• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mahmud Sami
Mahmud Sami
TÜM YAZILARI

Myanmar’da “Laiklik”

12 Eylül 2017
A


Mahmud Sami İletişim:

Bazıları, içimizdeki “kutuplaşma”nın sorumlusu olarak Erdoğan’ı ve AK Parti’yi gösterirler. Ancak, Türkiye’deki kutuplaşmanın kaynağı, kendini milletten ayrı, devletin “öz”ü olarak gören sol cenahtır. Bunlar “örnek insan”dır, “örnek vatandaş”tır yani kısacası herşeyin ideali bunlardır. Buraya kadar kutuplaşma yok. Kendileri doğru oldukları için, eğer bu “öz”ler ile değerleriniz uyuşmuyorsa, siz insan bile sayılmazsınız. Dolayısıyla bir ayrışmadan da bahsedemeyiz.

 

Ama eğer biri çıkar da bunlara yaptıklarını söyler, gerçekleri anlatırsa, işte o zaman kutuplaştırma yapmış olur. Kral çıplak derseniz, ayrımcılık yapmış olursunuz. Ama yapılan yanlışa göz yummalı, sesinizi çıkartmamalıydınız.

 

Sesiniz çıkıyorsa, size iftiralarla, yalanlarla ve ellerindeki araçlarla saldırırlar. Bu araçlardan biri laikliktir. Anlamı işlevi tamamen önemsizdir. “Öz”e yaptığınız her eleştiriden sonra laiklik bir yumruk olur ve sizi dövmeye kalkar.

 

Çok ilginçtir, bu konuyla alakalı muhafazakâr bir ailenin yaşadığı olayı aktarayım. Şehir meydanlarında sokak ressamlarını görmüşsünüzdür. Aile buraya gelir, resimlerini yaptıracaklar, sokak sanatçısının karşısına geçerler ve aralarında kısa bir diyalog geçer. İş güç konuşulur, abi üniversitede hocadır, kardeş ise yüksek lisans yapmaktadır. Resim bitmeye yakın ezan okununca abi cemaat için camiye gider işte film burada kopar. Hemen yanlarında evvelden konuşmalarına misafir olmuş diğer bir sokak sanatçısı çemkirmeye başlar!

 

Üniversite hocası namaz kılar mıymış? Camiye nasıl gidermiş? Zaten bu ülkenin Genelkurmay Başkanı da namaz kılıyormuş. Ülkeden tamamen ümidini kesmişmiş…

 

Bu arada yıl 2017!

 

Şimdi laiklik falan hikâye, eğer siz onların “halk” tanımına uymuyorsanız, sıkıntı çıkarırlar. Devlet laik olur ama İslam’dan uzak olması lazım! Öyle tanımlanmış bir kere! Tanıma uymuyorsanız, hem koyunsunuz hem de tehditsiniz!

 

Myanmar Müslümanlarına yapılan zulmü bugün görüyoruz ya, inanın millet birlik olamasaydı, biraz pasif kalaydı, bunlar Müslüman aziz milletimize Arakan’da yapılandan daha azını yapmazlardı. Hem de laiklik adına…

 

@msamikara

 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23