• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
D. Ferhat Dizdaroğlu
D. Ferhat Dizdaroğlu
Unutturulan, Dünden Bugüne Notlar...
TÜM YAZILARI

Mağrip (Kuzey Afrika) Fethi

18 Şubat 2017
A


D. Ferhat Dizdaroğlu İletişim:

Emevi Devleti, Buhara’dan, İndus’tan ta Lizbon’a kadar uzanan bir coğrafyada hükümran olmuştu. (Asya-Afrika-Avrupa)

Her tarafa yollar yapıyor, okullar-hastaneler-hayrathaneler kuruyorlardı.

718’deki İstanbul Muhasarası, İspanya’daki yayılma hareketini duraklatmıştı. Kaldı ki, böylesine çok sayıda ülkeyi kapsayan bir coğrafyada, devlet birliğinin korunması başlı başına bir meseleydi. Bir duraklama kaçınılmazdı. Hanedanda da iç çekişmeler başlamıştı.

Oysa ki, daha Halife Hz. Osman zamanında Mısır Valisi, Kuzey Afrika’yı (Mağrip) zaptetmek için Halife’den yardım istemişti.

Halife, sahabenin ileri gelenlerinden Abdullah İbni Abbas’ı, bir ordu ile göndermiş, Roma’nın Kuzey Afrika Ordusu ile yapılan savaşta İslâm ordusu önce başarı sağlayamamıştı. Lâkin, Abdullah İbni Zübeyr kumandasındaki ordunun yardıma yetişmesiyle, düşman, Şubeytala’da bozguna uğratılmıştı.

İki kumandanın da isminin Abdullah olması, İslâm tarihinde bu savaşın Ubadele (Abdullahlar) Savaşı adını almasına sebep olmuştur.

Elde edilen ganimetten, her bir süvariye 3000, her bir piyadeye 1500 altın isabet etmiştir.

Yezid bin Muaviye devrinde Mısır valisi Akabe zamanında, daha ileri gidilerek, ilk hamlede Kartaca’ya varılmış (647), Berberiler karşısında duraklanmıştı. İkinci hamlede, Kartaca zapt ve Tunus işgal edilerek, Kayrevan şehri kurulmuştu.

Kumandan Akabe’nin, dünyanın son ucu kabul edilen Kanarya Adaları karşısında Atlas Okyanusu’na varıp, devesini denize sürerek:

- Yâ Rab, şâhit ve nâzırsın ki, iş bu derya-i uman, mâni-i meşy ve seyrân olmasaydı, ism-i delâlini daha ileriye taşırdım..” dediği kayıtlardadır.

Daha sonra, Emevi halifesi Abdülaziz, Kuzey Afrika ülkesini tamamen zaptetmek üzere Musa bin Nusayr’ı memur etti.

Musa bin Nusayr, kısmen itaat etmiş olan, cesur savaşçı ve binici olan Berberileri, bilek kuvvetiyle tamamen itaat altına almış ve dünya tarihinde önemli bir kilometre taşı olan İspanya’nın istilâsında, yardımcı birlikler olarak kullanmıştı.

Berberileri, en son,  gönderilen Osmanlı subaylarıyla birlikte, 1. dünya savaşında, İtalyanlara karşı savaşırken gördük…

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23