• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ayhan Demir
Ayhan Demir
TÜM YAZILARI

Kaldığımız yerden…

02 Aralık 2021
A


Ayhan Demir İletişim: [email protected]

Cemaludin Latiç’in rahmetli Aliya İzetbegoviç’e yönelik yersiz, haksız ve asılsız ithamları ile ilgili yazımızdan sonra, birçok arayan soran oldu. 

Herkes, yıllar sonra gelen ve yol arkadaşlığına sığmayan, bu sözlerin sebebini merak ediyor. Ortak soru: Neden bugün?

Verdiğim cevap: Bosna’da, geçen yıl, yerel seçimler vardı. Gelecek yıl ise genel seçimler var. Cumhurbaşkanlığı Konseyi ve parlamentoların yeni temsilcileri belirlenecek. Bu süreçte, özellikle Boşnak siyasi cephesinde, kartlar yeniden dağıtılıyor. İsimler, adresler ve ağızlar değişiyor, değiştiriliyor. 

Bosna siyasetindeki gelişmeleri, ikbal ve buna benzer dünyevî şeyler için, fırsata çevirmek isteyenler var. Şahsi ihtiraslarını, kişisel arayışlarını ve içlerindeki kini ‘hakikat’ olarak görüyor ve gösteriyorlar. 

Ancak unuttukları bir şey var: Davayı kullanarak, kıymetleri ve kıymetlileri kırarak ilerlenmez. Bu şekilde ilerleyen, nereye gelmiş olursa olsun, başarılı ve kazançlı sayılmaz. 

Elbette hatalar, eksikler ve farklı görüşler söylenecektir, söylenmelidir. Ancak bir olumsuzluğa veya yetersizliğe işaret edilecekse, bunu, rencide etmeden, insaflı, merhametli bir şekilde yapmak gerekir.

Bir de bu: Heyecan ticareti yapmak, başlangıçta ilgi uyandırabilir. İyi alkış alınır. Ancak kalıcı değildir. An gelir heyecan geçer, heves söner. 

Geçici dünya hayatında, kalıcı olan hatır ve hakkaniyettir. Mesela, rahmetli Aliya’yı bizim için kıymetli ve kalıcı hale getiren, onun heyecan uyandıran konuşmaları değil, düşmanlarının bile hakkını gözetmesidir.

Aliya İzetbegoviç, SDA’nın kuruluş manifestosunun açıklandığı toplantıda bile kendisine muhalefet eden, Cemaludin Latiç’i hiçbir zaman dışlamamıştır. Onun, hakkını ve hatırını gözetmiştir. 

Söylediklerimiz lafta kalmasın. Bir örnek verelim.

Cemaludin Latiç’in yerden yere vurduğu Aliya İzetbegoviç, Bosna Hersek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sıfatıyla, bugünkü ismi Merkez Bankası olan Halk Bankası Müdürü Dr. Kasım Omiçeviç’e, 14 Haziran 1996 tarihinde bir yazı gönderir. İslam İşbirliği Teşkilatı’nın gönderdiği yardımlardan iki milyon Alman Markı’nın Lilyan Yayıncılık’ın (NIPP Ljiljan) lojistik ve bakım onarım giderleri için Cemaludin Latiç ve Mensur Brdar’a verilmesi talimatını vermişti. 

Velhasıl: Cemaludin Latiç’in haksız şekilde yerden yere vurduğu Aliya İzetbegoviç, kendisine bu derece inanmış ve güvenmiştir.

Buradan şuraya geçelim.

Türkiye ve Müslüman Türk milletinin en büyük özelliği iyiliğin eli, şefkat ve merhametin ana yurdu olmasıdır. Bize bir adım gelene, biz, koşarak gideriz.

Ülkemiz ve milletimiz, tıpkı rahmetli Aliya gibi, Cemaludin Latiç’e inandı, güvendi. Geçmişi ve birlikte yürüdüğü isimlerin hatırına, kendisine, her türlü maddi ve manevi imkânı sağladı. Neredeyse, her istediği yerine getirildi.

İbrahim Tenekeci ağabeyden çok sık duymuşumdur: “Bu dünyanın en kolay şeyi, bir Müslümanı kandırmak ve kullanmaktır.”

Buna Hz. Ali’nin şu sözünü ekleyelim: “Bizi Allah ile aldatana, aldanırız.”

Bununla birlikte…

Kendi adıma: Cemaludin Latiç’i, yeni değil, yıllardır eleştiriyorum. Hakkında, doğru bilinen, birçok yanlış olduğunu söyledim, söylüyorum.

Hazır konu açılmışken: Yanarlı dönerli bir siyaset izleyen, rüzgâra göre yelken açan, hak ettiğinden fazla kıymet verilen, bir tek o mu?

Elbette, hayır. 

Bahsedilmesi gereken isimler, bu kadarla sınırlı değil. Daha nice örnekler var. Fakat bizim yerimiz bu kadarla sınırlı.

Bu konuya, bir başka zaman devam edelim.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Mehmet Yilmaz

Akilli adam kanmaz, kanmak sorgulamamak ya menfaat neticesinde olur ya da aptalliktan.. bir ucuncu secenek yoktur.. hele hele devlet yonetenlerin kandirilmak gibi bir luksu hic yoktur.. onlar halk kandirilmasin diye secilmistir.. halkin adina dogru kararlar versin diye.. iktidarin aldatilmasi en hafif deyimiyle ya kotu niyet ya da ahmakliktir.. her ikisi de kabul edilemez
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23