• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ayhan Demir
Ayhan Demir
TÜM YAZILARI

Siyasi darbe

10 Haziran 2020
A


Ayhan Demir İletişim: [email protected]

Doğrudan konuya girelim: Kosova siyasetinde oldukça dikkat çekici gelişmeler yaşandı, yaşanıyor.

Ne oldu, neler yaşandı, nereye gelindi? Olan ve yaşanan şu…

Her şey, koalisyon ortaklarından biri olan LDK’nın verdiği gensoru neticesinde, eski Başbakan Albin Kurti liderliğindeki Kosova hükumetinin düşürülmesi ile başladı. 

Önce: Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, yeni hükümetin kurulması görevini Kosova Demokratik Birliği-LDK Başbakan adayı Avdullah Hoti’ye verdi. Beklendiği üzere Kendin Karar Al Hareketi-VV, Thaçi’nin bu kararını Anayasa Mahkemesi›ne taşıdı. Mahkemesi’nin bu başvuru sonrasında aldığı karar, ülke siyasetinde, cevabı merak edilen birçok hususu netleştiren olaylar zincirinin ilk adımı oldu. 

Mahkeme, Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi’nin, Kosova Demokratik Birliği-LDK Başbakan adayı Avdullah Hoti’yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirmesini oybirliği ile anayasaya aykırı bulmadı. Ayrıca, güvenoyu alamayan bir hükümetin düşmesinin ardından, meclisin feshedilmesinin gerekli olmadığına ve yeni bir hükümetin kurulabileceğine hükmetti.

Bu karara, sandıktan zaferle çıkan VV tepki gösterirken, son seçimin mağluplarından açık destek geldi. Nasıl gelmesin? Sandıkta bulamadıkları desteği, Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi ve ABD Kosova Büyükelçisi Philip Kosnett’ten; halktan alamadıkları yetkiyi, Kosova Anayasa Mahkemesi’nden almış oldular. 

Yanılmıyorsam, bu sözü Nurettin Topçu söylemiştir: “Zaferin değerini kazananlar bilmez, onu mağluplara sorun.”

Sadece iki kelimeyle: Mağlupların zaferi.

Yeri gelmişken: Bu karardan tek memnuniyet duyanlar, onlar değildi. Belgrad yönetimi ve Kosova’daki uzantıları da mutluydular. Nasıl olmasınlar? Sırplara karşı onurlu, olgun ve tavizsiz bir tutum sergileyenler, açık siyasi bir darbeyle, yönetimden uzaklaştırılmış oldu. 

Kosova halkının büyük destek verdiği Albin Kurti liderliğindeki VV muhalefete dönünce, planın son aşamasına geçildi. Sandıktan korkan tüm mağluplar, iktidarda toplandılar. 

Yeni hükümet, Kosova Demokratik Birliği-LDK’nın yanı sıra, Kosova’nın Geleceği İçin İttifak-AAK, Nisma-AKR koalisyonu, Sırp Listesi ve Kosova Demokratik Türk Partisi-KDTP’nin de yer aldığı 6+ Parlamento Grubu’na mensup azınlık topluluklarına ait partilerin destek ve temsili ile kuruldu. 

LDK’lı Avdullah Hoti, beşinci Kosova Başbakanı ve onuncu Kosova Hükümeti başkanı oldu. Ancak Sırp Listesi’nin desteklediği bu hükümete başta Kosova Meclis Başkanı ve LDK’nın son seçimlerdeki başbakan adayı Vyosa Osmani, birçok erkek milletvekilinden daha delikanlı ve mert çıktı. Osmani ve bazı LDK milletvekillerinden boykot geldi. Yeni hükümetin oylandığı meclis oturumu, aynı partinin mensubu olan Meclis Başkan Yardımcısı Kuytim Shala tarafından yönetildi. 

Yeri gelmişken: Yeni hükümetin tek iyi şeyi, Bölgesel Kalkınma Bakanı olarak görev yapacak olan kıymetli dostumuz Enis Kervan’ın şahsında, Türklerin yeniden temsil hakkı elde etmesidir. Bu vesileyle, kendisini tebrik ediyor, başarılar diliyorum.

Devam edelim.

Yeni hükümetin ömrünün ne kadar olacağını şimdiden kestirmek çok zor. Ancak şu bir gerçek ki, Kosova’da savaş sonrasında kurulan tüm hükümetler kısa ömürlü oldu. Hiçbir hükümet dört yıllık görev süresini tamamlayamadı. Mesela, Albin Kurti hükümeti sadece 51 gün görevde kalabildi. 

Yeni Hükümetin ömrü, ülke ekonomisi ve Kosova - Sırbistan diyalog sürecinin gidişatı ile Kendin Karar Al Hareketi’nin organize edeceği protesto eylemlerinin halkta ne kadar karşılık bulacağına bağlı olacaktır. 

Bugünden şunu söyleyebilirim: Halka rağmen halkçılık, her fırsatta demokrasi dışı unsurları harekete geçirerek demokratlık, AB ve ABD’ye bağımlılık üzerine bağımsızlık mümkün değildir. Sadece tefrika olabilir. Tefrikaya düşen, kuvvetten düşer. 

Son sözlerimiz: Vefasız kimse, kıymetleri ve emanetleri kırarak, kullanarak ilerler. Kırarak, dökerek ilerleyenler, nereye gelmiş olursa olsun, başarılı ve kazançlı sayılmazlar. Dünya, taşınmaz maldır. Buradan götüreceğimiz şeyler bellidir. 

Sonun sonu: Bugünler gelir geçer. Halkın seçmedikleri ve onların destekçileri unutulur. Buna karşılık, onurumuz bizimle beraber gelmeye, haysiyetimiz bizimle yaşamaya devam eder. Onursuz ve haysiyetsiz yaşanmaz.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ylli KURTI

Yeni Hükümetin ömrü, ülke ekonomisi ve Kosova - Sırbistan diyalog sürecinin gidişatı ile Kendin Karar Al Hareketi’nin organize edeceği protesto eylemlerinin halkta ne kadar karşılık bulacağına bağlı olacaktır

Kurti bizim kahraman

Abi Kurti bizim kahraman. O gene başbakan olacak. Arnavut hep Müslüman Arnavut hep Arnavut kalacak.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23