• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Fahreddin Paşa’nın Hayatından

09 Ocak 2018
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Kesesi ile nefsi arasında boru hattı vazifesi görmeyen sinemacı, televizyoncu, yapımcı ile yine aynı boru hattında olmayan yönetmen bulunursa, Fahreddin Paşa’nın Medine Müdafaasını ya sinema filmi yahut belgesel yapmalılar.

Televizyon dizisi de yapılabilir ama bizde maalesef sinema filmleri ve televizyon dizilerinde acayip bir ilkesizlik ve kişiliksizlik mevcut.

Her hikâyeye mutlaka kadın entrikaları sokuyorlar. Eğer bu iş yapılacaksa, kadın entrikalarına ihtiyaç duymayanlar talip olmalılar. Geçelim.

………………..

Fahreddin Paşa’nın Malta sürgününden bir sahne: (Medine Müdafaası kitabından)

“Fahreddin Paşa’yı keyiflerine göre suçlayan İngilizler ne yaparsa yapsın, Paşa onları daima zalim, daima küçük göreceğini her hareketinde göstermiştir.

Malta kampında her akşam tutuklular sıralanarak yoklama yapmak âdeti vardır.

Bu yoklama için herkes odasından çıkar, kışlanın avlusunda sıra olur ve bir İngiliz subayı, dizilmiş duranları birer birer sayarak, ‘Tamam’ diye tekmil verirdi.

Fahreddin Paşa kampa geldikten sonra yapılan ilk yoklamada bir türlü ‘tamam’ denemiyor, eldeki deftere göre sayılıyor, sayılıyor bir noksan çıkıyordu.

Nihayet İngiliz subayı, odaları dolaşıyor bir de bakıyor ki, Fahreddin Paşa oturmuş masasında kitap okuyor:

-‘Niçin yoklamaya gelmediniz?’

-‘Ne yoklaması? Ben bir Türk kumandanıyım’.

Fahreddin Paşa bu cevabı verirken, öyle bir vaziyet alıyor ki, İngiliz subayının tek söz edecek cesareti kalmıyor ve durumu amirlerine anlattıktan sonra onlar da Fahreddin Paşa’nın ne biçim bir kumandan olduğunu gördükten sonra yoklamalarda odasından çıkmaya zorlanmayarak, sayılmasına karar veriyorlar.

……………….

Kampta her aybaşı herkesin alt kattaki muhasebe odasına giderek, imza karşılığı aylığını alması gerekiyordu. Aybaşı oluyor herkes bu şekilde aylığını alıyor.

 Muhasebeci durumundaki İngiliz binbaşısı, Fahreddin Paşa’ya da gelip aylığını alması için haber gönderiyor. Paşa haberi getirene şu cevabı veriyor:

-‘Bir Türk Generali, kendinden küçük rütbede bir İngiliz subayının odasına gitmez… Söyle ona, benimle bir işi varsa buraya gelebilir’!

Ve İngiliz binbaşısı süklüm püklüm, adeta korka korka, ellerini ovuşturarak geliyor, askerce selamını vererek, Paşayla işini görüyor.

İngilizler, olanca kibir ve azametlerine rağmen, karşılarındaki müstesna şahsiyetin, esir de olsa, boynu eğmeyecek bir karakterde olduğunu anlayınca, yelkenleri suya indirerek, onun suyunda gitmek lüzumunu duymuşlardı.

Fahreddin Paşa’nın Malta’daki hayatı, birbirinden önemli nice hareketlerle doludur”.

…………………..

Ezcümle:

Sözü, Mısırlı bir yazarın, Medine Müdafaasını inceledikten ve yazdıktan sonraki düşüncesinden bir cümle ile bitirelim:

-“Türklerden tarih boyunca pek çok kahraman çıktığı bilinen bir gerçektir. Fakat biz Araplar, Fahreddin Paşa’yı, Türk olmakla beraber İslam’ın da bir kahramanı olarak kabul ediyoruz.

Ve İslam âlemi bugün böyle bir kahramana her zamandan daha fazla muhtaçtır”. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23