• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Lokman Hekim Hz.’leri Üslubunda Evlat Terbiyesi

27 Haziran 2016
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Bu haftaki kitabımız, emekli merkez vaizlerimizden Osman Öztürk hocaya ait. Gonca Yayınları arasında çıkan eser, Lokman Hekim (a.s.)’ın üslubunda evlat terbiyesini anlatıyor.

Terbiyenin, edebin, hayânın çoktan bizden uzaklaştığı bir dönemde böyle eserlere elbet çok ihtiyacımız var.

Müslümanlar olarak biliriz ki, kitabımız Kur’an, aynı zamanda bir ahlak kitabıdır. Efendimiz (s.a.v.) bu ahlakla donanmıştır.

Bakın ne güzel söylüyoruz. Hepimiz böyle inanıyoruz ama çocuklarımızın giyeceği ayakkabının markası kadar ahiretlerine önem veremiyoruz.

Yiyeceğinden, giyeceğinden, nerede okuyacağından, nerede yaşayacağından tutalım da geleceğine dair planlar yapıyoruz lakin ahiret azıklarını ön plana çekemiyoruz.

Yanlış anlaşılmak istemem. Bunları söylerken, çocukları işaret etmiyorum. Bir baba olarak, baba ve annelere söylüyorum. Çocuklar anne ve babaların aynalarıdır. Geçelim.

Osman hoca, Lokman Hekim Hz.’lerinin; “Evlatlarım” diye başladığı nasihat ve öğütlerini, Kur’an-ı Kerim ve Hadis-i Şerifler ışığında derlemiş ve söze şöyle başlamış.

“İslam’da terbiyenin nihai amacı ‘iyi insan’ yetiştirmektir. Bizim kültürümüzde terbiye sistemimizin mayası İslamiyettir.

Dünyanın küçüldüğü, bilimin, teknolojinin hızla arttığı, çocukların ilgisini dağıtan çok olumsuz unsurların çoğaldığı günümüzde çocuk yetiştirmek ve eğitmek, hem zor hem de çok önemli bir hale gelmiştir”.

Evet, hocamızın da dediği gibi teşhis doğru lakin tedavi de zorlanıyoruz. Oysa tedavi de var.

14 asırdan bu yana tedavi çok açık ve net bir şekilde pek çok yolla bize ulaşmış fakat gelin görün ki, hastalığa razı olup tedavi olamıyoruz.

Belki sitemin dozu aştı ama inanın sokaklarda başımızı en çok yere eğdiğimiz gençler, maalesef örtü”nmüş gibi yapan çocuklar. Keşke üzerlerinde Müslümanlığı çağrıştıran kıyafetleri olmasa da bu hale düşmesek. Geçelim.

Eserde Lokman (a.s.)’ın 34 adet nasihatine yer verilmiş. Yerimiz yettiğince bazılarını paylaşalım.

“Ey oğul! Allahü Teâlâ Hazretlerini tanı”. “Kime öğüt ve nasihatte bulunursan, ilk önce onu kendin uygula”. “Sözünü fikir eyle, iyi düşündükten sonra söyle”. “İnsan kadrini bil”. “Kendi sırrını, muhafaza eyle”.

“İnsanı öfkeli vaktinde tecrübe et, insanın kişiliği öfkeli anında ortaya çıkar”. “Ahmak ve cahil adamdan firar eyle kaç, gönül ehli insanlarla birlik ol”. “İşlerini, akıllı ve bilgili kişilere danışarak yap”.

“Gençliği ganimet bil, genç iken, iki cihan işini ikmale gayret eyle”. “Ana ve babayı aziz tut, haklarına riayet eyle, dünya ve ahiret şerefi ana ve babaya hoş muamele etmekle kazanılır”. “Bütün işlerinde orta yolu tut”.

Osman Öztürk hoca ile Ensar Vakfı’nın iftarında tanışmıştık. İki kitabını hediye etti. Diğer kitabının adı da “Ana Kaynaklarıyla İslam Felsefesi”.

Eserler hakkında: 0212- 277 45 59

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23