• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Latif Erdoğan
Latif Erdoğan
TÜM YAZILARI

Gülen’in iadesi neden önemli

27 Ağustos 2016
A


Latif Erdoğan İletişim: [email protected]

Fetullahçı Terör Örgütünün teşkilat yapılanması lider merkezli kurgulandığından dolayı, Gülen’in Türkiye’ye teslim edilmesi bu yapıyı temelinden sarsar; gaye ve maksadından kopararak işlevsiz hale getirir. Örgüte yönelik yanıyla bu gaye ve maksat Gülen’in bir dünya lideri, bir dünya halifesi olmasıdır. Örgüt içinde, bu maksada tekabül edecek Gülen’in bir başka alternatifi de yoktur.

Başlangıçta, iman ve ahlaki değerlere sahip nesil yetiştirmekle yola çıkan topluluk, eğer bu maksat ve gayesinde sabit kalabilseydi, zaten ölümüne kadar Gülen’e alternatif aramak abes olurdu. Ve yine başlangıçtaki söylemlere sadık kalınsaydı, Gülen sonrası dönemi, şûranın seçeceği bir kişi rahatlıkla sürdürebilirdi; bazı bölünmeler olsa da merkez yapı varlığını devam ettirirdi. Fakat, başlangıçta söylenen gaye ve maksada sadık kalınmadı; bütün dünya nüfusunu irşat ve tebliğinde hedef kitle olarak gören topluluk devlet olmaya ve devletin başına da Gülen’i getirmeye kilitlendi. Sonrası malum, kademe kademe bu günlere gelindi, sonunda başarısız bir darbe girişimiyle finale kanlı nokta konuldu.

Ben, Gülen’i kullanan üst aklın bu finale hazırlıklı olduğuna ihtimal vermiyorum; bu sebeple de Gülen yerine bir alternatifin hazırlandığını düşünmüyorum; aksi doğru olsa da bu namzedin örgüt içinde kapsayıcı ve toparlayıcı bir karşılığı olacağını mümkün görmüyorum. Bu kanaat zaviyesinden baktığım için de Gülen’in teslim edilmesini, örgütün çözülmesi, tasfiyesi ve tenkili için olmazsa olamaz bir şart olarak görüyor ve öyle de değerlendiriyorum.

ABD ikinci başkanı Joe Biden’in Türkiye ziyareti bu bağlamda önemliydi. Her ne kadar darbe gecesi Amerika’nın gösterdiği ikircil davranış için ileri sürdüğü mazeretler (önceleri gördüklerini bir internet oyunu sanmışlar, sonra işin ciddiyetini anlamışlar) inandırıcı olmasa da yine önemliydi. Daha önce gelmedikleri, gelmekte geciktikleri için özür dilemeleri de, her ne kadar samimiyetten uzak ve siyaseten söylenmiş sözler olsa da önemliydi. Hukuki süreç adına atılmış adımları da aynı şekilde önemi kabul etmek durumundayız.

Milli iradenin tek vücut oluşunun ve taleplerinde ısrarcı tutumunun şu an itibariyle Amerika’yı zorladığı ortada. Tek vücut oluşumuz böyle deva eder ve Gülen’in iadesinde ısrarcı olursak şu an itibariyle zorlanan Amerika yakın bir gelecekte talebimize olumlu cevap da verebilir. Vermelidir de.

Hani, Biden diyor ya, bir teröristi barındırmanın Amerika’ya ne faydası olabilir ki.. Elbette böylesi bir gerekçenin, örgüt liderinin biyografisi göz önünde tutulduğunda bizim nezdimizde hiçbir kıymeti yoktur. Fakat günümüze ve geleceğe ait yönüyle bu söz gerçeğin ta kendisidir: Bundan böyle Gülen’i barındırmanın Amerika’ya hiçbir faydası yoktur. Öyleyse ivedilikle bu faydasız hale bir son verilmeli ve Gülen Türkiye’ye gönderilmelidir.

Amerika’nın sergileyeceği tutum bizim için stratejik öneme sahiptir. Eğer Amerika Gülen’in iadesi meselesinde ipe un seren bir tutum sergilerse bu tavır, yakın bir gelecekte, ilkinden daha şiddetli bir kalkışma niyetinin de habercisi olacaktır. Hele, hain Gülen’in son konuşmalarında Haçlı Seferlerine yaptığı güzellemeler de dikkate alınırsa, bu ikinci darbe niyetinin sadece Türkiye devletine konuşlanmış hainler sürüsüyle de sınırlı kalmayacağı çok net görülür. Böylesi büyük bir tehlike ihtimali yüzde bir dahi olsa mutlaka teyakkuzda olunmalıdır. Söz konusu bela ihtimalini devre dışı bırakmanın öncelikli çaresi de yine Gülen’i teslim almaktan geçmektedir. Hukuk, diplomasi ve siyaset söz konusu neticeyi elde etmek uğruna ne kadar mesai sarf etse yine yerindedir. Asla bıkkınlık, yılgınlık, gevşeklik gösterilmemeli, devlet bekasıyla doğrudan irtibatlı bu uğraş, sonuç alınıncaya kadar hep devlet gündeminin birinci maddesi olarak varlığını sürdürmelidir.

ABD nihayetinde bir devlettir. Meseleye devlet mantığıyla yaklaşacağında da kuşku yoktur. Devlet mantığı Gülen’in iadesini amirdir. Ben Amerika’nın söz konusu amir hüküm doğrultusunda hareket edeceğine inanıyorum.

Abdullah Öcalan’ın yakalanıp Türkiye’ye getirileceğini yazdığımda Gülen ne kadar öfkelenmiş, bu öngörümü isim vermeden ahmaklıkla nitelendirmişti. Aradan bir ay bile geçmeden Öcalan yakalandı, Türkiye’ye getirildi ve yaptıklarının hesabını verdi. Gülen için de aynı şeyi söylüyorum. İbret alınmadı, tekerrür kaçınılmaz..

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23