• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Diyarbakır’da barışı hangi zihniyet bozdu

28 Mayıs 2015
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, İçkale’deki törende yaptığı konuşmada ilginç bir ayrıntıdan söz etti.

“Yüzyıllardır Ermenisiyle, Süryanisiyle, Kürdüyle, Türküyle bir arada kardeşçe hayat nasıl sürmüştü?

Yüzlerce sebepten bir tanesini hatırlattı. “Kirvelik müessesesiyle”.

Kirvelik müessesesinde evlilik yapılmamıştır, kardeşlik bağları kuvvetlendirilmiş ve insanların birbirlerine kardeş gözüyle bakılması sağlanmıştır.

Bu bakış, sosyal barışın adıdır. İnsanlar birbirlerinin etnik kökenleriyle ilgilenmeden birbirlerinin evlerine girip çıkmışlar; düğünlerinde, cenazelerinde, bayramlarında, seyranlarında bir ve beraber olarak yaşamışlardır.”

Elbet sadece bu ayrıntı değil. Dini değerler, barışın ana temelini oluşturmuştur. Mehdi Bey’in hatırlattığı kirvelik meselesinin özü, dini hayatla birlikte kaybolmuştur.

Peki, bu ayrılıklar ne zaman başlamış ve kim başlatmış?

Diyarbakır’ın Cumhuriyet dönemi yakın tarihine bakılırsa görülecektir ki, CHP zihniyetli kesimlerdir.

Son otuz yılda ise CHP, PKK ve siyasi kanat olarak da şimdiye kadar değişik isimlerle bugüne gelen HDP, yeni ortaklarıyla vazifelerini yapmaktadır.

Bu ittifakın 30 yıl içerisinde teröre harcattığı para, değil bir Diyarbakır, belki 100 Diyarbakır inşa edecek boyuttadır.

Her şeye rağmen AK Parti iktidarları, milletimizin ve devletimizin bütünlüğü adına, bölgenin inşası için gece-gündüz emek harcamış ve bugüne kadar kalkınmaya 144 trilyon para aktarmıştır.

Adil bir şekilde gören gözler, duyan kulaklar, kalbiyle vicdanı arasında köprü kurabilenler; iftirasız, fitnesiz, fesatsız iffetli diller, bu gerçeği ikrar edebilirler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan; “insanların karakterleri üzerinde, yaşadıkları şehrin tesiri vardır” diyerek, Diyarbakır’ın en önemli tarihi mekânlarının restore edilmesi talimatını verdiği tarih 2004 yılıdır.

Bu tarihten itibaren çalışmalar başlamış ve Kültür Bakanlığı ile valiliğin restorasyon çalışmaları için harcadığı rakam 26 milyon lirayı geçmiştir.

Tarihini hiçe sayanların yarına dair bir kaygıları yoktur. Günlerini gün eder ve geride kalacaklara bir şey bırakmazlar.

33 medeniyete ev sahipliği yapan ve ilk İslam başkentlerinden olan, Ulu Camii gibi beşinci kutsal mabedi bağrında tutan Diyarbakır’da; huzur, güven ve istikrarı bozmak isteyenler, işte tarihlerini ve geçmişlerini hiçe sayanlardır.

Diyarbakır’ın kalkınmasına harcanan 144 trilyon lira ile tarihin ihyası için harcanan 26 milyon lira; ülkemizin birliğine, bütünlüğüne, kardeşliğine, barışına sunulan emektir.

Devlet ve millet bütünlüğü adına yapılanlar, bu kadar özveri, bu kadar barış ve kardeşlik çağrıları, aklıselim sahibi Müslümanlara bir şey ifade etmelidir.

Ezcümle; Diyarbakır’a yolu düşenler ve Diyarbakır’dakiler, İçkale’deki 34.098 ayrı arkeolojik eserin sergilendiği tarihi müze kompleksi ile birlikte, restore edilen diğer tarihi eserleri mutlaka görmeliler.

Velhasıl insana ve insan emeğine verilen değere şahitlik ederek, Diyarbakır’da nice toplumların konup fani olduğu bilinmelidir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23