Paha biçilmez Osmanlı-İslam Eserleri’nin gelecek kuşaklara sağlam olarak intikal etmesi için, gece-gündüz sabırla çalıştı!. Kendisini ziyarete giden gençlere, resmi bir müdür gibi değil, müşfik bir Ağabey gibi davrandı.. 

İslam Peygamberi Resul-i Ekrem (s.a.v)’in; “İnsanların hayırlısı insanlara faydalı olandır” hadisini kendisine rehber edinerek, ömrünü Kitab’a, Müslümanlara ve insanlığa hizmete adadı.. Allah için sevdi ve Allah için buğz etti.. Gençlerle tatlı tatlı sohbet ederek, onlara “İslam ahlakıyla ahlaklanmalarını ve Sırat-ı Müstakim’den asla ayrılmamalarını tavsiye etti.. Gençlere, çok okumayı, araştırmadan yılmamalarını, okudukları fakülteleri en iyi şekilde bitirmeleri (Diploma almalarını), mutlaka bir meslek sahibi olmaları gerektiğini daima öğütlerdi..

Şimdi Merhum Üstad Mehmet Serhan Tayşi’nin söz ve tavsiyelerinden bazılarını hep birlikte okuyalım.. İslam kültür ve medeniyetinin hareket noktası, temeli Kur’andır. - Evet bilginin, ilmin, medeniyetin kaynağı Kur’an’dır. Mesela Aruz, Kur’an’dan çıkmıştır. Fıkıh ilmi Kur’an’dan çıkmıştır. Güzel yazı yine Kur’an’dan çıkmıştır. Bineenaleyh Ali Emiri Efendi’nin de bu konuda güzel bir şiiri vardır. “Kıblegahın, destgirim, arz-ı mübinim’dir Kitap/Kurretü’l-ayni hayatım hemnisinimdir Kitap” diyor. Bakın Osmanlı’da Devlet; “Rahim ve Kerim Devlettir.” Şimdi Amerika bize neyi telkin ediyor? “Herkes kendi başının çaresine baksın!” vs.. Hayır böyle olmaz! O zaman fitne ve fesat olur, Türkiye “Kurtlar sofrasına” döner! Oysa devlet Osmanlı’nın yaptığı gibi “Rahim ve Kerim” olacak. Bu sıfatlar Allah’ın sıfatlarıdır aynı zamanda... (esasında) Devlet adil olacak; şefkat elini uzatacak zavallıya, fakire, mazluma sahip çıkacak. Kuvvetli olan zalimse, zulmediyorsa, ona engel olacak. Devlet zulumle devam etmez. Hz. Ali: “el adlüesasü’l-mülk” (“Adalet devletin temelidir”) diyor. Önemli olan devletin adaleti uygulamasıdır. Vesselam.”

Üstadın cenaze namazında devlet yetkilileri maalesef yoktu! Televizyon ve gazetelerimizde de Üstad Tayşi’ye yer verilmemişti.. Fakir’in Allah’tan başka kimi olur ki.. Ancak sevenleri, dostları vefakâr kütüphanecilerin çoğu oradaydı.. Fatih Millet Kütüphanesi emekli Müdürü, Tarihçi-Yazar Üstad Mehmet Serhan. Tayşi ağabeyimize Allahü Teâla’dan rahmet, ailesi ve sevenlerine sabr-ı cemil niyaz ediyorum.  Mekânı Cennet olsun. (Ruhuna Fatiha.)

Daha geniş bilgi için bakınız: Tarihten Bugüne İstanbul Kütüphaneleri, M. Emin Gerger, Gerger Yayınları, İstanbul.

İletişim: [email protected]

Tel: 0532. 522 61 64

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23