• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ersoy Dede
Ersoy Dede
TÜM YAZILARI

Liderini Değil Seçmenini Transfer Et

04 Eylül 2015
A


Ersoy Dede İletişim: [email protected]

Nevzat Çiçek’in TimeTurk’teki yazısında, AK Parti ile Saadet Partisi arasında teknik düzeyde bir temas trafiği olduğunu anlıyoruz.. Öyle ki seçilebilecek yerlerden gösterilecek vekil sayısına kadar pek çok şey konuşuluyormuş meğer.. Bu kötü bir şey değil. AK Parti’nin, kategorik olarak karşı olduğu, varlığını karşıtlığına oturttuğu CHP ile bile istikşafi görüşmeler yaptığı bir ortamda, aynı ailenin ayrı düşmüş kardeşlerinin bir araya gelme gayretini önemsiyorum.. Siyasetin doğası gereği söylenmedik söz kalmadığının farkındayım elbette.. Saadet Partisi’nin başındaki isim olan Kamalak’ın, paralel yapıyla el ele verip AK Parti’yi ve Cumhurbaşkanı’nı hedef alan sert sözlerini kimse unutmuş değil.. Ama bugün çıkıp, üstü kapalı olarak, tüm bunların, çaresizlikten kaynaklanan siyasi savrulmalar olduğunu pekâlâ söyleyebilir.. Mesela 26 Haziran 2014’te, Tayyip Erdoğan’ın, SP Genel Merkezi’ni ziyareti sonrası kameralar önüne geçip, “Başkanlık sistemini 1993’te ilk kez biz seslendirmiştik” diyen Mustafa Kamalak’ın, daha üzerinden birkaç ay geçmeden, “Deva’ dediğin başkanlığı Mısır, Libya, Irak’ta gördük” sözleri, buna en açık örnektir.. 

Nevzat Çiçek, ‘SP’nin 7 Haziran’da aldığı oy, baraj engeli olmasaydı 13 milletvekilliğine denk geliyordu’ anlamında bir analiz yapmış.. Bu rakamı AK Parti oylarının üzerine koyarlarsa artı 53 milletvekili gibi bir sonuç elde edilebileceğine de vurgu yapıyor.. Tamam eğer bütün bu veriler doğruysa, o vakit BBP’yi pas geçerek bir tablo oluşturma şansı yok.. Bakın Nevzat Çiçek’in yazısında yer verdiği 949.178 oy, tek başına SP’nin oyu değil.. Yüzde kaçı bilmiyorum ama içinde BBP’nin de oyu var.. ‘Yüzde kaçı BBP’nin bilmiyorum’ derken elbette bakkal hesabıyla söyleyebilirim. Ama siyasette birleşmelerde 2+2 her zaman 4 olmayabilir.. 7 Haziran istatistiğine baktığımız vakit, BBP ile ittifak yapan SP’nin yüzde 2,06 oy aldığını görüyoruz.. Bir önceki seçime göre oylarını 0,79 oranında arttırmış yani.. Şimdi bir de 12 Haziran 2011’e dönüp bakalım o vakit.. Saadet Partisi’nin aldığı oy 543.454.. Yüzde 1,27.. Bir önceki seçime göre oylarını yüzde 1,07 oranında düşürmüş.. Aynı yıl Büyük birlik Partisi’nin aldığı oy miktarı 323.251.. Yüzde 0,75.. Tesadüf olabilir mi?.. Yani ikisini toplayınca, 2015 seçimlerinde ittifakın aldığı sonuç çıkıyor ortaya.. Hem yüzdelik olarak hem de sayısal değer olarak.. 12 Haziran seçimlerinde bir de Numan Kurtulmuş’lu Has Parti vardı.. Bilemiyorum SP’ye mi yazarsınız ondan kalan oyu yoksa AK Parti’ye mi?.. Yüzde 0,77 oy almıştı..  

Şimdi eğer tüm paralel yapıya yakın duruşları, meydanlarda yüksek perdeden yapılan sert eleştirileri, Cumhurbaşkanımıza yönelik saldırıları yok sayıp Saadet Partisi ile flört başladıysa, BBP’yi kenarda bırakamazsınız.. BBP, 17 ve 25 Aralık’tan bu yana darbeci paralel yapının cepheden karşısında yer almadı.. Hatta paralellerin kanallarında boy gösterip en sert eleştirilerini de dile getirmekten geri durmadı.. Ama şunu ifade etmemiz lazım.. Saadet Partisi’nin başkanı kadar da ağır konuşmadı BBP Başkanı Mustafa Destici.. Nevzat’ın dediği gibiyse eğer.. Yani sahiden SP, 13 milletvekilliği yüzde 2 küsur oyla hak ettiyse, bunun 5 milletvekilliği de buz gibi BBP’nin hakkıdır.. 

Bunlar bir yazar olarak resmi görüşlerimdi.. Şimdi de şahsen bir seçmen olarak öz görüşümü açıklıyorum..  SP yahut BBP.. Ben buna Cem Toker’in Liberal Demokrat Parti’sini de katıyorum.. Benzer görüşleri yükselten hangi parti varsa onu da.. AK Parti’nin bütün bu partileri bünyesinde toplaması yahut 10 Ağustos kirli koalisyonu gibi hepsiyle birlikte bir söylem birliği geliştirmesinin imkânı yok.. Eğer AK Parti bütün bu ittifak arayışı içinde olduğu partilerin oylarına talipse, bunu o partileri içine almadan yapmanın yollarını aramalı.. Mustafa Kamalak’ı değil, seçmenlerini transfer etmeli partiye.. Kalın sağlıcakla.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23