• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
İbrahim Karataş
İbrahim Karataş
TÜM YAZILARI

Suudilerin Atom Bombaları

24 Mayıs 2015
A


İbrahim Karataş İletişim: [email protected]

İngiliz medyasında Suudi Arabistan’ın atom bombasına sahip olmak için Pakistan’la başından beri hareket ettiğine dair haberler çıkıyor. İddialara göre Pakistan, kendi atom bombasını üretmek için yeterli finansman bulamayınca Suudilerden destek istedi. Suud Krallığı da bombaların bir kısmının kendisine ait olması şartıyla gerekli parayı verdi. Nükleer programın finansmanının yüzde 60’ının Suudi Arabistan tarafından temin edildiği tahmin ediliyor. Eğer bu iddia doğruysa- ki büyük bir ihtimalle doğrudur- Pakistan’ın envanterindeki atom bombalarının bir kısmı Suudi Arabistan’a ait demektir. Suudiler, İran-ABD yakınlaşmasından sonra Amerikalılara çok kızgınlar. Bu yakınlaşmanın İran’ı durdurmayacağını düşünüyorlar ve İran’ın atom bombası elde etmesi halinde kendilerinin de boş durmayacaklarını açık açık söylüyorlar. 

İngilizlerin Suudi-Pakistan nükleer işbirliğini ifşa etmeleri Suudilere aba altından sopa göstermek olarak okunmalı. İngilizler İran’dan şikayet eden Suudilere ima yoluyla kendi sicillerinin de temiz olmadığını hatırlatmaya çalışıyorlar. Eğer Suudi sarayı nükleerde ısrarcı olursa nükleer ve İslami terörizm kelimelerinin yanyana olduğu bolca haberler yapılacaktır. Suudi Arabistan malumunuz Usame bin Ladin’in anavatanı. IŞİD’in de Selefi bir grup olması bu ülkeyle İslami (!) terörizmin özdeşleştirilmesini kolay kılıyor. Dolayısıyla atom bombalarının El Kaide’nin veya IŞİD’in eline geçeceğine dair karalama haberler yapılarak Suudi Arabistan köşeye sıkıştırılmak istenecektir. 

Suudilerin sitem ettiği Amerika ise muhtemelen körfez ülkelerine nükleer başlıklı füze yerleştirerek Arapların gazını alabilir. Fakat lazım olduğunda bu silahları Araplar için kullanır mı, işte orası biraz şüpheli. Hele de yeni bir Arap-İsrail savaşında füzelerin kime doğru fırlatılacağı herkesin malumu. 

Dünyada 9 ülkenin atom bombasına sahip olduğu biliniyor.  Rakamsal olarak Rusya’nın 8500, ABD’nin 7700, Fransa’nın 300, Çin’in 250, İngiltere’nin 225, Pakistan’ın 120, Hindistan’ın 110, İsrail’in 80 ve Kuzey Kore’nin 8 adet atom bombasının olduğu tahmin ediliyor.  Bir de nükleer silah üretebilme kapasitesine sahip olup da anlaşmalar gereği üretemeyen ülkeler var. Japonya istese 1 saatte, Almanya ise 7 saatte 1 adet atom bombası üretebilme kapasitesine sahip.  Amerika ilk atom bombasını ürettikten sonra kendi müttefiklerine de nükleer teknolojiyi verdi.  İçlerinden bir tek İsrail söz konusu teknolojiyi çalarak elde etti.  Hala da ABD’deki nükleer reaktörlerden malzeme çaldığına dair iddialar var. Güney Afrika da bir dönem gizlice atom bombası üretmişti. Fakat kendi isteğiyle imha etti. 

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması gereğince ne Suudi Arabistan’ın, ne de henüz nükleer silah sahibi olmayan diğer ülkelerin atom bombası üretmeleri yasak. Kuzey Kore, Pakistan, Hindistan, İsrail ve Güney Sudan bu anlaşmaya taraf değiller. Bu 5 ülke içinden en çok Pakistan’a baskı uygulanıyor. Öyle ki Batı, Çin’in Pakistan’a enerji amaçlı nükleer malzeme satmasına bile karşı. Ancak Amerika’nın Hindistan’la işbirliği yapmasına kimse ses çıkarmıyor. Batı’nın ikiyüzlülüğü Hintlilerin atom bombasına “Budda’nın Gülüşü”, Pakistan’ınkine ise “İslami bomba” demesinden de anlaşılabilir. Bahsettiğimiz anlaşma nükleer silah sahiplerinin ellerindeki silahları imha etmesini de gerektiriyor ama herkeste hala Güneş sistemini yok edecek kadar nükleer bomba var.  Anlaşmada bu silahların nükleer silah sahibi olmayan ülkelere karşı kullanılmayacağına dair bir madde bulunmuyor. Hal böyleyken nükleersiz ülkeler neden anlaşmaya taraf oluyorlar, anlaşılır gibi değil.

Son olarak Türkiye’ye gelelim. Türkiye’de, NATO üyesi olması hasebiyle Amerika’ya ait atom bombaları vardı. Hala da varlar diye biliyoruz.  Türkiye’nin kendi atom bombasını üretecek bir altyapısı yok. Ancak Pakistan ordusuyla sıkı fıkı olan ordumuzun nükleer teknolojiyi en azından teorik olarak elde etme imkanı olmuş olabilir.  

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23