• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

İşte Bir Müslüman Kardeşliği Hikâyesi

30 Mayıs 2017
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Ramazan-ı Şerif’in arifesindeki Cuma vaktini, Dolmabahçe Camii’nde eda etmek nasip oldu.

Esas adıyla “Bezm-iâlem Valide Sultan Camii” olarak bilinmekle beraber, günümüzde “Dolmabahçe Camii” ismi öne çıkmıştır.

Dolmabahçe Camii’nin yapımına, çok sayıdaki vakıfları ve hayırseverliğiyle bilinen, “Bezm-iâlem Valide Sultan’ın” emriyle başlanmıştır.

Bezm-iâlem Valide Sultan, II. Mahmud’un hanımı, Sultan Abdülmecid’in annesidir.

Caminin inşasını Valide Sultan başlattıysa da 1852 yılında vefatıyla yarım kalmış ve oğlu Sultan Abdülmecid tarafından tamamlanmıştır.

23 Mart 1855 yılında ibadete açılmış, 1948 yılından 1961 yılına kadar Deniz Müzesi olarak kullanıldıktan sonra tekrar camiye dönüştürülmüştür.

…………….

Bu kısa bilgilerden sonra Cuma namazına dönelim. Dolmabahçe Camii, biraz da protokol camii olarak bilinir.

Cumhurbaşkanı, hükümet üyeleri, TBMM Başkanı veya Müslüman ülkelerden gelen devlet adamlarının namazlarını eda ettiği camilerdendir.

Geçtiğimiz Cuma günü de caminin önünde bir hareketlilik vardı. Öğrendik ki, Pakistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Zübeyir Mahmud Hayat camideymiş.

Caminin önündeki hareketlilik biraz sonra yeniden artmıştı. Bu sefer gelen de TBMM Başkanı İsmail Kahraman idi.

Devlet başkanından, normal bir vatandaşa kadar, Allah huzurunda nasıl omuz omuza olunduğunu görmek isteyenler camilere gelebilirler.

………………..

Tabi her iki başkan da camiye birbirlerinden habersiz gelmişler, herhangi bir buluşma söz konusu değilmiş, birbirlerinden namazdan sonra haberdar oldular.

Cami çıkışında haliyle TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a, Pakistan Genelkurmay başkanının da camide olduğunu bildirdiler.

Bu haber üzerine TBMM başkanı, “O zaman misafirimizdir. Misafirimize ev sahipliği yapalım” diye, Orgeneral Zübeyir Mahmud Hayat’ın camiden çıkmasını bekledi.

Biraz sonra buluştular, ilk defa karşılaştıkları belliydi ve “İslam kardeşliğinin verdiği güven” neticesinde, sanki kırk yıldır tanışıyorlarmış gibi birbirlerine sarıldılar.

Pakistan Genelkurmay Başkanı sivildi ve yanındaki heyetle birlikte, refakatinde bizim silahlı kuvvetlerden üst düzey komutanlar vardı.

TBMM Başkanı Kahraman, “misafir plan ve program önceliklidir” diyerek Dolmabahçe Sarayı’ndaki çalışma ofisine davet etti.

Pakistan heyeti de aynı minval üzere; “Davete icabet şart oldu diyerek, programlarını değiştirdiler.

…………

Şu Müslüman kardeşliğinin samimiyetine bakar mısınız? Her iki devlet adamının da gündeminde böyle bir buluşma yok ama esas plan sahibine uyunca gerçekleşiyor işte.

Bu güzel birliktelik öğle yemeği ikramıyla sürdü. Dünyanın ve Türkiye’nin meseleleri konuşuldu. Pakistan ile Türkiye münasebetleri üzerinde duruldu.

En çok da akılla ve mantıkla izah edilemeyen ve bir türlü ortak noktalarda güçlü birliktelikler oluşturulamayan İslam dünyasının arasındaki ayrılıklar ve parçalanmışlar üzerine sohbet edildi.

Ezcümle:

Allah’ın emrettiği, Peygamberimizin de tavsiye ettiği kardeşlik bu değil midir? “Bir” olanda buluşunca, birlik ve beraberlik kendiliğinden oluşuveriyor işte.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23