• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Kıvanç Tığlı Bulut
Kıvanç Tığlı Bulut
TÜM YAZILARI

Kendime güvenemiyorum

22 Kasım 2015
A


Kıvanç Tığlı Bulut İletişim: ,

Değerli okuyucular, insanlar yaşadıkları müddetçe, çevreleriyle etkileşime geçerler. Bu süreçte çevrelerindeki olaylara, kişilere durumlara yönelik bir çeşit duygulara ve düşüncelere sahip olurlar. Aynen öyle de kişiler kendilerine karşı da birtakım duygular düşünceler üretirler. Psikolojide biz buna “Öz saygı” diyoruz. Değişik tanımlarda öz saygı; kişinin kendisine yönelik olumlu ya da olumsuz duyguları, gerçek ve ideal benliği arasındaki fark, kendini başarı ya da başarısızlık açısından onaylaması gibi noktalarda ele alınmaktadır.

Kişilerin öz saygıları hep aynı düzeyde olmaz. Çeşitli yaşam olayları ve bireyin sahip olduğu özellikleri, öz saygının düzeyini olumlu noktadan olumsuz noktaya getirebilmektedir. Bunların sonucu olarak kişi, beden, ilişki, maneviyat ve başarı alanlarında sorun yaşar.

Düşük öz saygının neden olduğu etkiler ve belirtileri şöyle sıralayabiliriz;

l Bedensel belirtiler: Kişinin yeterince iyi olmadığını ve şişman, çirkin olduğunu düşünmek; suçu olmadığı halde yaşadıklarından dolayı kendisini haksız yere suçlamak, sürekli hata yaptığını düşünerek kendisini eleştirmek, zor karar vermek, kendinden utanmak, uyku sorunları yaşamak, kendisini sürekli gergin ve yorgun hissetmek, solunum sorunları yaşamak sayılabilir.

l Başarıya yönelik belirtiler: Öz saygıları düşük kişiler, yaptıkları işe odaklanamazlar Bu noktada konsantrasyon sorunları yaşarlar. Bu bireyler işkolik ya da her şeyi mükemmel yapma isteğinde olabilirler. Bir şeylerle uğraşmaktan kaçınma ve geri çekilme davranışı sergilerler.

l İlişkisel belirtiler: Kişiler çevresindeki kişilerle olumsuz iletişim kurarlar. Başkalarına bağırma ya da onlarla tartışma gibi davranışlar sergilerler. Başkalarının kendilerine yapmalarını istemedikleri şeyleri yapmalarına izin verirler. Başka insanların, kendileri hakkında düşündüklerinden endişe duyarlar. Kendileri ve başkaları hakkında hayal kırıklığı yaşayabilirler.

l Maneviyatla ilgili belirtiler: Düşük düzeyde öz saygıya sahip kişiler, yaşadıkları hayal kırıklıklarının etkisiyle kötümser bir bakış açısına sahip olabilirler. Geleceklerine umutsuz bir şekilde bakabilirler. Kendilerini yetersiz hissettikleri için problemleri çözülmez olarak görebilirler ve hatta çaresizlik duyguları yaşayabilirler.

   Öz saygısı düşük kişiler, kendileri hakkında olumsuz duygular ve düşüncelere sahiptir. Öz saygınız düşük ise, kendiniz ile ilgili olumsuz düşüncelere, duygulara sahipseniz işte size birkaç önerim;

Öncelikle kendiniz hakkında olumlu olarak gördüğünüz özelliklerinizi yazın.

Hata yaptığınızda kendinizi olduğu gibi kabul etmeyi öğrenin. Hatalarınızı yaşanması gereken bir tecrübe gibi görün. Bu tecrübeden nasıl dersler çıkarmalıyım ki, bir daha aynı sorunları yaşamayayım diye düşünün.

Yaşamınızdaki olumsuzlukları bir problem olarak görüp bu problemlerden dolayı, duygu üretmeden sadece probleminizi çözmeye çalışın.

Öz saygısı düşük kişilerin, bir diğer olumsuz davranışı da kendilerini başkalarıyla kıyaslamalarıdır. Bu kıyaslamalar, danışanlarda değersizlik, önemsizlik duygu ve düşüncelerini ortaya çıkarmaktadır. Bu konuda kendinize yardımcı olmak için şu tarz soruları sorun; Ne olmak istiyorum? Başkaları benim nasıl biri olmamı istiyorlar? Böylece sizin kendinize yönelik beklentileri daha gerçekçi bir hal alır.

  Daha öz güvenli bir yaşam geçirmeniz duasıyla Allah’a emanet olunuz.

PSİKOTERAPİST KIVANÇ TIĞLI BULUT 

DNŞ TEL: 0 212 503 79 95-0 506 401 79 91

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23