• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
D. Ferhat Dizdaroğlu
D. Ferhat Dizdaroğlu
Unutturulan, Dünden Bugüne Notlar...
TÜM YAZILARI

Yavuz Sultan Selim Han (I)

16 Eylül 2017
A


D. Ferhat Dizdaroğlu İletişim:

Sümbül Sinan Sultan yanı Sümbül Efendi ile olan yakınlığı bilinen mutasavvıf Sultan Yavuz Selim Han 1471 yılında Amasya’da doğmuş, 1520’de sefer yolunda, Çorlu’da, 49 yaşında vefat etmiştir.

Sekiz sene sekiz ay süren saltanatında, dünyaya dair gerçekleştirdiği destanlık çapta işler, tarihe sığmaz büyüklüktedir.

Yavuz Sultan Selim Han’ın bu madde tarafı, onun mânâ tarafı karşısında ise daha solgun kalmaktadır.

Suriye seferi sırasında Cami-i Emeviyye’de Hz. Osman’a ait Kur’an-ı Kerim’e yüz sürerek, Şam’da kayıp olan Muhyiddin İbn Arabî Hazretlerinin kabrini bulup-çıkartıp- inşa ettirmesi onun sayısız kerametlerinden birisidir.

Mısır Seferi sırasında İslâm Ordusu susuzluktan kırılma noktasına gelir. Nedîmi Hasan Can, Selim Han’ın namazdan sonra ettikleri duanın çölde sağanak bir yağmurla noktalandığını ve ordunun kırılmaktan kurtulduğunu ifade etmiştir.

Şam’da Emevi Camii’nde tanıştığı Şeyh Muhammed Bedahşî’den duasını ister. Şeyhin cevabı “Asıl biz sizin duanıza muhtacız” olur.

Selim Han Mısır’da iken, bir sabah Hasan Can’a “Rü’yamda Muhammed Bedahşi (k.s) Hazretleri bana veda etti” demiş; kısa bir süre sonra gelen haberci, şeyhin rüyanın görüldüğü gün Hakk’a yürüdüğü haberini getirmiştir…

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23