• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mahmud Sami
Mahmud Sami
TÜM YAZILARI

Hitler hortladı!

26 Eylül 2017
A


Mahmud Sami İletişim:

Almanya seçim sonrasında ciddi bir eşiği açtı. Dünyaya hâkim olmaya başlayan aşırı sağcı akımın rüzgârı birçok ülkenin seçimlerini etkiledi. Muhakkak bunda terörist saldırıların etkisi var. Ancak Suriye’den ve orta doğudan gelen mültecilerin etkilerini de göz ardı edemeyiz. 

Amerika’dan sonra en büyük değişim Almanya’da yaşandı. 2. Dünya savaşından bu yana meclise giremeyen aşırı sağcı parti meclise girdi. Tüm radikal çıkışlarına ve ırkçı tutumlarına rağmen Merkel sağcıların oylarını elinde tutamadı ve 8 puanlık bir düşüş yaşadı. Seçim sonuçlarının alman siyasetine etkilerini önümüzde ki haftalarda hep birlikte göreceğiz.

Bakalım Almanya, parlamentosunda ki son dağılım ile nasıl başa çıkacak. Aşırı sağ ırkçı damarı dünyaya karşı nasıl gizleyecek. Belki Yahudilere yaptıklarını soykırım olarak nitelendiriyorlar, ama bunu içten içe haklı gördüklerini biliyoruz. Savaşı kaybetmenin sonucu olarak taktıkları maske ile daha ne kadar yüzlerini gizleyebilecekler göreceğiz.

Muhakkak bu durum, Almanya’da ki Türk nüfusu için nispeten zor zamanların geleceğinin habercisi olabilir ancak, Avrupa birliğinde ki etkisi daha büyük olacaktır. Savaşı kaybeden Almanlar Avrupa’yı ele geçiremedi ve emellerine ulaşamadı. Fakat bunu yıllar sonra ekonomik olarak büyük çapta başardılar ve şimdi siyasi rüzgârda değişiyor. Aşırı sağcıların oylarını artıracağını ve belki seçimi dahi kazanacağını öngörürsek, Avrupa’yı ekonomik hegemonyası altına almış Hitler Almanya’sına karşı, elbette Avrupa’nın bir tepkisi ve hatta önlemler paketi olacaktır.

Kuzey Irak

Barzani referandumu iptal etmedi!

Bölge bu kadar karışık iken bağımsızlık hülyasında inat etti.

İki cümleye baktığımızda sanki kötü adamı oynuyormuşuz gibi gözükebilir ama referandum sonrasında Irak’ta çıkacak olayları hep birlikte takip edeceğiz. Türkiye, sınırların tekrar tanzimi doğrultusunda müdahale hakkını Ankara antlaşması ile saklı tutuyor. Türkiye’nin güney sınırlarını sadece bugün değil gelecekte de tehdit edebilecek hiçbir gelişmeye müsamahakâr yaklaşamayız. Ekonomik ve siyasi yaptırımlar ilk aşamada devreye girmeye başladı. Bölge bir iç çatışma atmosferine girdiği takdirde askeri gücün kullanılması masada ki bir seçenek. Ancak şuan için Amerika ve İsrail, Barzani’nin arkasında olduğu halde bölge sakinliğini korursa direkt askeri gücün devreye sokulması pek mümkün gözükmüyor.

Ortadoğu’da hala kimin nasıl kazanacağı belli değil ama kazanan her şeyi alacak gibi duruyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23