• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Kut-ül Amare ve Ali İhsan Sabis Paşanın Hatıraları

02 Mayıs 2016
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Bu haftaki eserimiz, sahaflardan aranıp bulunacak bir kitap. Elimdeki nüsha, halen 1991 tarihli Nehir Yayınları’ndan gözüküyor.

Malum Birinci Dünya Savaşı sadece Çanakkale’de devam etmedi. Öncesi ve sonrasıyla dokuz ayrı cephede Haçlılara karşı sürdü.

İngilizlerdeki Müslüman ve Türk düşmanlığına, diğer Haçlı ruhlu hiçbir devlet yetişemez. Churcill bunların başında gelir.

Kut-ül Amare zaferine dair bilgilere geçmeden önce, Churchill’in bir sözünü hatırlatayım ki, yeniden kutlanan Kut-ül Amare zaferinin içeriği anlaşılsın.

Churchill’e; “Çanakkale Savaşlarında zehirli gaz kullanmak yasaktı ama siz kullandınız bu konuda ne dersiniz” diye sorarlar.

Churchill de şu cevabı verir:

“Doğru, insanlara karşı zehirli gaz kullanmak yasaktır. Ama biz zehirli gazı Türklere karşı kullandık. Türkler insan değil ki..”!

Churchill 1965 yılında öldüğünde ise kendi devletinden çok o günkü iktidar olarak en çok bizim ilgi gösterdiğimiz ve yas tuttuğumuz, gazete arşivlerinde vardır. Geçelim.

¥

Kut-ül Amare ile ilgili olarak cephe komutanlarından General Ali İhsan Sabis paşanın dışında Halil Kut paşanın da anıları vardır.

Kut-ül Amare’de İngiliz birliklerinin komutanı General Townshend başkanlığında teslim olma müzakeresi başlar. Ali İhsan Sabis paşanın dilinden aktaralım.

“26 Nisan’da müzakere başladı. İngilizler ilk önce tekmil topların ve silahlarla malzemenin ve hatta Kut-ül Amare’de mevcut bir milyon lira nakdin tahrip edilmeksizin, Türk ordusuna teslimini, buna mukabil zabitlerle efradın, Kut-ül Amare’den çıkarak Hindistan’a gönderilmesine müsaade edilmesini ve bu şartlarla hemen mütareke akdini teklif ettiler.

Buna karşı kayıtsız şartsız teslim olmaları cevabı verildi. İki taraf arasında 26 Nisan akşamından itibaren mütareke akdolundu.

İngilizler kayıtsız şartsız teslim olmaya mezun olmadıklarından, Londra’dan telsiz telgrafla istizan ettiler. Nihayet 29 Nisan 1916’da kayıtsız ve şartsız teslim oldular.

Bu arada mevcut topları, silahları ve hayvanların bir kısmını imha ederek, Dicle nehrine attılar. Buna rağmen 29 Nisan’da yine birçok ganimet elimize geçti.

Teslim olan İngilizlerin miktarı, 5 general, 481 zabit ve 13100 erden ibaretti”.

¥

Ali İhsan Sabis, Kut-ül Amare’yi anlatırken, sık sık su ve yiyecek yokluğundan söz eder, günlerce aç ve susuz kaldıklarını söyler.

Şimdi gelin İngilizler teslim olduklarında imha edemedikleri ve teslim ettikleri malzemenin listesine bakalım.

14 Çuval sarımsak, 331 sandık peksimet, 14 çuval biber, 157 sandık süt hülasası, 508 sandık et konservesi, 171 zenbil hurma, 10 sandık çikolata, 47 sandık reçel, 66 sandık balıketi konservesi, 41 sandık kakao, 54 sandık tereyağı, 45 sandık peynir.

¥

Ne diyelim, Kut-ül Amare zaferine katılanların ruhu şerifleri için El-Fatiha.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23