• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ersoy Dede
Ersoy Dede
TÜM YAZILARI

Çipras’a Baktıkça Kılıçdaroğlu’nu Görüyorum (!)

27 Ocak 2015
A


Ersoy Dede İletişim: [email protected]

Yunanistan’daki seçim sonuçlarının Türkiye’de özellikle CHP medyası ve daha da belirgin biçimde CHP içinde olumlu anlamda yankılandığını gördük.. Kendi durdukları yerden bakarak; “Avrupa’da sol yükseliyor, Türkiye’de de sağ iktidarların sonu gelecek” gibi bir bakış açısıyla okuyorlar sonuçları.. Kendilerince bu yükselen sol dalga, Türkiye’ye de yansıyacak ve CHP’yi iktidara taşıyacak.. Beklentileri bu.. 

CHP için kötü bir haberim var.. Eminim bununla yüzleşmek istemeyeceklerdir ama ben yine de söyleyeyim. Bu Yunanistan’da seçimleri kazanan ittifak, SYRIZA hareketi ya da bizim daha iyi bildiğimiz adıyla Synaspismós, Türkiye’de benzese benzese, Ufuk Uras’ın ‘Yeşiller ve Sol Gelecek’ hareketine benzer herhalde.. CHP’nin sokağından bile geçeceğini zannetmiyorum.. Ama ille de Sayın Kılıçdaroğlu diyorsa ki; “benim Aleksis Çipras’tan neyim eksik?” müsaadenizle onu arzedelim.. 

Birincisi tabi Çipras’ın kişiliğinde varolan o mücadeleci ancak halkçı ruh ile CHP’nin genlerinde varolan ceberut devletçi ruhu hiç karşılaştırmayalım bile.. Devletçilik benim sonuna kadar savunduğum bir değerdir. Yanlış anlaşılmasın.. Ama güvenlikçi devlet, ama sosyal devlet, ama yurttaşına, yurttaş olmaktan kaynaklanan haklarını teslim eden devlet, ama milletin menfaatleri uğruna korunması gereken devlet.. Oysa CHP’nin devletçilik anlayışı, yurttaşı yok sayan, ikinci plana iten, kendi varlığını korumak ve güçlü kılmak adına yurttaşı gözünü kırpmadan feda edebilecek, baskıcı bir devletçilik anlayışı.. Bu anlayış konusunda eğer yanılıyorsam, yani CHP’nin devletçilik anlayışı, benim gördüğüm gibi değilse; bunu Kürt politikasında, Alevi politikasında, dindarlarla ilgili politikalarla vesaireyle göstersin.. Şimdi böyle bir CHP, yurttaşının özellikle ekonomik kriz nedeniyle bunalmış olan halkın menfaatlerini önceleyen bir Çipras’la ne derece benzerlik gösteriyor, bilemiyorum... 

SYRIZA, ekonomik kriz nedeniyle AB tarafından Yunanistan’a dayatılan ekonomik programları kaldırıp atmanın hesaplarını yapıyor.. AK Parti de, iktidara geldiği günden bu yana IMF boyunduruğundaki Türkiye’yi ekonomik bağımsızlığına kavuşturmak hedefiyle yol yürümedi mi?.. Ne zaman ki dayatılan ekonomik programları, her türlü baskıya rağmen kaldırıp attı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da, İstanbul’da (ODTÜ, Gezi vs..) insanları sokağa döktü CHP... Arkasındaki İstanbul sermayesi üzerinden hükümeti tehdit ettirdi.. “Eğer IMF ile anlaşma yenilenmezse kötü olur” diye beyanatlar verdirdi.. Üzgünüm ama SYRIZA’nın dışa bağımlı iktisat programlarına bakışı ile Türkiye’de bir hareketi karşılaştıracaksak, CHP’den çok AK Parti’yi hatırlatacak insanlara..

Bir de bunu söylemek zor biliyorum ama Çipras daha 40 yaşında.. Geçenlerde CHP’nin yeni İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, Twitter’dan “haydi gençler, değişime hazır mısınız?” diye bir mesaj atmıştı.. İşte Çipras, o Karayalçın’ın oğlundan bile genç.. İstanbul’daki yeni rakibi AK Parti’nin İstanbul İl Başkanlığı’na seçilmesine kesin gözüyle bakılan Selim Temurci ise 1970 doğumlu.. Siyasetteki gençleşmeden anladıkları “70 yaşından büyük olmamak” ise, Murat Karayalçın, bir sene ile bunu kırmış durumda.. Kılıçdaroğlu’nun ise daha bir yılı var.. Demem o ki, CHP bıraksın Yunanistan’ı, İspanya’yı vesaireyi.. Siyaset için hareket dinamiği arıyorsa, Türkiye’ye daha dikkatli baksın bence.. Kalın sağlıcakla.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23