• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ayhan Demir
Ayhan Demir
TÜM YAZILARI

Salgından daha tehlikeli şeyler

12 Ağustos 2020
A


Ayhan Demir İletişim: [email protected]

Bencil, kendisinden başka kimsesi olmayandır. Sadece kendisini düşünür. Kişisel hırslarını milletin önünde, şahsî hesaplarını memleketin üzerinde tutar. Böyle kimselerden her türlü fenalığı bekleyebiliriz.

Bencil olan, hiçbir fedakârlığa yanaşmaz, menfaati yoksa bir işin ucundan tutmaz. Dayanışma ruhu ona göre değildir. Merkezinde olmadıkları başarılı işlere kayıtsız kalmaya çalışır. Bir müddet sonra da dayanamaz, hasım olur. 

Bencil kimse, dokunduğu, ilişki kurduğu herkeste üzücü izler bırakır. Yapılan iyilikleri eleştirir, yardımlaşmayı karalar.

Bencilliklerimizin arttığı, hatta bencilliğimize tutsak olduğumuz bir zamanda yaşıyoruz. Yalnızca kendi menfaatimizi hesaba katarak ilerliyoruz. Her olayı, her davranışı kendi kurallarımıza bağladığımız apaçık görülüyor.

Bencilliğin hüküm sürdüğü bir toplum değiliz. Millet olarak iyilik, merhamet ve şefkatten yanayız. Çok şükür. Buna rağmen içimizdeki bencillerin sayısı bir hayli fazla. Bencillik ve menfaatçilik, ortalık hastalığı gibi, hayatın her alanında hızla yayılıyor. Bu iki olumsuz özelliğin, ‘asrın vebası’ olduğu belirtiliyor.

Bencil insanlara hayatın her alanında rastlamak mümkündür. Mesela suiistimal, sahtecilik ve stokçuluk yapıyor. Onca insanın gayret ve fedakârlığını inkâr yoluna gidebiliyor. Onca insanın çabasını sıfırla çarpabiliyor. Onca insanın hayatıyla oynayıp hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam edebiliyor. Onca insanın birikimini, umudunu yok ediyor ve sonra hiçbir mesuliyet duymuyor, kabul etmiyor.

Bu uzun girişten sonra şuraya varalım: Salgın hastalık en çok yaşlılarımızı hedef alıyor, etkiliyor. Vefat eden insanların yaş oranları bize bunu gösteriyor.

Köylerimizde hep yaşlılar var. Özellikle dağlık kesimdeki köylerde neredeyse genç nüfus kalmadı. Bu insanlar nadiren, ancak ihtiyaçlarını karşılamak için kasabaya iniyor. 

Haberlerden takip ediyoruz. Salgın hastalık bazı illerde yoğunlaşmış durumda. Dönem dönem başka illerde de gözleniyor. Ayrıca onlarca köy ve belde de karantinaya alınıyor. Sebebi belli: Salgın hastalığın yoğunlaştığı illerdeki bencil kimseler, şehirden kaçıp buralara geldiler. Hiçbir kurala uymadan, hiçbir tedbir uygulamadan, buralarda yaşamlarına devam ettiler. 

Oradaki ihtiyar insanları hiç düşünmeden. Yaşlı insanların ruh hallerini umursamadan. 

Virüsün bulaşıcı olduğunu biliyorlar. En çok yaşı ilerlemiş, ihtiyar insanların etkilendiğini de biliyorlar. Hem de çok iyi biliyorlar. Aldıkları vebalin farkında olmalılar.

Bir şey daha: Bencil insanlar karşısındakini insan değil de imkân olarak görür. Kendisi dışındaki herkes ona iyilik yapmak, ilgi göstermek zorundadır. Görevli gibi. 

İyiliği bilmek vefa, bilmemek nankörlüktür. Vefasızlıktır. Devletimiz hiçbir masraftan kaçmamış, dünyanın neresinde olursa olsun, bu kıyamet günlerinde herkesi memlekete getirmiş. Bakıyorsunuz, devletimizin ve milletimizin aleyhinde cümleler kuruyor, hatta hedef gösteriyor. 

Tam anlamıyla, utanma duygularını kaybetmişler. İnsan olmanın ve kalmanın bütün basit özelliklerini, inceliklerini. 

Bütün bunların bize verdiği ana fikir: Bencillik ve menfaatçilik bir hastalıktır. Salgından daha tehlikelidir, telafisi mümkün olmayacak sonuçlar doğurur. Buna karşılık fedakârlık ve dayanışma ruhu, insana verilmiş en kıymetli nimetler arasındadır. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Aynen

Bencillik zirvelere çıkmış

günümüz dünyasının internet gazeteleri:

internetten maraşel fevzi çakmağı okuyorum; 'çok büyük asker, kurmay yetiştirilmesine çok önem veren insan, kitab okumayı çok seven kişi' satırlarını okurken birdenbire alttan da ufak ufak bir reklam yükselmeye başlıyor. reklam gittikçe sayfayı kaplıyor ve: 'peşinatsız araba sahibi olun' diyor bana! nerede kaldığımı şaşırıp konuyu unutuyorum, göz yaşlarım aniden yok oluyor. 'sızayım reklamına senin lan' deyip sayfayı kapatıp gidiyorum; peşinatsız araba almaya değil tabii...
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23