• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
İbrahim Karataş
İbrahim Karataş
TÜM YAZILARI

Persli Moğollar

23 Ekim 2016
A


İbrahim Karataş İletişim: [email protected]

Mezhepçilikle mücadele ederken mezhepçilikle suçlanmak… Yahudilerin her türlü ırkçılığı yaptıktan sonra tepki koyanlara anti-semitist (Yahudi karşıtı) demesi misali, Türkiye de Şii mezhepçiliğini durdurmak için Musul’un etrafındaki platolarda görününce Sünnicilikle suçlanır oldu. 

Mezhepçiliğin ne olduğunu merak edenler İran’a bakmalıdır. Ortadoğu’da devam eden 3 savaşta (Irak, Suriye, Yemen) İran’ın da bulunması tesadüf müdür? Başka hangi ülke bu 3 savaşta aktif olarak savaşıyor? Suudiler Yemen’de varlar, Irak’ta yoklar. Suriye’de muhaliflere sadece maddi destek verebildiler. Türkiye, Suriye’de ve şimdi de Irak’ta çıkardan çok terörle mücadele ederken, Yemen’de herhangi bir faaliyeti bulunmuyor. 

 İran, Suriye’de kendi askerleri ve Afganistan ve Irak gibi ülkelerden getirttiği Şii militanlarla savaşın tarafıdır. Yemen’de Husileri kullanıyor. Tam olarak Şii olmayıp, Ehl-i Sünnete yakın duran Husileri Şiileştirmek için mühendis, işçi vs. adı altında Yemen’e binlerce Molla gönderdiklerini bilen bilir. Irak’ta hem hükümeti kontrol ediyor, hem de Haşdi Şabi isimli terör grubunu yönetiyor. Kontrolündeki Şii militanlar, Moğol istilası gibi şehirlerde taş üstünde taş bırakmayıp Sünni halkı ya öldürüyor ya da göçe zorluyor. 

Çünkü Şii inancı 12 imamı peygamberlerden üstün, Sünnileri de kâfir olarak görür. Bir Şii militanın Musullu bir Sünni’yi öldürmesiyle bir gayrimüslimi öldürmesi arasında fark yoktur. Hatta mollaların militanlara “(Sünnileri) öldür ve (Allah’a) yaklaş” şeklinde telkinlerde bulunduğu söylenir. Sünnilere hayatı zehir eden Irak Başbakanı İbadi, bu yüzden Obama ile de anlaşmazlık yaşıyor. İsrailli istihbarat sitesi Debka’nın iddiasına göre, Obama, İbadi’den Musul ile Rakka arasındaki Baaj yolunu kesmesini istedi. Ancak İbadi, DAEŞ’e destek verdiğini iddia ettiği 750 bin Sünni’nin sürülmesi için yolun açık bırakılacağını söyledi. Irak hükümeti DAEŞ’le birlikte tüm Sünnilerden kurtulmak istiyor. Türkiye bu niyeti zaten bildiği için Musul’a müdahale tehdidinde bulunuyor. 

Ancak Türkiye, Persli Moğolların Musul’u DAEŞ bahanesiyle istilasına karşı çıkınca, ses sadece Şiilerden değil CHP’den de geldi. CHP’nin DAEŞ tarafından esir alınmış eski Musul Konsolosu vekili Öztürk Yılmaz; “Biz siyasi boyutta Irak’ta ne istiyoruz? Bilinen tek şey Türkiye’nin Sünnicilik yaptığı ve Sünni bir eksende siyaset dizayn etmeye çalıştığıdır” diyor.  Belli ki o da CHP’ye karıştıktan sonra diğer partili arkadaşları gibi ispatsız konuşmayı seviyor. Halbu ki, kendisi Musul’da olduğu dönemde devletin mezhepçilik yapıp yapmadığını bilecek tek kişidir. Devletten Sünni-Şii ayrımı yapmasına dair kendisine emir geldi mi? Geldiyse açıklamalı ki sözü havada kalmasın. Yok gelmediyse, acaba devlet Sünnicilik yapmak için kendisinin ayrılmasını mı bekledi? 

Türkiye’nin sessiz kalması katliamlar, mezhep çatışmaları ve yeni göçler demektir. İbadi’nin kovmak istediği 750 bin insan ne İran’a ne de Suriye’ye gidemeyeceğine göre sığınacakları tek yer Türkiye olacaktır. Birilerine mezhepçi gibi görünmemek için Sünni katliamını görmezden gelmek iyi bir dış politikada değil, katliama ortak olmaktır. Günün sonunda Musul’un Şiileşmesi, petrolün Amerikalıların kontrolüne geçmesi, mültecilerin de Türkiye’ye kalması demektir. Başkasının savaşında yine en büyük yük ve zarar Türkiye’ye düşecek. 

Irak’ta DAEŞ sonrası böyle bir denkleme engel olmak, herkesin yerli yerinde yaşaması ve kaynakların sahiplerince kullanılmasını istemek masumane ve haklı bir tavırdır. Hatta Şii zulmüne engel olmak için Irak’taki Sünnilere özerkliği de dillendirmek gerekir.  Bu yeni özerk devlet, zengin kaynakları sayesinde dünyanın en zengin ülkelerinden biri olur. Fakat gelin görün ki Irak’ın ayrımcılığa tabi tutulan Sünnilerine kendi yurtlarında fakir olarak yaşamak bile çok görülüyor. Kendilerini Moğolların yerine koyanlar karşılarında yeni Harzemşahları bulacaklarını unutmamalılar. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23