• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ersoy Dede
Ersoy Dede
TÜM YAZILARI

Aday Belirlerken

02 Mart 2015
A


Ersoy Dede İletişim: [email protected]

AK Parti’de milletvekili adaylığı için en kritik evre olan temayül yoklamasını geçtiğimiz için rahat rahat yazabilirim artık. Çünkü daha evvel yazsam, ne yazsam yanlış anlaşılacaktı. Artık fikir beyan etmesi gerekenler fikirlerini açık açık beyan ettiler. Bundan sonra karar genel merkezde alınacak. 

Temayül yoklamasının sonucunu dikkate almak yahut almamak artık parti üst yönetiminin kendi bileceği bir iş.. Benim tek bildiğim ise hareketin doğal lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın anketsiz adım bile atmadığıdır.. 13 yıllık devrilmez iktidarın, yarım asra yakın süren istikrarlı politik kariyerin sırrı da burada. Seçmene fikrini sorar, yakın çevresiyle istişare eder, tesirli konumdakilerle değerlendirme yapar. Son kararı elbette kendi verir ama masasındaki rakamları her vakit önemsemiştir.. Dolayısıyla o geleneğin devamı olarak bugünkü AK Parti yönetici kadrosu da eğer benzer bir yol izleyecekse temayül yoklamalarını dikkate alacak demektir. Aslında dar bölge ve ön seçim gibi bir sistemimiz olsaydı bu lider sultası yapısını nasıl daha demokratik hale getiririz türü tartışmaları hiç yapmıyor olacaktık. Sahiden vatandaş kimi istiyorsa onu milletvekili yapardı, olur biterdi. Şimdi resmen antidemokratik bir yarışta, mevcut sistemin arkasından nasıl dolanır da ‘demokratik’ yolla aday belirleriz diye çırpınıyor partiler.. Madem eldeki en demokratik yol bu, yapacak bir şey yok.. 

Gelelim yazmak için temayülün geçmesini beklediğim asıl konuya.. CHP cephesinde de, AK Parti cephesinde de bir yandaş akademisyen, hukukçu, STK’cı vesaireci çember oluştu son bir kaç yıldır. Daha evvel herhangi bir nedenle adını sanını dahi bilmediğimiz yahut başka kamplarda bildiğimiz bazı isimlerin hararetle hükümet karşıtı veya yandaşı tezleri savunduklarını izledik televizyonlarda. Hem de bazıları rasyonel temeli bile olmayan abuk subuk savunmalar veyahut karşı çıkışlardı.. Namazın sırt ağrılarını giderdiğini söyleyen manken eskilerinden tutun da Cumhurbaşkanı’na övgüde ölçüyü ziyadesiyle kaçıranların da AK Parti’den siyasi gelecek beklentisi olabilir.. Var mı bilmiyorum, ama olursa diye yazıyorum bunları.. Yahut liderine kurulan kumpası ağlayarak karşıladıktan sonra, kendi partisinin rozeti altında AK Parti propagandası yapan kişiler.. Kendi hareketine sadakati ortadayken dahil olmaya çalıştığı partiye ne vereceği meçhul kimlikler, kişilikler.. Sadece CHP’den adaylık kapabilmek için inanmadığı halde televizyonlarda, üstelik de cemaat tezleriyle AK Parti’ye saydıran bir takım adamlar için de aynısı geçerli.. Ya da bir nedenle AK Parti’den tasfiye olmuş ama emekli olmak için erken olduğunu düşünen siyasi kaybetmişler... PeKaKa derken birden bire PeKeKe demeye başlamış kendine AK Parti’de koltuk bulamayan Kürtler de..

Partilerdeki karar verici kadrolara söylüyorum. Bir nedenle temayülde üst sıralarda çıkmış olsalar bile hareketinize vereceği zararı hesaplayıp kararınızı öyle verin. Mesela AK Parti için hatırlatmış olayım; Dengir Mir Mehmet Fırat partinizin kurucu üyesiydi Ertuğrul Günay’ı alır almaz bakan yaptınız, İdris Naim Şahin için ‘eski dost’ deniyordu.. Anlatabildim mi bilmem... Kalın sağlıcakla.. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23