• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Garplılaşma ve TİGEM

01 Temmuz 2015
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in üniversite yıllarında okuduğu kitaplardan birisi yanılmıyorsam Mümtaz Turhan’ın “Garplılaşmanın Neresindeyiz” kitabıydı.

Eserin kapağında bir traktör ve harman resmi vardı. Ben de merak etmiş ve “Türkiye; kağnıdan, at arabasından, el ve kol gücü isteyen tırpandan, oraktan, anazıttan kurtulan bir memleket olur mu” diye okumaya çalışmıştım.

TİGEM’in son 10 yıl içerisinde kaydettiği gelişmelerle, modern tarım ve hayvancılık adına diğer gelişmiş ülkeleri geride bıraktığını görünce pek sevindim. 

Anladım ki, İsrail ile Avrupa ülkelerindeki Türkiye ve iktidara düşman çevreler, diğer pek çok sektörde olduğu gibi gıda ve tarım sektöründe de onlara ihtiyaç duymadığımızdan düşmanlık etmekteler.

Kendi gözlerinin önündeki “saban okunu” görmeyip, Türkiye’nin gözünün önündeki “saman çöpünü” görmekteler. Geçelim.

TİGEM’in tarihi, Osmanlı döneminin ilk yıllarına rastlamakta. Cennet mekân Abdülhamid Han’ın devrinde ise zirveye çıkmış.

Mesela Abdülhamid’in tahttan indirilme sebepleri arasında halen TİGEM’in sahip olduğu bazı devlet arazilerini satın almak isteyen İsraillilere “Hayır” demesi vardır. Geçelim.

Bugüne geldiğimizde görüyoruz ki, TİGEM’in milletimize sunduğu en önemli ikram ve hediye, tohumculukta İsrail’den yakamızı kurtarmış olmasıdır.

Elini vicdanına götürebilen insanlar için sadece bu bile yetmez mi? 10 yıldır artık tohumlarımızı kendimiz üretmekteymişiz.

TİGEM’i zarar eden bir işletmeden kâra geçiren genel müdürü Mehmet Halis Bilden ve tüm ekibine teşekkür ederek sözü sürdürelim.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü TİGEM, değişen dünya şartlarına hızla adapte olarak milletimize hizmet etmektedir.

Büyük, orta ve küçük ölçekli çiftçi kuruluşlarla uyum içerisinde çalışan TİGEM, her yıl zarar eden bazı işletmelerini, özel sektöre kiralayarak, “kaynak tüketen yapıdan, kaynak üreten yapıya” dönüştürmüş.

Kiraya verilen işletmeler, özel sektörün toplu haldeki arazi ihtiyacını karşılamakla kalmamış, buralarda yapılan yatırımlarla yeni üretim ve istihdam kapıları açmış.

Son yıllarda gerçekleştirdiği, modern ve yüksek kapasiteli tohum hazırlama tesislerinin devreye sokulması, bu tesislere renk ayırıcı ünitelerin monte edilmesi, kaliteli ve verimli çeşitlerin üretime alınması ve Ceylanpınar Tarım İşletmesinde 500.000 dekar alanın sulu tarıma açılmasıyla, çiftçilerin sertifikalı tohumluk ihtiyacı büyük oranda karşılanmış.

Bugün ülkemizde yaklaşık 7,7 milyon hektar arazide buğday ve 2,7 milyon hektar arazide de arpa yetiştirilmekteymiş.

Tohumluğun 3 yılda bir yenilenmesi esasına göre sertifikalı hububat tohumluğu ihtiyacı; 518 bin ton buğday ve 182 bin ton arpa olmak üzere toplam 700 bin tonmuş.

İşte bu ihtiyaçların neredeyse tamamı İsrail’den karşılanmaktayken, şimdi artık önemli miktarı TİGEM tarafından temin edilmekteymiş.

Henüz TİGEM’in hayvancılık kısmına gelemedim. Onu da yarın Karacabey işletmesinin bilgilerinden anlatalım.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23