• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Şeb-i Arus Vuslat Vakti

13 Aralık 2017
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Ey iman cevherini bir ekmeğe değişen kişi!

Ey gönül madenini bir arpaya satan kişi!

Nemrut, İbrahim’e gönül vermedi de

Sonunda canını bir sivrisineğe verip gitti. Hz. Mevlana.

¥

Bu yıl Mevlana Celaleddin Rumi Hz.lerinin “Hakk’a” vuslatının 744. yıldönümü. Bu vesileyle hafta sonu Konya’daydık. “Mevlana diyarı Konya” ifadesi tam yerini bulmuştu.

Şehrin merkezi, cadde ve sokakları, Konya’ya gelebilen bahtiyar insanlarla doluydu. Ölümünü sevenin sevildiğini” gördük.

Mevlana Hz.leri Hakk’a yürüyüşünü nasıl sevmiş ise sevenlerine de sevdirmiş. Adeta herkes Mevlana’nın şu sözünü tutar gibiydi.

“Benim için ağlayıp ‘Yazık, yazık oldu’ deme.

Şeytanın tuzağına düşersin, o vakit yazık olur sana”.

Yine Konya dünyanın çeşitli ülkeleriyle, ülkemizin değişik şehirlerinden gelen insanların geçit merasiminin yapıldığı meydan gibiydi.

Mevlana Hz.lerinin türbesi ve civarı; çeşitli soy, dil ve inançtan insanlarla dolup taşmaktaydı ve hiç kimsenin hiç kimseden çekincesi, kaygısı, şikâyeti yoktu.

Şimdi sebebini izah edip, yazının gidişatını bozmak istemem ama yalnız şu kadarını da söylemeliyim.

Türbeyi ve müzeyi yüzlerce yerli ve yabancı misafirlerle dolaştık. Haliyle insanlarla yüz yüze bakıp, göz göze geldiğimiz anlar oldu.

İstisnasız bütün yabancıların yüzü gülerken, tebessüm ederken, hal ve tavırlarından nezaket akarken, bir tek biz yerliler kaba hal ve konuşmalarımızla yabancılardan ayrılıyorduk. Neyse geçelim.

¥

Mevlana Celaleddin Rumi Hz.leri, beklediği ve özlediği vuslata ereli 744 yıl olmuş ama sadece belli vakitlerde değil, aslında hemen her gün dünyanın bir yerinde anılmakta ve hatırlanmaktadır.

Ülkemizde ise devlet eliyle anma programları 80 yıldır yapılmakla birlikte. Mevlana Hz.lerinin ruhaniyetine, bilgisine, ilmine, hayatını anlamlandıran merasimler ancak son 15 yılda hakkı verilerek icra edilmeye başlanmıştır.

Bu yıl ki program ise daha mana yüklü olmuş. Mevlana’nın hayattan ve vefatından sonra kendisinin anlaşılması için ısrarla üzerinde durduğu şu husus çerçevesinde inşa edilmiş.

Mevlana Hz.leri hayatını ve hayatının nihayetini dile şöyle getirmekte ve kendisini sevenlere vasiyetini şu rubai ile duyurmakta:

“Canım bedenimde oldukça Kur’ân’ın kölesiyim. Seçilmiş Muhammed Mustafa’nın (s.a.v) yolunun tozuyum.

Biri benden, bundan başkasını naklederse, Ondan da şikâyetçiyim, o sözden de şikâyetçiyim.”

İşte bu seneki Şeb-i Arus törenleri, 7-17 Aralık günlerinde her akşam Konya Kültür Merkezinde bu ifadeler bütünlüğünde icra edilmekte.

Kur’an-ı Kerim okunmasından sonra Ahmet Özhan’ın tasavvuf musikisi takdimi, Tuğrul İnançer hocanın Mesnevi’den dersinin ardından yapılan Mevlevi ayini dışında pek çok etkinlik, yerli yerince yürümekte.

Ezcümle:

Bütün bu programların icrasından sorumlu olan Konya Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdüssettar Yarar’ın, Konya ve Mevlana’yı temsildeki başarısını tebrik etmeli. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23