• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Vakıf emin el demektir

29 Haziran 2017
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Dünkü yazımızda Göynük’te bulunan ve 1331 yılında inşa edilen Gazi Süleyman Paşa Hamamının yeniden ihyası için Vakıflar Genel Müdürlüğünün ilgilenmesi gerektiğini söylemiştik.

Vakıflar Genel Müdürlüğüne haksızlık etmemek için bugünü de onlara ayırma gereği duydum.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, özellikle son 15 yılda belki de kuruluşundan bugüne kadar böylesine büyük hizmet yapmamıştır.

Yurtiçi ve dışında bulunan tarihi varlıklarımıza ilk defa güçlü bir şekilde sahip çıkılmıştır.

Özellikle Balkanlar’daki ata yadigârı camiler, hanlar, hamamlar, medreseler gibi dini ve sosyal amaçlı eserler restore edilmiştir.

Edirne’den Kars’a, yol üzerlerinde ve şehirlerde yine kaderine terk edilmiş, cami, imarethane, han ve benzeri yapılar aslına uygun olarak restore edilmiş ve halen çalışmalar devam etmektedir.

Vakıflar Genel Müdürlüğü kendine biçtiği misyon ve vizyonunun gereğini yerine getirdiğini söylemekle birlikte, Gazi Süleyman Paşa Hamamı veya İstanbul Mahmut Paşa Camii gibi ya yönetim aksaklıkları yüzünden yahut başka sebeplerle ihmal edilen eserleri de hatırlatmak lazımdır.

¥

Yeri gelmişken, vakıfların çalışma sistemlerini belirledikleri ve bu sistem çerçevesinde yaptıkları hizmetlerine dair misyon ve vizyonundan da söz edelim.

“Vakıflar, yüzyıllardır Anadolu topraklarında etkisini sürdüren güçlü ve köklü kurumların başında gelmektedir.

Vakıf kültür ve medeniyeti; bu topraklar üzerinde filizlenmeye başladığı dönemden bu yana, canlılara hizmet etmeyi amaçlamış, başta hayırseverlik olmak üzere yardımlaşmak, iyilik yapmak, paylaşmak, adalet ve hakkaniyet gibi her toplum tarafından kabul gören değerler üzerine inşa edilmiştir.

Bunlar insanlığı daha yüksek bir kültür ve medeniyet seviyesine çıkarmakta öncelikli değerlerdir. Dolayısıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü yüklenmiş olduğu toplumsal ve vicdani sorumluluk bilinciyle faaliyetlerini bu değerler ışığında yürütmektedir”.

¥

Vakıf malı yetim malı olarak görülür ve bilinir. Bu sebeple toplumsal barış, sevgi ve kardeşliğin temeli, vakıf müesseseleriyle korunmalı ve yaşanmalı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü de bu anlamda yüzlerce yıl öteden uzanan vakıf elini, bugün ihtiyacı olanlara ulaştırmaya çalışarak dünden bugüne miras kalan vakıf kültürü ve duyarlılığını, bugünden yarına “vakıf-emanettir” sorumluluğuyla taşımaktadır.

Aynı zamanda mülhak, esnaf, cemaat ve yeni vakıflar ile varsa bunların iktisadî işletmelerinin ve mallarının ilgisine göre vakfiyesine, vakıf senedi hükümlerine, beyannamesine ve gayesine uygun surette ve tarzda idare edilip edilmediği ile mevzuata uygunluk denetimi yaparak takip etmektedir.

¥

Bu bilinçle, vakıf taşınmazlarının en etkin ve ekonomik şekilde değerlendirilmesi sayesinde elde edilen gelirler; kuru gıda dağıtımı, karşılıksız eğitim bursları verilmesi, muhtaç aylığı bağlanması, yurtiçi ve yurtdışı vakıf kültür varlıklarının restorasyon ve onarımı için harcanmaktadır.

Evet, Osmanlı coğrafyası ve mevcut coğrafyamız, bir vakıf coğrafyasıdır. Tarihimizin ve kültürümüzün temel taşlarındandır.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23