• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Emrah Savcı
Emrah Savcı
TÜM YAZILARI

Dikkat, ligimiz ‘yabancı mezarlığı’na dönüşüyor!..

26 Haziran 2017
A


Emrah Savcı İletişim:

Süper ligimizde önümüzdeki sezonda görüyoruz ki, başta 4 büyükler olmak üzere yabancı futbolcudan geçilmeyecek...

Elbette şu söylenebilir, ‘kardeşim biz kazanmak istiyoruz’ onun için her yol mübahtır anlayışı artık gerçekten can sıkıcı bir hal almaya başladı..

Şu anda transfer dönemindeyiz.. Ve inanın buna büyük kulüplerimizin hiçbirinde daha genç bir Türk futbolcuyu kadroya katmak için canhıraş bir gayret görmedim..

Fenerbahçe’den başlayacak olursak, Fransa’yı mesken tutan kulüp, 32 yaşındaki Valbuena’yı, 31 yaşındaki Dirar’ı 3 yıllığına kadroya kattı.. Tabii ki kariyer yapmış olan futbolcular aldık denilebilir. Ama madalyonun diğer yüzünde şunu net olarak görüyoruz ki; Valbuena ve Dirar, Fenerbahçe’de maddi anlamda çöp olacak! Daha adı zikredilen isimlere de baktığımızda 29 yaşındaki Nasri’yi duyuyoruz..

Galatasaray’a bakarsak; yine Fransa’dan 31’lik Gomis ve 28’lik Belhanda transferlerinin artık resmiyete dökülmesini bekliyoruz...

Beşiktaş’ta ise; transfer tam arapsaçı olmuş vaziyette. Kiralık mezarlığına dönen siyah-beyazlılar’da transfer tam bir muamma vaziyetinde yerini korumakta... Aboubakar ve Talisca’nın takımdaki geleceği halen net değil.. Eldeki mevcut yabancılara bakınca da kariyerinin son demlerini yaşıyorlar.. 34’lük Atiba, 33’lük Quaresma, 30’luk Babel ve 32’lik Adriano da Beşiktaş’ın ileriki dönemlerde yabancı enkazı olarak yerlerini alacak..

Trabzonspor’da ise, en önemli gelişme baktığımızda geçen hafta altyapısından yetişen 25’lik Zeki Yavru’yla yolların ayrılmasıydı. Aslından buradan yola çıkarak şunu görüyoruz ki, ‘Altyapıya önem vermeliyiz, altyapı kulüplerin hazinesi’ gibi klişeler sadece slogan olarak yerlerini alıyorlar.. Evet bu çeşitlemelerden sonra olayın esas sorumluları olan Türkiye Futbol Federasyonu’na birkaç soru sormak lazım?

Sizce bu denli yabancı çılgınlığının ve kulüplerin yabancılara oluk oluk akıttıkları transfer paraları sonrası borç batağına giderek saplanmasında, federasyonun rolü nedir? TFF, neden artık altyapı konusunda ve Türk futboluna hamleler konusunda kendini ağırdan alıyor.. Neden sadece seminerler ve konferanslarda ‘altyapı’ konusu masallar eşliğinde işleniyor.. Yoksa bundan birileri mi nemalanıyor ki ses çıkarılmıyor?.

Önümüzde bir realite var.. Türk Milli Takımı.. En basit örneği; Arda Turan kriziyle sarsılan takımımız için futbolcu arıyoruz... Bir türlü kemik kadroyu kuramayan bir Milli Takımımız var...

İşte bunca örnek ve istatistikler varken, neden ‘Altyapı’ denilen kavram bir türlü Türk futboluna entegre edilemiyor..

Olaya bir de Almanya örneği verirsek konu daha çok netleşecek.. Rusya’da yapılan 2017 Konfederasyon Kupası’nda Almanya Milli Takımı’nı izledim.. Almanya yine yaş ortalamasını dengede tutarak, altyapıya verdiği maddi desteğin semeresini de alacak gibi gözüküyor.. Almanya’nın özellikle kulüplere uyguladığı ‘yıldız’ standartı ve yine federasyon bütçesinden aktarılan milyon eurolar size büyük başarılar şeklinde dönüyor..

Türk futbolunda yapılması gereken daha önce TFF tarafından alınmış olan bu kararın “18 kişilik kadroda 7 yerli bulundurma zorunluluğu getirildi. Bu 7 oyuncudan birisinin de altyapıdan yetişmiş olması gerekiyor. Takımlar, 11 yabancı ile sahaya çıkabilecek” acilen gözden geçirilmesidir! İnanıyorum ki, artık göz boyamak yerine icraata geçilir.. 

Tebrik: Tüm okuyucularımızın; Ramazan Bayramını en içten dileklerimle tebrik eder, hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23