• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Çarıklı Erkân-ı Harp yine mahcup etmedi

19 Nisan 2017
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Çarıklı Erkan-ı Harp deyimini genç kuşaklar bilmeyebilir. Kısaca izah ederek söze başlayalım.

“Çarıklı Erkan-ı Harp” deyimi, sadece bizim milletimiz için geçerlidir. “Feraset sahibi ve feraseti yüksek insanlar” demektir.

Vatanı, bayrağı, dini ve milli hasletleri tehlikeye düşeceği zaman ortaya çıkıp, tüm bu musibetleri yok eden sağduyu sahibi insanlarımıza verilen isimdir.

Bu tabir, CHP zihniyetinin ülkeyi zulüm ile yönettiği yıllarda ortaya çıkmıştır. Hatta ilk çıkış sebeplerinden birisi şöyle anlatılır.

¥

Harf devrimi ve diğer inkılapların hiçbirisi halka sorulmadan yapıldığı ve silah zoruyla uygulamaya konulduğu yıllarda, devrimin akıbetini öğrenmek için köylere silahlı jandarmalarla birlikte müfettişler gönderilir.

Devlet namuslu vatandaşına silah doğrultur mu? Söz konusu CHP zihniyeti ise doğrultur. Köylümüz silahlı adamları görünce haliyle tedbiren hemen gözükmezler.

Ne istedikleri, kimi aradıkları ve niyetlerinin ne olduğu; ihtiyar kadınlar ve çocuklardan öğrenildikten sonra ortaya çıkarlar.

Harf devriminin nasıl gittiği hususunda, Ankara’nın yakın köylerinden birine silahlı adamlarla birlikte okutman müfettişler gelmiştir.

Köye giren silahlı heyet, köyün meydanında veya sokaklarında kimseyi göremeyince; “Bu köyün insanları nerede” diye çocuklara sorarlar.

Çocuklardan birisi, çocukluğunu yapar ve şöyle der:

-İyiliğine mi geldiniz, kötülüğüne mi geldiniz, bunu deyiverin hele de emmilerimizin nerede olduklarını deyiverelim”.

Bu ifade üzerine heyettekilerden birisi yanındakilere şunu söyler:

-“Anadolu köylüsü Çarıklı Erkan-ı Harptir, bizim niyetimizi anlamadan yanımıza gelmez, böyle meydanda bırakıverirler insanı”.

Neyse gelenlerin niyeti öğrenilince vatandaşlarımız heyetin yanına varırlar. Biraz sonra grubun başındaki kişi ilk soruyu sorar:

-“Harf inkılabından memnun musunuz ağalar der. Köylümüz de:

-“Efendi siz bizimle alay mı edersiniz. Harfi değiştirirken bize mi sordunuz da, şimdi gelmiş, memnun musunuz diye sorarsınız? Karnınız açsa doyuralım, yorgunsanız dinlenin, susuzsanız su verelim, varın gidin yolunuza, bizi imtihana mı geldiniz?” der.

Köylümüzün sözleri üzerine heyetten birileri diklenecek olur ama sağdan soldan çıkıp gelen insanlar, söz sahibinin arkasında kümeleşince, silahlı teftişçiler geldikleri gibi geri dönerler.

¥

Evet, doksan yıllık Cumhuriyet tarihinde insanlarımız ilk defa kendi kurduğu devletinin geleceğine dair söz sahibi olmuştur.

Bir daha ve çok defa hatırlatalım. 1923’ten 1933’e kadar yapılan hangi inkılaplar, silahsız olarak halkımıza sorulmuştur?

Mesela ikibin yıldır ezan ve Kur’an okunan bu topraklarda, ezanın ve Kur’an’ın yasaklanması yahut Türkçeleştirilmesi halkımıza mı sorulmuştur?

Hamdolsun Çarıklı Erkân-ı Harplerin torunları yine mahcup etmemiştir.

Yüksek ferasetiyle; devletimize, toprağımıza, bayrağımıza, dini ve milli hasletlerimize sahip çıkarak, ülkemizin geleceğinin yol haritasını belirlemiştir.

Ve ehli iman Anadolu halkımız, yedi düvele karşı, “Biz buradayız” diye haykırmıştır. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23