• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Latif Erdoğan
Latif Erdoğan
TÜM YAZILARI

Doğruluk-istikamet ve FETÖ

31 Aralık 2022
A


Latif Erdoğan İletişim: [email protected]

 

Ahlak, insanın kendi mahiyetine uyanarak, yaradılış gayesine uygun davranışlar sergilemesidir. 

İnsan, fıtratı itibariyle kerimdir. İyiyi kötüden temyiz kabiliyetine sahiptir. İyilik ve kötülük onun içsel yapısında farklı ve zıt tepkiler oluşturur. Bu tepkilerin öğretici tecrübesiyle de insan, davranışlarını, harici bir etkiye ihtiyaç duymaksızın iyi ya da kötü olarak nitelendirir. İyi onu mutlu, kötü de mutsuz eder.

Ne ki, bu hissediş, algılayış ve tanımlayış, hayatın bütününe yayılacak oranda yoğun değildir. Ayrıca insan, nisyanla, unutkanlıkla maluldür. Dolayısıyla kötüyle arasına rezerv koymak ve daim iyiden yana tercih kullanmak hususunda sürekli uyarıcıya ihtiyacı vardır. Bizim, yer yer bazı kazanım ve değerlerimize vurgu yapmamız da kısmen bu ihtiyacı karşılamak içindir. Bu günkü yazımızda temas etmeye niyetlendiğimiz doğruluğu da bu zaviyeden değerlendiriyoruz.

Doğruluk, kozmik kural. Fıtrat yalan söylemez. Ne ki sürgünde, ne ki tutsak. Asırlardır yalana ipotekli hayat yaşıyoruz. Ölüden can ummak; trajedimizin özeti bu.

Statik doğruluk yeterli değil. Fert ve cemiyet hayatının bütününü istila edecek dinamik doğruluğa muhtacız. Küresel kaos bir siren, bir kıyamet çığlığı. Kaybettiğimiz değerlerle, teker teker doğruluktan kopuşumuzun faturasını ödüyoruz. Ardımıza baksak cinnetimizle yüzleşeceğiz. Ona da mecalimiz yok.

Aldatanı elimine eden altın prensip, insani ilişkilerin bütününü kuşatıcı. Güvenin sarsıldığı yerde istikametten, ilkelerin savrulduğu ortamda istikrardan bahsetmek abes. Saygınlık, başkalarının haklarına saygılı olanların hakkı. Kin kine, nefret nefrete, lanet lanete davetiye. Sevgiyi doğuran sevgi, hürmete el veren ancak hürmet.

Özün söze, sözün öze uygunluğu doğal bilgelik. Düalizm, kısır döngü. Sunilik, ahlaki sefalet. Abartı, illüzyon. İftira, yıkım. Nankörlük, en kötü illet.. Yalanı tekzip, doğruyu tasdik ile doğruya yönelmedikçe, doğru olmanın yanında doğrucu da olmadıkça sonuç hep hüsran, hep kayıp.

Bütün versiyonlarıyla yalana dayalı hayat felsefesinin, gayeye ulaşmak adına her yolu legal gören çıkarcı, istismarcı zihniyetle uzun süreli birlikteliğinden doğan nesepsiz sentez şimdi geldiği nokta itibariyle herkesin korkulu rüyası. Bilimde öyle, teknolojide öyle, ekonomide, politikada, sporda, sanatta hep öyle. Uyutulmuş ve unutulmuş kitlelerin talihi başkalarının yüzüne gülüyor. Viraneler yarasalara bayram yeri..

Doğruya sarılın, deniliyor hadiste. Ve devamında şöyle buyruluyor: Çünkü doğru hayra, hayır cennete ulaştırır. Kişi doğru olur, doğruyu araştırır ve sürekli doğrunun peşinde iz sürerse, adı doğrular kütüğüne kaydedilir. Yalandan da şiddetle uzak durun. Çünkü yalan sapıklığa, sapıklık cehenneme sürükler. Kişi yalan söyler, yalan araştırır, yalanın ardına düşerse günün birinde adı yalancılar listesine geçer.

Doğrularla birliktelik ilahi öğreti. (9/119) Doğrunun yaşanması, yaşanılanların başkalarına da güzel örnek olacak keyfiyette sinerji işlevi görmesi böylesi birliktelikle yakından irtibatlı. Özellikle, toplumsal fayda üreten organizasyon ve çalışmalar adına bu tür birliktelik olmazsa olmaz bir ön şart. Doğruluk, kolektif değer..

Doğruyu araştırmak ve doğrunun peşinde iz sürmek, hakikati bulmanın ve hakikatle bütünleşmenin en gerçekçi yolu. Böylesi ceht ve gayretle doğruya sarılan insan, neticede ikinci bir fıtrat kazanır; sözüyle, haliyle, davranışlarıyla, niyetleriyle, meyilleriyle ve bütün duygularını yerinde kullanma keyfiyetiyle şekillenmiş bir doğru haline gelir. Öncesinde o doğruyu keşfe çalışırken, şimdi bütün doğrular onda münkeşif olur.

Doğrulukta gaye ölçüsünde ideal çizgi “istikamet”. Teşrii ve tekvini emirlere, normlara istisnasız ve kesintisiz uyum. Kayıt ve şart tanımayan bir bağlılık, bir inkıyat. 

İstikamet, var oluş hikmetini ve varlık müddetini işaretlemesi bakımından, dini tarafı kadar psikolojik, sosyolojik ve ekonomik yanları da ağır basan önemli konsept, önemli olgu.

Yalanın mumu baştan sönük. Doğru, velut ışık. İstikamet bu ışığı ebedileştirmenin adı. Doğrunun özünde var olan kuvveti harekete geçirmek ve bu hareketi sürekli ve dengeli kılmak ancak istikametle mümkün. 

Bu yazıyı özellikle hayatları yalan galerisi olmuş FETÖ elemanları iyi okusun. Doğruluktan ayrılışları onlara istikameti kaybettirdi. İstikameti kaybedince de varmak istediği hedefe sırtını çevirip hızla koşan zavallıya döndüler. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Okudum

7.7 demi yetmedi zalimlik arttıkça Rabbim gerekeni yapacaktır

Mustafa

Lâtif abi medyada bakıyorum siz ve hüseyin gülerce fetö yü kötüleyen ve yazan merakım dan soruyorum " ben gerçekten peşinden gitmiyorum " diyen sizin gibi üst düzey kimseler varmı onlarida yazarmisin yoksa bu cahiller hala fetö ile beraberlerimi, tşk ler
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23