• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
İlhan Oral
İlhan Oral
TÜM YAZILARI

Yaz Kur’an kursları

30 Mayıs 2015
A


İlhan Oral İletişim: [email protected]

Bu sene de okullar tatile giriyor ve yaz tatili başlıyor.

 Kur’an kursları açılacak ve ana babalar çocuklarını Kur’an okumaları için kursa gönderecekler.

Gencecik insanlarımız yani çocuklarımız, yani enerji dolu gençlerimiz Kur’an’ı okumaya çalışacaklar. Fakat bugün ki öğretme yöntemi ile Kur’an okutma usûl ve öğretme tarzı Kur’an ruhuna uygun değildir. Bu yüzden istenilen sonuç sağlanamayacaktır.

Çünkü mevcut cüz sistemi oyalayıcıdır. İnsan zekâsını bloke etme taktiğidir. Bu taktik, insan zekâsını ve öğrenme yeteneğini engelleme ve israf etme taktiğidir.

İlgi ve zekâsı normal olan insan için harfleri ve harekeleri ezberleyip heceleyerek Kur’an’a başlama süresi ortalama üç saatlik bir süreçtir. Bunu günde birer saat olmak üzere üç güne yayınca üç günde insanımız Kur’an okumaya başlayabilmektedir. Bundan fazlası zamanı kötüye kullanarak insanı Kur’an’dan soğutmaktadır ve Kur’an öğretiminde yıldırman bahtsızlığı ve eziyet haksızlığıdır.

Bu alanda yıllar önce M. Ü. İlahiyat fakültesi vakfının destek ve ev sahipliği ortamında, TİYEMDER organizesi ile bu önemli çalışmayı altı sene sürdürdük. Yapılan anketler toplu egzersiz yönteminin yüzde doksan üzeri başarı sağlandığını ortaya koydu.

Bu süreçte birçoğu dinden soğutulmuş, on binden fazla insanımıza hizmet verdik.

Duyarlı kurum ve insanlarımız bu çalışmaya ilgi duydu. İsmini zikretmek için iznine başvurma vakti bulamadığım değerli bir yazarımız kapsamlı bir proje teklifinde bulundu, gücümüz yetmedi, yürütemedik.

Diyanet İşleri başkanlığına konunun iki defa sunumunu yapmamıza rağmen ondan bir netice alamadık. Birçok gönüllü kuruluşumuz bu hizmeti, üstlenmek üzere harekete geçti, alt yapısı olmadığı için programı karıştırdı, yine kendi bildiklerini yaptılar. Bazı televizyonda programı yürütmek isteyen hatta çalışmaya başlayan kardeşlerimiz harekete geçti yürütemedi.

Kur’an hizmeti her şeyden önce bir himmet ve bir ümmet işidir ve bununla beraber ehliyet işidir. Kur’an karşısında sorumlu olan ve kendinde sorumluluk hisseden her inanmış gönüllünün tevhid sistemi çerçevesinde yapması gereken “en hayırlı insanların” hizmetidir.

Onun için Kur’an öğretimi çok önemli, çok hassas, çok sorumluluk taşıyan bir hizmettir. Kur’an öğretimi, öncelikle bilgiyle, imanla, sevgiyle, yürekle, fedakârlıkla ve beceriyle yapılması gereken hizmettir. Bu hizmette öğreticinin hazır ve yeterli olması önemlidir.

Her şeyde olduğu gibi Kur’an öğretiminde de ehliyet şarttır. Bunun için öğreticilerimizin yeterli bilgi ve beceri ile donatılmış olmaları ve aşk derecesinde hizmeti yürütmeleri başarıya başarı katmaktadır.

Bu alanda yeterli bilginin çerçevesi çok geniştir. Ancak öğreticinin konu ile ilgili bilmesi gereken bazı ilkeler vardır ve bunlar çok önemlidir.

Öğretici, “niçin Kur’an öğrettiği” hakkında kursiyerlerini bilgilendirecek kalitede olmalıdır. Bu konuyu işlemeyen öğretici, insanları boşluğa sürüklemiş etmiş olur.

Kur’an’ın içeriği hakkında” ilgi uyandırıp sempatiye dönüştürecek temel değerleri ilkeler bazında anlatacaktır. Aksi halde zoraki ve gayesiz bir öğretim verimsiz kalır.

Öncelikle ve özellikle Kur’an’ın kolay öğrenilip okunduğunu inandırıcı bir üslupla telkin edecektir. Bunun için de öncelikle konu hakkında kendisi bilgi sahibi olacaktır. Bu hususta da pedagojik formasyona sahip olmalı ve sunumunu etkin tarzıyla yapmalıdır.

Kur’an öğretmek ve öğrenmek tahmin yürütülemeyecek kadar kolaydır. Bunu özellikle öğreticinin bilmesi gereklidir.

Bazı bozuk çarklara takılmış ve bazı paslı kalıplara kapanmış ve dolayısı ile şartlanmış kimseler işin önemini idrak edemezler. Kur’an’a layık olan hizmeti veremezler.

Haftaya İnşaallah, konunun, müdellel sunumunu yapmak üzere, Esselamü aleyküm. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23