• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ayhan Demir
Ayhan Demir
TÜM YAZILARI

FETÖ Makedonya Yapılanması

13 Temmuz 2016
A


Ayhan Demir İletişim: [email protected]

Bugüne kadar FETÖ’nün Arnavutluk, Bulgaristan, Bosna Hersek ve Kosova yapılanmalarını detaylarıyla anlattık. Şimdi sırada Makedonya var.

Makedonya yapılanmasının ilk nüveleri 1992’de atılmış. Ertesi yıl, esnafa yönelik ‘sohbet halkaları’ başlatılmış. Öncelikli hedefleri, esnafın zekat ve sadakalarını kontrol altına almak olmuş. Bu hususta oldukça etkili olmuşlar. 

Makedonya İslam Toplumu Birliği, Türkiye’deki Diyanet İşleri Başkanlığı’na karşılık gelen, devletten bağımsız bir kurum. Ülkedeki tüm cami, imam, hatip ve medreselerin giderleri, bu kurum tarafından karşılanıyor. En önemli ve neredeyse tek gelir kaynakları ise Türk, Arnavut ve Boşnak Müslümanlar.

FETÖ’nün zekat ve sadakalara el koyması, Makedonya İslam Toplumu Birliği ve dolayısıyla bu ülkedeki Müslümanlara yönelik ilk darbeleri olmuş. İkinci darbe de çok gecikmemiş. Kendilerine biat etmeyen tüm ilahiyatçıları dışlayıp, hedef haline getirmişler. 

İlk sohbetler, o dönemde Makedonya imamı olan Cemal Doğan, Ali Çakır, Turgay Şen ve Vrapçişteli Abdüşşükür ile başlatılmış. 

Cemal Doğan’ın asıl ismi Selim Çoraklı. İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından 4 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldıktan sonra bu ismi kullanmış. 1999 yılında bu yapılanmadan ayrılmış. (4 Şubat 2014, Sabah)

Ali Çakır isimli ‘imam’ ise esnaf ve gençlerle sohbet grupları oluşturmakla görevliymiş. Sohbet hocalığının yanı sıra, okullara öğrenci topluyormuş. Zaman Makedonya’nın, Ohri temsilciliğini de yapmış.

Zaman Makedonya’dan bahsetmişken, devam edelim. 

‘Zaman (Dooel) Makedonya’ 1994 yılında kurulmuş. Uzun süre, Makedonya İslam Toplumu Birliği’ne ait Hilal dergisinin kiracısı olmuşlar.

Zaman Makedonya, hali hazırda, haftalık Türkçe ve aylık Arnavutça yayınlanıyor. Gazetenin müdürü ve genel yayın yönetmeni Mehmet Emin Çoban. Gazetenin iki numaralı isim ise yazı işleri sorumlusu Ahmet Osmani. İki tane de köşe yazarları var: Hüseyin Odabaşı ve Güler Selim

Zaman Makedonya Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Emin Çoban hakkında oldukça dikkat çeken iddialar var. Bunlardan ilki: “Yerel medya organlarına ısmarlama haberler yaptırarak, algı oluşturmaya çalışmak.” 

“Dnevnik ve Koha Ditore gibi gazetelerde para karşılığı, röportaj yayınlattığı” da iddia ediliyor.

Bir diğer iddia ise şu şekilde: Makedonya Gazeteciler Birliği Başkanı Naser Selmani imzalı “F.Gülen’e destek ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin (sözde) anti-demokratik uygulamalarını kınayan bildiri”, Mehmet Emin Çoban’ın girişimleri neticesinde, Zaman Makedonya’da yayınlanmış.

Zaman Makedonya’nın haber ve köşe yazılarında tek bir hedefi var: FETÖ propagandası... 

İşte bu gazetede yer alan ‘bozacının şahidi şıracı’ kabilinden birkaç haber başlığı: 

“ABD: Fethullah Gülen Hareketi’ni terör örgütü olarak görmüyoruz”

“Alman hükümeti: Cemaat terör örgütü değildir!”

“Gülen’in, Le Monde’daki yazısına Fransa’dan destek: Terörün bitmesi için Gülen gibi sesler artmalı.”

Bu gazete, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’ye yönelik karalamalara da ev sahipliği yapıyor. Türkiye ile Rusya arasındaki buzların erimesine vesile olan mektubu aynen şu başlıkla sundular: “Erdoğan’dan Rusya’ya mektup: İzvinite (Özür dilerim)” (28 Haziran 2016, Zaman Makedonya)

Gazetenin köşe yazarları Hüseyin Odabaşı’nın kaleme aldığı şu ifadeler, yürüttükleri algı operasyonu açıkça ortaya koyuyor: “Şu an 28 Şubat da yapamadıklarını yapıyorlar. Asya Bank mahvedildi, Işık Sigorta perişan oldu, hemen her yerdeki hizmete ait müesseselere kayyımlar atanarak işgal edildi.” (Maskeli Balon’dan Maskeli Darbe’ye, 09 Haziran 2016) 

FETÖ’nün Makedonya’daki medya yapılanmasının diğer ayaklarında radyo, web siteleri ve sosyal medya hesapları var. 

Gostivar’dan yayın yapan “Balkan FM” ile FETÖ arasındaki bağlantıyı, radyonun programcılardan Elyase Kurtiş, şöyle anlatıyor: “Zaman abonesiyiz ve beğenerek okuyoruz. Özellikle ‘Gönül Dünyamız’ sayfasında yer verilen Fethullah Gülen Hocaefendi’nin yazılarını dinleyicilerimizle paylaşıyoruz.” (25 Aralık 2014, Zaman Makedonya)

17/25 Aralık sürecinden sonra yayına başlayan ‘MakHaber’ isimli Türkçe haber portalı ise bu yapıyla doğrudan bağlantılı görünmüyor. Fakat Musa Şasivari’nin sorumlusu olduğu bu site, ağırlıklı olarak Zaman Makedonya’nın haberlerine yer veriyor. 

Twitter ve facebook’ta açtıkları ‘Dialog Maqedoni’ isimli hesaplar üzerinden de algı operasyonu yapmaya çalışıyorlar. 

Ne demişler: Dünya tükenir, yalan tükenmez!

FETÖ Makedonya yapılanması, elbette, bundan ibaret değil. Okulları, öğrenci evlerini, yurtları, kursları, ticari faaliyetlerini ve yerel destekçilerini de önümüzdeki haftalarda anlatırız inşallah.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23