• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Kıvanç Tığlı Bulut
Kıvanç Tığlı Bulut
TÜM YAZILARI

Pasif-agresif kişilik bozukluğu

01 Mart 2015
A


Kıvanç Tığlı Bulut İletişim: ,

Değerli okuyucular, bu tür kişiliğe sahip olan bireyler sosyal durumlarda ya da meslekle ilgili durumlarda uygun performans göstermeyi reddederler fakat bu red dolaylı ve pasif yoldan olur. Sosyal ve mesleki ilişkilerde etkisiz olma gizli bir saldırganlığın ve kızgınlığın ifadesidir. Bu bozukluğun göze çarpan en belirgin özelliği dıştan gelen herhangi bir isteğe engelleme ve tepki gösterme davranışlarıyla karşı koyulmasıdır. Sözkonusu bu davranışlar işi erteleme, kalitesiz iş yapma, unutma biçiminde kendini gösterir. Bu kişiler mesleki ve sosyal alanda standardın altında bir performans gösterirler.

Bu bireyler herhangi bir konuda insanlarla doğrudan yüz yüze gelerek sorunları çözmekten kaçınırlar ve bunun tehlikeli olacağına inanırlar. Bu kişilerden istemediği bir işi yapması istendiğinde, bu isteğe gücenme ve bu gücenmişliği davranışlarla ifade edememe özellikleri birleşerek pasif olarak işlerini engelleyici bir tarz ortaya çıkar. İşte yapmak zorunda oldukları görevlerin bulunması nedeniyle kızgınlık ve gücenmişlikleri artar. Otorite figürleri keyfi ve adaletsiz olarak algılanır.

Pasif-agresif kişilik bozukluğunun belirtileri;

l Günlük işlere, iş ve sosyal tasarılara karşı pasif olarak direnç göstermek.

l Asık yüzlü ve tartışmacı tavırlar sergilemek. 

l Sürekli olarak takdir edilememekten ve yanlış anlaşılmaktan şikayet etmek.

l Daha şanslı olmaya yönelik gücenme ve kıskançlık belirtileri vermek.

l Otoriteyi küçük görmek ve eleştirileri mantıksız bulmak.

l Şanssız olmaktan yakınmak ve abartılı şekilde bunu dile getirmek.

l Düşmanca meydan okumak ve pişmanlık duymak.

Bu kişiler başkalarının çabalarını, işlerini paylaşma ihtiyaçlarını başarısız kılarak engellerler. Bir danışanım, amiri mesai bitimine doğru memurundan ertesi sabah toplantı için bir yazı hazırlamasını istediğinde ve memur yazının yetişmeyeceğini söylemek yerine ya yazıyı başka türlü yazıyor ya da yanlış yere dosyalıyordu.

Başka bir danışanım ise, kendisini hiç aramadığı için sözlüsüne sitem ediyor ve bu isteği üzerine kendisini arayan sözlüsünün telefonlarını ya duymuyor ya da o an telefon açamayacak kadar meşguldü ya da başka bir ofiste bulunuyordu. 

Ayrıca bu kişilik özelliğindeki bireyler sürekli değerinin anlaşılmadığından yakınırlar. Zorlukları çözmek, başa çıkmak yerine başarısızlıklarını başkalarının davranışlarına bağlarlar. Somurtkan, sabırsız, kuşkucu olabilirler.

“Bilişsel terapi modeline” göre bu kişiler insanlardan gelebilecek istekleri fazla sırnaşıkça ve talepkâr bulabilirler. Tepkileri ise reddetmektir. Diğer insanların kendilerini kullanmak istediklerini düşünür ve değersiz olduğu hissine kapılırlar. Bu olumsuzluk düşüncelerinde bir saplantı halindedir. Olayların bir kesinlik çerçevesi içinde gelişmesini isterler ve belirsiz bir durumla karşılaştıklarında toleransları çok düşük olur. Belirleyici otomatik düşünceleri şöyledir;

Bana bunu yapmamı ne cesaretle söylerler.

Ben ne yapmak istersem onu yaparım.

İnsanlar beni kullanıyorlar.

Hiçbir şey benim istediğim gibi gitmiyor.

İnsanlar bana daha çok saygı göstermeliler.

Pasif agresif kişiliğe sahip bireylerin terapiye başvurma nedenlerinin başında, diğer insanların beklentilerine direnç göstermeleri ve bu insanlardan şikayetçi olmaları gelir. Evlilikte eş tarafından yapılan şikayetler genelde kişinin ev işleri ile ilgili herhangi bir sorumluluk almak istememesi ile ilgilidir. Bir kadın, kendisinin de kocasının davrandığı gibi davranıp isteklerini cevapsız bırakarak, ilişkiyi bitirmekle tehdit edene kadar kocasının davranışlarını değiştirmediğini söylemişti. Bir diğer terapiye başvurma nedenleri ise depresyondur.

Hastalara uygulanacak destekleyici psikoterapi sonucunda iyileşme sağlanabilmektedir. Hastalarda ciddi derecede depresyon ve intihar riski olduğunda mutlaka ilaç tedavisi de uygulanmalıdır.

Sağlıklı hayırlı günler geçirmeniz duasıyla Allah’a emanet olunuz.

PSİKOLOJİK DANIŞMAN - 

PSİKOTERAPİST KIVANÇ TIĞLI BULUT

DNŞ TEL: 0212 503 79 95-0 506 401 79 91

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23