• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hacı Yakışıklı
Hacı Yakışıklı
TÜM YAZILARI

% 13 alıp sevinenler mi, % 40’a üzülenler mi kazanacak?

24 Ekim 2015
A


Hacı Yakışıklı İletişim: [email protected]

1 Kasım 2015 milletvekili seçimine 1 hafta kaldı. Bu güne kadar anketler havada uçuştu, bombalar patladı, PKK ile çatışmalar yaşandı, insanlar öldü, şehitler verildi, hendekler kazıldı ve tabii ki bunlardan çok daha önemlisi(!) Hürriyet Gazetesi’nin o bir tanecik, zavallıcık, garibancık camı kırıldı. Kırılan cam için Demirtaş ve Kılıçdaroğlu taziyeye gitti. Camın önünde Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin’le beraber ağıtlar yakıldı, fotoğraflar çekildi… Fetullah Gülen bir gün Türkiye’ye dönerse ilk ziyaretgâhı muhtemelen bu kırılan cam olacaktır. Işıklar içinde yat ey Hürriyet’in kırılan camı!

7 Haziran’da oy dağılımı şöyleydi: AK Parti 40,9 - CHP 24,9 – MHP 16,2 – HDP 13,1

“ANKETLERE GÖRE EN YÜKSEK”

Bugüne kadar yapılmış taraflı-tarafsız bütün anketler partilerin oy oranlarını en yüksek şöyle gösterdi: AK Parti % 44, CHP % 28, MHP % 16, HDP % 13

“ANKETLERE GÖRE EN DÜŞÜK”

En düşük gösterilen rakamlar şöyle: AK Parti 40, CHP 25, MHP 13, HDP 11

Bu tabloya göre ne olursa olsun AK Parti ve CHP kesinlikle geriye gitmeyecek, MHP ve HDP ise kesinlikle ileriye gitmeyecek.

“1 KASIM GECESİ TABLO NASIL OLACAK, SON 1 HAFTA ÖNEMLİ”

Buraya kadar genel tabloya baktık, ya 1 Kasım gecesi ne olacak; şimdi bakalım:

1) Seçimin kaderini alınan oy oranı değil, Anadolu tayin edecek. Batı’da Aydın, Balıkesir, Burdur, Denizli; Doğu’da Diyarbakır, Erzincan, Van; Kuzey’de Gümüşhane, Kastamonu, Ordu; Orta’da Kayseri, Kahramanmaraş ve Sivas çok etkili olacak. Buralarda Ak Parti ortalama 3’er bin oyla birer vekil kaybetmişti. Toplam 13 vekil ediyor ki; AK Parti 7 Haziran’da sadece 18 vekille tek başına iktidarı kaçırmıştı. 13 vekili alsa, geriye 5 vekil kalıyor. Bunlar da İstanbul ve Ankara’dan gelecek oylara bağlı. Parlamenter seçim sistemi böyle işte! AK Parti oylarını % 4 artırsa bile şayet yukarıdaki illerde artış olmazsa değişimin nereye gideceği tahmin edilemez. Her il önemli, birkaç vekille her şey değişebilir.

2) Sonuç ne çıkarsa çıksın HDP cephesinde hiçbir şey değişmiyor. Gördük ki onlar mecliste olsa da olmasa da musluklardan kan akıyor. 20 kişi veya 80 kişi olmaları fark etmiyor!

3) HDP ile koalisyon her halükarda partilerin “sırtını yaslayamayacağı” bir durum, çünkü HDP sırtını PKK’ya yaslıyor. Hiçbir parti “kan döken bir örgütü” arkasına almak istemiyor.

4) AK Parti 1 Kasım gecesi sonuçlarına göre iktidara gelecek. 

5) Tek başına gelemezse bile muhakkak bir koalisyon eşliğinde iktidar olacak.

6) Birçok vatandaşın gönlünden ve zihninden, “Madem AK Parti ile koalisyon kuramıyorlar, o vakit AK Parti tıpkı Erbakan’ın yaptığı gibi çekilsin kenara, diğer partiler ülkeyi yönetsin de bir görelim” düşüncesi geçiyor. İyi de muhalefet partileri kendi aralarında anlaşamıyorlar ki! HDP ile olmuyor, CHP ile MHP’nin oy oranı ise iktidara yetmiyor; AK Parti dışarıdan destek verse, bu sefer de bunca yılın birikimi “3. köprüye, yerli otoya, Suriyeli garibanlara, Mavi Marmara’ya” karşı çıkan CHP’nin ellerine bırakılır mı? Ne yapar bunları CHP? Tüm bu kaygılar koalisyonu çıkmaza sürüyor.  

7) Abdullah Gül seçimlerde bir figür elbette, fakat Sayın Gül maalesef son zamanların en çok kaybeden siyasetçisi oldu. Dikkat edin, Fehmi Koru’nun gemisine binen iflah olmuyor. Nazlı Ilıcak kadar Fehmi Koru da kaybedenler kulübüne ismini altın harflerle yazdırdı. Kendisiyle beraber Sayın Gül’ü de batırmak istiyor ve kısmen başarılı da oluyor.

8) Şimdi bazıları; “Sen bize tek başına iktidar olur mu onu söyle” diye sesleniyor biliyorum. Bakın, kim size “kesin sonuçlar bunlar” derse yalnızca riskli bir oyun oynamış olur. Çünkü bunu diyenlerin yapabilecekleri dar bir hesap aritmetiği yok! Biz tabloyu çıkardık ve gördüğünüz gibi sadece alınan oy oranı değil, kritik noktalar da önemli! Bunun ötesini söylemek algı yönetimi olur.

9) AK Parti tek başına gelirse konuşacak çok şeyimiz olacak; şayet gelemezse “az konu, çok laf” şeklinde devam edilir. 1 Kasım’dan sonra tekrar seçim olmaz; şayet tek başına iktidar olursa 4 sene gider; koalisyon durumunda ise 1-2 sene içinde mecburen erken seçime gidilir.   

10) Sonuç ne çıkarsa çıksın ORTAK SEVİNECEKLER: HDP, Doğan Medya Grubu, Gülen Medya Grubu, bütün paralel yapı teşkilatları, Türkiye’de söz sahibi olmaya çalışan ülkeler ve yerli taşeronları! Bunlar aynı zamanda sonuçlara ORTAK ÜZÜLECEK kesimlerdir. CHP ve MHP ise nötr durumda…

Ve sonuç: Kimi % 13 alıp seviniyor, kimi % 40’a üzülüyor; davası büyük olanın derdi de büyük oluyor. Sandığa gidilecek ve netice ne çıkarsa çıksın yola devam edilecek. Bakalım yüce Allah, bizim hakkımızdaki hükmünü değiştirmiş mi?

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23