• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ayhan Demir
Ayhan Demir
TÜM YAZILARI

Yurtdışının tercihi de Erdoğan

19 Ağustos 2014
A


Ayhan Demir İletişim: [email protected]

On ikinci Cumhurbaşkanlığı Seçimi, birçok ilki bünyesinde barındırıyor. Bunlardan bir tanesi de, yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, yaşadıkları ülkede oy kullanma hakkına erişmeleri oldu. Fakat yine de seçime katılım,yüzde 10 gibi, oldukça düşük bir düzeyde kaldı. 

Katılımı düşüren en önemli sebep, YSK’nın randevu sistemi oldu. Randevu almayanlar, bulundukları ülkede oy kullanamadılar. Randevu alanlar da, sadece randevu aldıkları gün oy kullanabildiler. Seçmen listelerinin ne kadar güncel olduğu da ayrı bir tartışma konusu…

Seçime katılımın en düşük olduğu ülke, yüzde 2 ile İsrail oldu. Bu ülkedeki kayıtlı 4 bin 603 seçmenden sadece 91’i sandık başına gitti. Bu tablo karşısında, insan ister istemez sormadan edemiyor: Acaba, Siyonist İsrail üniforması altında, Gazze’ye saldırmakla meşgul olduklarından mı oy kullanmaya gelemediler? 

Yeri gelmişken, bir kez daha hatırlatalım: Bu topraklarda,  Siyonist rejime bekçilik eden, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı İsrail askeri istemiyoruz. Gazze’ye ölüm kusan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı katil Siyonist İsrail askerleri, mutlaka yargılanmalılar. İsrail Askeri İstemiyoruz İnisiyatifi, bu katillerin yargılanmaları adına bir kampanya başlattı. Kampanya hakkında ayrıntılı bilgiye, ‘israilaskeriistemiyoruz.com’ adresinden ulaşabilirsiniz.

Yurtdışı sandıklar açıldığında, yüzde 62.30 gibi yüksek bir oranla, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ipi önde göğüslediği anlaşıldı. Çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu ise yüzde 30’un altında kaldı. Bir başka ifadeyle, çatı yurtdışında da çürük çıktı.

Yurtdışındaki sandık neticeleri adına en çok merak edilen, ‘paralel yapı’ üyelerinin yoğunlukta olduğu ülkelerden gelecek neticelerdi. Beklendiği üzere, paralel yapının üst düzey yöneticilerinin bulunduğu ABD ve İsrail’den, İhsanoğlu’na kuvvetli bir destek geldi. İhsanoğlu, Amerika’da yüzde 77,90 ve İsrail’de yüzde 58,20 oranında oy aldı.

İhsanoğlu, İngiltere, Finlandiya, İspanya, İrlanda, Polonya, Çin ve adını söyleyemediği Çek Cumhuriyeti’nde de, en çok oyu aldı. Ayrıca, paralel yapının etkin olduğu, Rusya ve Azerbaycan’da, ipi önde göğüsledi.

Buna karşılık Sayın Erdoğan, Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, İsviçre ve Avusturya gibi Türk nüfusunun yoğun yaşadığı ülkelerde, açık ara birinci sırada yer aldı. Ürdün, Lübnan ve Suudi Arabistan’dan gelen yüzde 80’ler seviyesindeki destek de oldukça dikkat çekiciydi. KKTC, Özbekistan ve Kırgızistan’daki seçmenin tercihi de Sayın Erdoğan oldu.

Gelelim Balkanlar’a…

Kayıtlı 824 seçmenden, 155’inin sandık başına gittiği Arnavutluk, paralel yapının Balkanlar’daki en önemli üssü. Paralel yapı, bu ülkenin siyasetinden diyanetine, eğitiminden medyasına kadar birçok sahada oldukça etkin. Hal böyle olunca, yüzde 61,5 oranında oy alan, İhsanoğlu ipi önde göğüsledi. 

Bosna Hersek’te, bin 534 kayıtlı seçmenden 271’i sandık başına gitti. Bu ülkedeki seçmenin tercihi, yüzde 52,6 ile Sayın Erdoğan oldu. İhsanoğlu ise yüzde 46,7 oranında oy aldı. İhsanoğlu’nun aldığı oyun neredeyse tamamı, bu ülkedeki paralel yapı mensuplarının kendisine verdiği destekten kaynaklanıyor. 

Bulgaristan’da 8 bin 77 kayıtlı seçmenden sadece 309’u oy kullandı. İhsanoğlu, oyların yüzde 58,4’ünü aldı. Bulgaristan’daki İhsanoğlu ilgisinin, bu ülkede faaliyet gösteren ve birçok mensubu Türk olan Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin, AK Parti ve Sayın Erdoğan’a karşı mesafeli tutumu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Buna bu ülkedeki paralel yapılanma mensuplarını da ilave etmek gerekir.

Balkanlar’ın muhafazakar ülkelerinden Kosova’da ise bin 162 kayıtlı seçmenden 448’i sandık başına gitti. Kosova’daki seçmenin tercihi, yüzde 53,9 oy oranı ile Sayın Erdoğan’dan yana oldu. 

Makedonya’da, bin 482 kayıtlı seçmenin, 122’si oy kullandı. Seçmenin yüzde 54,1’i tercihini İhsanoğlu’ndan yana yaptı. Bu neticenin en önemli sebebi, Makedonya’daki paralel yapılanmanın, Arnavutluk kadar güçlü olmasıdır. Akif Emre’nin ‘Balkanlar’ı provoke etmek!’ başlıklı yazısını okuyanlar, ne söylemek istediğimizi daha iyi anlayacaklar. 

Yunanistan, Balkanlar’ın en fazla kayıtlı seçmene sahip ülkesi. Fakat 10 bin 343 seçmenden, sandık başına gidenlerin sayısı 413’te kaldı. Yüzde 44,4 oranında oy alan İhsanoğlu, sadece 0,4 puan farkla, yarışı önde tamamladı.

Toparlayalım. Yurtdışından alınan neticeler, seçmen listelerinin revize edilmesi ve randevu sisteminin kaldırılması gerektiğini gösteriyor. Paralel yapılanmanın yurtdışındaki kolları, Büyükelçilikler, TRT, TİKA, AA ve Yunus Emre Kültür Merkezleri gibi resmi temsilciliklerimizdeki uzantıları dahil olmak üzere, mutlaka sıkı takibe alınmalı ve gereği yapılmalı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23