• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ayhan Demir
Ayhan Demir
TÜM YAZILARI

Paralel’in Kosova Yapılanması

28 Ocak 2015
A


Ayhan Demir İletişim: [email protected]

 İki binler, hem Kosova'nın bağımsızlık mücadelesinin, hem de paralel yapının bu ülkedeki yapılanmasının ivme kazandığı yıllar oldu.

Arnavutluk üzerinden Kosova'ya giren paralel yapı, özellikle 2004 yılından sonra faaliyetlerine hız verdi. STK'lar ve okullar üzerinden bağlantılarını güçlendirdi.

Bu doğrultuda, Atmosfer Eğitim ve Kültür Vakfı kurulmuş. Türkiye, Arnavutluk ve Kosova vatandaşlığı bulunan Atmosfer Vakfı Kurucu Başkanı Talip Aktaş'ın, 'Kosova İmamı' olduğu söyleniyor.

Kosova'daki faaliyetlere, esnaf örgütlenerek başlanmış. 'Himmet' adı altında, çok miktarda para toplanmış. Ardından Fethullah Gülen'in bir çok kitabı, Arnavutça’ya tercüme ettirilerek dağıtılmış.

Milazim Krasniqi ve Fadil Maloku gibi tanınmış Kosovalı entelektüellere, Fethullah Gülen ve kitapları hakkında yazılar yazdırılmış. Paqja dergisi gibi çeşitli süreli yayınlarda, faaliyetler hakkında haber ve röportajlar yayınlatılmış.

Prizren, Priştine, İpek ve Gilan şehirlerinde Atmosfera Öğrenci Yurtları ve Hasan Nahi Lisesi açılmış.

Kosova'daki bir diğer STK'ları, Gülistan Eğitim Kurumları.

Gülistan bünyesinde, Priştine, Prizren, Yakova ve Liplan şehirlerinde, Mehmet Akif Kolejleri bulunuyor. Bu kolejlerde anaokulu, okul öncesi ve 1-12'nci sınıflara yönelik eğitim veriliyor. Bir de Prizren Yllka Çocuk Kreşi var.

Kosova siyasetinin önemli ailelerinin çocukları bu kolejlerde eğitim alıyor. Kosova eski Başbakanı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hashim Thaçi’nin oğlu bunlardan sadece bir tanesi.

Hasan Nahi Lisesi'nde bir yıl eğitim almanın bedeli bin 250 Euro. Mehmet Akif Koleji'nde ise yaklaşık 2 bin 500 ila 3 bin Euro civarında. Ülkedeki diğer kolejler ise 800 Euro civarında.

Kosova'da yüksek okul mezunu bir kişinin ortalama gelirinin 360 Euro olduğu düşünülürse, bu okulların hangi kesime ve hangi amaca hizmet ettiği daha kolay anlaşılır.

Kolejlerin birçoğunda, fakir-fukara değil, siyasilerin çocukları burslu okutuluyor. Elbette bu karşılıksız bir iyilik değil.

Okullarda, öğrencilere yönelik gruplar oluşturuluyor. Böylelikle, hem öğrenciler, hem de aileleri ile yakın irtibata geçiliyor. Durumu iyi olan öğrencilerden, insani yardım adı altında para toplandığı iddia ediliyor. 

Zengin ve etkin ebeveynler ile yakın temas sağlandıktan sonra imkanlardan istifade süreci başlıyor.

2008 yılında Liplan Belediye Başkanı Şürki Buya, Liplan Mehmet Akif Koleji'nin inşa edildiği araziyi 99 yıllığına, Gülistan Eğitim Kurumları'na tahsis etmişti. Priştine - Üsküp yolundaki bu kolej binası ve yerleşkesi, 52 bin metrekarelik bir arazi üzerine inşa edilmiş.

Benzer bir olay, Prizren'de yaşandı. Prizren Belediyesi Başkanı Ramadan Muya, Prizren Mehmet Akif Koleji'nin inşa edildiği araziyi Gülistan Eğitim Kurumları'na tahsis etmişti. Açılışı Aralık 2011'de yapılan bu kolej binası ve yerleşkesi de 50 bin metrekarelik bir arazi üzerine inşa edilmiş.

"Ne var bunda?" dediğinizi duyar gibiyim. Şu var:

Dönemin Prizren Belediye Meclis Üyesi Ridvan Hoca, 2012 yılında Prizren Bölge Savcısı ve AB'nin EULEX misyonuna suç duyurusunda bulundu. İddia şu idi: "Belediyenin taşınmaz malları, Prizren Belediye Meclisi'ne sunulmadan, Gülistan Eğitim Kurumları bünyesindeki Mehmet Akif Koleji'ne tahsis edildi."

Prizren Belediyesi Başkanı Ramdan Muya, üç yıl süren yargılamanın ardından, "görevi kötüye kullanmaktan" suçlu bulundu ve 2 yıl hapse mahkûm edildi. Bu karar ikinci derece mahkemesi tarafından da onaylanırsa, Ramadan Muya 30 ay kamu görevi yapamayacak. Bir başka ifadeyle, 'hırsızlık' ve 'yolsuzluk' naraları atanların, haram üzerine oturdukları kesinleşecek.

Gülistan Eğitim Kurumları Genel Müdürü Mustafa Erdem'in, Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Çevre ve Alan Bakanı Ferid Agani ile Ticaret ve Sanayi Bakanı Hykmete Bayrami ziyaretleri de aynı niyete yönelik.

Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar'ın, Türkiye'de olan bitene rağmen, paralel yapının okullarına 'övgü yağdırdığını' da bir kenara not edelim.

Paralel yapının, doğrudan destek aldığı, medya kuruluşu yok. Ancak Soros destekli Koha Ditore gazetesi ile yakın işbirlikleri var. Bu gazete, sürekli olarak, paralel yapı yanlısı, AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıtı bir yayıncılık yapıyor. Özellikle Today’s Zaman kaynaklı haberleri tercih ediyor.

Paralel yapı, birçok kez, Kosova İslam Birliği’ne sızmayı denedi. Müftülük seçimlerinde, kendi adayları için lobicilik yapmak adına, davetler verildi. İmamlar düzeyinde bazı sızmalar olsa da, başarılı olamadılar. En azından, Arnavutluk’taki kadar üst düzeylere ulaşamadılar.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23