• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
İbrahim Karataş
İbrahim Karataş
TÜM YAZILARI

Global Terör Markası; IŞİD

22 Kasım 2015
A


İbrahim Karataş İletişim: [email protected]

Paris saldırısından sonra herkes IŞİD’in neden yok edilemediğini sorgulamaya başladı. Tüm dünya haklı olarak soruyor; Dört tarafı düşmanlarıyla çevrili olan IŞİD’e silah, gıda, ilaç ve militan akışı nasıl olur da devam eder? Irak ve Afganistan’ı yerle bir eden Amerika ve Batı’nın IŞİD’e gücü yetmiyor mu? Yoksa IŞİD herkesin sandığından daha mı güçlü? IŞİD o kadar bombardımana rağmen neden zayıflayacağına güçleniyor? Acaba bizlerin bilmediği başka gerçekler mi var?

 Bu soruların cevabı “Herkesin bildiği sır” cinsindendir. Bilhassa devlet yönetimleri IŞİD’in ne olduğunu çok iyi bilmelerine rağmen bir şekilde örgütle bağları olduğu için IŞİD’i gri alanda tutmayı tercih ediyor. Mesela bazı Avrupa Birliği ülkeleri IŞİD’den Esed aracılığıyla petrol alıyorlar. Esed çok uygun fiyata aldığı petrolün üzerine kar koyarak AB ülkelerine satıyor. Petrol ticareti ambargo kapsamında olmadığı için Avrupalılar Esed’le rahatlıkla alışveriş yapabiliyorlar. Petrolün aslında IŞİD’den geldiğini de bilirler. Fakat varil başına 10 dolar kar etmek için üzümün bağını sormazlar. 

Avrupa ülkeleri Suriye halkının hakkı olan petrolü ucuza almaktan memnun, bu yüzden geçim sıkıntısı çeken ve savaş şartlarında yaşayan mültecilerin kapılarına dayanmalarından rahatsızlar. Kusura bakmasınlar ama mültecileri suçlamaya hakları yok. Suriyeliler, Avrupalıların kendilerinden dolaylı yoldan çaldığı rızkın izini sürüyorlar. Variyetleri nereye götürüldüyse oraya yöneliyorlar. 

Terör örgütünün palazlanmasına komşu ülke kaçakçılarının katkısını da unutmamak gerekiyor. Ürdün, Kuzey Irak ve Türkiye’deki kaçakçıların IŞİD’den ham petrolü alıp sattıkları bilinen bir sır. Öte yandan Suriye’de Esed rejimi, PYD, El Nusra ve ÖSO dahi mücbir nedenlerden dolayı IŞİD’le işbirliği yapıyorlar. Esed IŞİD’e elektrik verip karşılığında petrol alıyor. ÖSO gıda verip petrol alıyor. PYD çeşitli malzemeler karşılığında yine petrol alıyor. Her grup kendi hayat şartlarını daha da zorlaştırmamak adına birbirinin ihtiyacını karşılıyor. Petrol kuyuları IŞİD’in elinde olduğu için mezkur ticaretten en çok IŞİD kazançlı çıkıyor. 

Bu kazanç da IŞİD’in kontrolündeki bölgelerde refaha dönüşüyor. Örgüt kazandığı paralarla hem militanlarını tutuyor hem de kurduğu fiili devlet mekanizmasını idame ettiriyor. Militanlar kendi aralarında bu zenginliği “Beş yıldızlı cihad” olarak tanımlıyorlar. IŞİD bazen gelirleriyle düşman saydığı diğer örgütlerin içine de sızıyor. Mesela Ebu Halid isimli bir itirafçı,  IŞİD’in yetiştirdiği ajanlarına 200-300 bin dolar verip onları ÖSO’nun içine sızdırdığını söylüyor. ÖSO paralı ve samimi görünen bu kişileri önemli noktalara getirerek bilmeden kendini düşmanına teslim ediyor.  

IŞİD’in  ekonomik ve askeri gücü bir hayli fazla. IŞİD için tek aleyhte bilgi; artık eskisi kadar katılımın olmaması. Geçen yıl Eylül ayında günde 3 bin kişi örgüte katılırken şimdilerde sadece 50-60 kişi katılıyormuş. İnsan kaynağındaki azalma muhakkak örgütü zayıflatacaktır. Uluslararası güçlerin meseleye daha ciddi yaklaşıp daha bitirici aksiyonlar alması da önemlidir. Fakat yine de bu beladan kurtulmak sanıldığı kadar kolay olmayacağa benziyor.  Dikkat edilirse örgüt son zamanlarda  taktik değiştirmeye başladı. Terör için militan bulamayan IŞİD, terörü militanlara götürmeye başladı. Yeni taktiğe göre militanlar IŞİD’e katılmak yerine bulundukları ülkelerde uyuyan hücreler oluşturup  talimat geldiği zaman  eylem yapacak. 

Yeni taktik Ankara, Mısır ve Paris’ten sonra geçtiğimiz gün Mali’de pratiğe konuldu.  Eğer böyle giderse Suriye ve Irak’a hapsedilen IŞİD  hem terörizmi globalleştirecek  hem de global bir terör markası haline gelecek.  IŞİD belası dünyaya yayılırsa en çok da onu kullananlara zarar verecek. Terör ekenin ölüm biçeceği bir döneme giriyoruz.  Bir süre kalabalık mekanlardan uzak durulmalı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23