• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Kıvanç Tığlı Bulut
Kıvanç Tığlı Bulut
TÜM YAZILARI

Zaman neden bütün yaraları sarmaz

19 Nisan 2015
A


Kıvanç Tığlı Bulut İletişim: ,

Değerli okuyucular, bu haftaki yazımda EMDR ve Travma konusunu daha iyi anlamanızı sağlayacak bilgilerden bahsedeceğim. Yazımın içeriğini, Dr. Francine Shapiro’nun makalelerinden alıntılar oluşturacak. 

Bir yerimizi kesersek, bir engel olmadığı müddetçe genellikle iyileşiriz. Cerrahi ameliyat sırasında bizi kesip açmalarına hazır olmamız da bu yüzdendir. Hepimizin beyninde iyileşmeye yönelik fiziksel bir mekanizma, bir bilgi işleme sistemi bulunur. Bilgi işleme sistemi yararlı şeyler bağlantılar yapmak ve geri kalanını salıvermek için vardır. 

Şöyle çalışır; Bir arkadaşınızla (John) tartıştığınızı farz edin. Üzgün, kızgın ya da korkmuş olarak bu farklı duygulara eşlik eden tüm fiziksel tepkileri hissedebilirsiniz. O kişi ve kendiniz hakkında olumsuz düşüncelere de sahip olabilirsiniz. Nasıl intikam almak, istediğinizi hayal edebilirsiniz, ama bu tür davranışlara direndiğinizi umalım; başka şeylerin yanı sıra muhtemelen işten kovulmanıza da neden olabilirlerdi. Böylece oradan uzaklaşırsınız, bu konuyu düşünürsünüz, bu konuda konuşursunuz. Uykuya yatar ve belki onu rüyanızda görürsünüz. Ve ertesi gün belki kendinizi o kadar kötü hissetmezsiniz. Esasen deneyimi “hazmetmişsinizdir” ve şimdi ne yapacağınıza dair daha iyi bir anlayışa sahipsinizdir. Burada beynin bilgi işleme sistemi rahatsız edici bir deneyimi alır ve öğrenmenin gerçekleşmesini sağlar. Bunun çoğu REM uykusu sırasında oluşur. Kesintisiz bilgi işlemeden sonra, tartışmanın anısı genellikle beyninizde daha önceden depolanmış olan daha fazla yararlı bilgiyle bağlantılıdır. Şimdi artık şöyle söyleyebilirsiniz; “Aman John hep böyledir zaten. Daha önce de onunla benzer bir durum yaşadım ama sonu iyi bitti.” Yani özetle tartışmadan yararlı olanları öğrenirsiniz ve beyniniz yararlı olmayanları boşaltır. 

Ne yazık ki travmalar ve çok üzücü olaylar sistemi baskı altına alabilir. O zaman, durumun neden olduğu derin duygusal rahatsızlıklar, bilgi işleme sisteminin olayı bir çözüme ulaştırması için gerekli içsel bağlantıları yapmasını engeller. Onun yerine, durumun anısı beyninizde o deneyimi yaşadığınız şekliyle korunur. Böylece tartıştığınız iş arkadaşınızı her gördüğünüzde, sakin bir sohbet yapmak yerine kızgınlıklar canlanır. Duygularınızın üstesinden gelmeye çalışırsınız, ama o kişi her ortaya çıktığında sizin sıkıntınız da artar. 

Değerli okuyucular, Shapiro kitabında uçuş korkusuyla gelen bir danışanını nasıl EMDR tekniğiyle tadavi ettiğinden bahsetmekte şöyle ki;

Bir öğleden sonra, fırtınada Karayip adalarının birinden diğerine küçük bir uçakta yolculuk yaparken başlamıştı korkusu. Zaman içinde yapacağı uçak yolculuklarından giderek daha çok korkmaya başlamıştı. Sonunda yardım istemeye karar verdi, çünkü işinde her ay birkaç kente gitmesini gerektiren bir terfi almıştı. Öykü alınma aşamasında, Nancy ve terapisti onu rahatsız eden ilk, en kötü ve en son uçuş deneyimlerini düşündüler. Semptomlarının üniversitenin birinci yılında bir gezi sırasında başladığı anlaşılıyordu. Anne ve babası kısa süre önce ayrılmış ve ardından da boşanmışlardı. Bu daha önce fark ettiği bir şey değildi. Ancak, ilk kez korku duyduğu uçuşun hedef alınması üzerine, anne ve babasının ayrılması o anının bir çağrışımı olarak ortaya çıktı. Anne ve babasının kararından ve o zamanda bu kararla beraber gelen tüm karışıklıktan nasıl kendini sorumlu tuttuğunu anlattı. Üniversiteye gitmek için evden ayrılmamış olsaydı, anne ve babasının ayrılmayacaklarına inanmıştı. Aslında, Karayiplerdeki uçak yolculuğu sırasında şok tesiri yapan fırtına, Nancy’nin evdeki durumla ilgili korku ve kaygısını şiddetlendirdi ve uçuş anksiyetesinin temeli haline geldi. Anne babasının hareketleri karşısında hissetiği sorumluluk, boşanmayla sınırlı değildi. Aşırı sorumluluk duygusunun Nancy’nin hayatında yaşam boyu süren bir mesele olduğu ortaya çıktı. Babası alkolikti, annesi depresyondan mustaripti ve Nancy’ye bakıcı rolü verilmişti. 

Bellek işleme süreçleri tamamlandıktan sonra Nancy’nin uçuş korkusu geçti ve kaygı duymadan iş için yapması planlanan uçuşları gerçekleştirdi. 

EMDR terapisinde bütün iş seanslar içinde yapılır. Hastadan anıyı ayrıntılı olarak betimlenmesi istenmez. Onun yerine uzman, rahatsız eden anıya erişir, beynin bilgi sistemini hızla başlatır, yöntemlere kılavuzluk eder. EMDR işleminin bir sonucu olarak, içsel bağlantılar duygulardaki olumlu değişiklikler, içgörüler, yeni anıların daha iyi kavranması yoluyla gösterildiği şekilde seans sırasında hızla yapılabilir. 

Acı anılarımızın bizi rahatsız etmemesi, şu anı yaşamamızı engellememesi duasıyla Allah’a emanet olunuz. 

PSİKOTERAPİST

DNŞ. TEL: 0212 503 79 95-0 506 401 79 91-0 216 360 83 37

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23