• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
İlhan Oral
İlhan Oral
TÜM YAZILARI

Kur’an’a bigâne kalmak

28 Şubat 2015
A


İlhan Oral İletişim: [email protected]

Çağların eskitemediği, düşmanların etkileyemediği ve müslümanların hakkını veremediği Kur’an, her şeye rağmen kendi gücünü kullanmakta ve egemenliğini sürdürmektedir.

Evet, Allah Teâlâ Kur’an’ı bu özellikle göndermiştir. Kur’an canlıdır, tazedir ve manevi etkinliğe sahiptir.

Kur’an’a karşı koymak, Kur’an’a ilgisiz kalmak, ya da Kur’an’a küsmüş muamelesi yapmak Kur’an’ı etkilememektedir. Kur’an kendi etki alanını oluşturup yeryüzüne hızla yayılmaktadır.

Buna rağmen Kur’an hizmeti veren seçkinlerin bu Kitabın daha büyük hizmete layık olduğunu gerçekten kabul edip Kur’an’ın ilgili emri doğrultusunda hizmet vermeleri iman gereğidir.

Konu ile ilgili Kur’an’ın emri en çarpıcı emirlerden biridir.

Ey Resulüm! Kâfirlere itaat etme ve bu Kur’ân ile onlara karşı büyük cihad et. (Furkan: 25/52)

Bu ayette gerçekte çok dikkat edilecek önemi yüksek hikmetler vardır. “Kâfirlere itaat etme”menintemelinde derin hikmet içerikli uyarı dikkat çekmektedir.

Öncelikle kâfirlere karşı mücadelede mutlaka Kur’an temel dayanak olmalıdır. Aynı zamanda cihadın en büyüğü Kur’an ile verilen cihaddır. Müslümanların, kâfirler karşısında güç kazanmaları için Kur’an en sağlam dayanak olmalı ve ön planda yerini almalıdır.

Bunun için de Kur’an’ın alt yapısı çok önemlidir. Öncelikle ve özellikle gencecik dimağlara ve bütün topluma Kur’an’ı sevdirmek şarttır. Kur’an’ın içeriğini, yaratılış ile ilgili açıklamalarını, mutlu toplumun kaynaklandığı değerleri, dayandığı ilkelerini, dünya hayatının anlamsız olmadığını, bu ve benzeri diğer konularda bilgilenmenin önemini, ilmin, imanın ve ibadetin insanı ne denli yücelttiğini sevdirerek insanlara çok iyi anlatmak gerekmektedir.

Hele Kur’an’ın kolay öğrenildiğini veciz ifadelerle insanlara anlatmak ve öğretmek çok önemlidir.

Şimdi yeri gelmişken Kur’an’ın kolay öğrenilmesi hususunda Kur’an delillerine yoğunlaşalım;

Kamer suresinde, mükerrer dört ayet:

Andolsun biz, Kur’an’ı (eğitim öğretim dâhil hayatın her alanında) ders almak için kolaylaştırdık. Öğüt alan var mı? (Kamer:54/17, 22, 32, 40)

Duhan suresinde bir ayet:

Gerçekten biz o Kur’an’ı, iyi anlayıp öğüt alsınlar diye, ancak senin dilinle indirip kolaylaştırdık. (Duhan:44/58)

Meryem suresinde bir ayet:

İşte biz, o Kur’an’ı ancak onunla muttakileri müjdeleyesin, batılda mü­ca­­dele ve inat edenleri korkutup uyarasın diye senin dilinde kolaylaştır­dık. (Meryem: 19/97)

 Tâhâ suresinde:

Tâhâ. Biz bu Kur’an’ı sana sıkıntı çekesin diye indirmedik. Ancak Allah’tan ittika edenlere bir öğüt olsun diye indirdik. (Tâhâ:20/1-3)

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem her hayırlı iş için:

“Kolaylaştırın, zorlaştırmayın, müjdeleyin, nefret ettirmeyin” buyurmaktadır.

Ayrıca hemen hemen her cüz başında tekrarlanan fakat manasına hiç riayet edilmeyen bir dua vardır. “Rabbim! Kolaylaştır, zorlaştırma, Rabbim! Hayırla tamamla.”

Bu temel değerlerin eğitim psikolojisi doğrultusunda ne kadar önemli olduğunu düşününce Kur’an’ı öğretme ve anlatma açısından ne kadar çelişki içinde olduğumuz açıkça görülmektedir.

Yirmi dokuz harfi ve birkaç tane sesli harf görevi olan işareti öğretmek için haftalarca ya da aylarca insanları uğraştırmak ve Kur’an’dan soğutmak haksızlıktır ve “ahseni takvim” olarak yaratılmış olan insana geri zekâlı muamelesi yapmaktır. Allah Teâlâ’nın beyanlarına karşı isyandır.

Kur’an kolay öğrenilir, kolay ve ahenkle okunur, kolay anlaşılır, Kur’an’ın manasını anlayan da anlamayan da okunuşundan zevk alır ve huzur bulur. Kur’an’ın hükümleri de kolay anlaşılır ve kolay yaşanır, kolay ezberlenir, kolay akılda kalır ve kolay öğretilir.

Yeter ki Kur’an öğreten sorumlular buna inansınlar, bigâne kalmasınlar. Vesselam.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23