• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ayhan Demir
Ayhan Demir
TÜM YAZILARI

Bu ramazan

06 Mayıs 2020
A


Ayhan Demir İletişim: [email protected]

Ramazan, insanın kendine gelmesi, özüne dönmesidir. Bütün iyi şeylerin toplamıdır: Sabır, fedakârlık, nezaket, vefa, sadakat. 

Bu ay, insanı aslına yaklaştırır. Aciz bir kul olduğunu hatırlatır. Açlık; kibir ve haset gibi kötü huyları zayıflatır. Samimiyet, tevazu, sadelik, hayırseverlik, sevgi ve saygı gibi iyi ve güzel huyları kuvvetlendirir.

Ramazanda birlik ve beraberliğimiz pekişir. Kardeşlik duygumuz tazelenir. Birliğin kıymeti anlaşılır. Bir elle alkış olmaz, ancak protesto olur. Tam da burada, Peygamber Efendimiz’in şu mübarek cümlesini hatırlatalım: “Müminin mümin kardeşiyle olan durumu, birbirini yıkayıp temizleyen iki el gibidir.”

Ramazan, zihnen ve kalben, esaslı bir temizlenme ayıdır. Taze bir başlangıç için vesiledir. Bu ayda, rahmet ve merhamet, heves ve özen zirve noktasına ulaşır. 

Ramazan, ister kışta ister yazda gelsin. Fark etmez. Ne zaman gelirse gelsin, iklim hep bahar olur. Serinlik ve ferahlık verir. Dünyadan bunalan, ramazanın gölgesinde rahatlar. 

Ramazan insanlar arasındaki mesafeyi kapatır. Daha yakına getirir, görünür kılar. Kalbi yakınlık sosyal mesafe kurallarına tabi değildir. İstediğiniz kadar yaklaşabilirsiniz. 

Ramazan, sadece aklımızı değil, kalbimizi de çalıştırır. Sadece midemizi değil, üzerimize sinen her türlü kötülüğü ve fenalığı da boşaltır. Ruhumuzu yoran, üzen, zayıf düşüren meşguliyetlerden, mazeretlerden, davranışlardan kurtulmak için iyi bir fırsattır. 

Ramazan, bedenimizden ziyade, ruhumuzu besleme; maddiyatın değil, maneviyatın kalıcı ve kurtarıcı olduğunu idrak etme zamanıdır. Beden acıktıkça, ruh doyar; beden doydukça, ruh acıkır. Orucu sadece midemize değil, elimize, dilimize, gözümüze ve gönlümüze de tutturmalıyız. 

Ramazan ayı, mümin hassasiyetini yeniden kuşanma; ahlakın yanına nezaketi, maneviyatın yanına samimiyeti de ekleme vesilesidir. İyi niyetli olmalı, kötü söz söylememeli, kırıcılığı terk etmeli, harama bakmamalı ve el uzatmamalıyız.

Bunları söylüyoruz ama…

Neredeyse her ramazan ayında, benzer şeyler yaşıyorduk. Daha doğrusu benzer şeyleri eleştiriyor, şikâyet ediyorduk. 

Bu sene farklı.

Şurası gerçek ki, yakın zamanlardaki örnekleriyle kıyaslandığında, çok daha farklı bir ramazandayız. İnsanın gönlüne dokunmayan: Toplu iftarlar, etkinlikler, konserler vesaire. Bunların hiçbiri yok. 

Bu ramazanın sevindirici bir tarafı var: Çok şükür, gösterişten uzağız. Evimizle, soframızla, kendimizle daha yakınız.

Bu sene saygın konuklardan oluşan iftar davetleri, ışıltılı ve ihtişamlı meydan etkinlikleri ve meşhur isimlerin ‘Ramazan konserleri’ yok. Kitab’a uzanmak ve O’nun huzuruna varmak için daha fazla vaktimiz var.

Bir husus daha: Bu topraklara ve topluma karşı aidiyet duygusu taşımayanlar, her ramazan ayında bir hadise bulunup, büyütülüyordu. Bu hadise üzerinden hoş olmayan şeyler yazılıp, söyleniyordu. Bir veya birkaç kişinin kabahati, milyonlarca insanın omuzlarına yükleniyor, inançları yargılanıyordu.

Ve yine aynı çirkinliğin bir parçası olanlar, her ramazanda, mutlaka rencide edici bir eylem, yürüyüş düzenliyorlardı. Millete ve milletin değerlerine karşı yürüyorlardı.

Bunlar da bu sene yoklar. En azından şu güne kadar. 

Öte yandan: Camiler kapalı, iftara dakikalar kala alınan sıcacık pidelerden mahrumuz, sofra bezinin serili olduğu mütevazı iftarlarda ve sahurlarda buluşamıyoruz.

Zorlu bir geçitten geçiyoruz. Bütün bu yaşananlar, bizim için yüksek hayat tecrübesi oluyor. Elbette üzülüyoruz. Canımız da yanıyor. 

Yapacak bir şey yok: 

“Olanda hayır vardır.” 

Ve “Sabrın sonu selamettir.” Böyle biliyor ve inanıyoruz.

Biraz daha sabırlı ve tedbirli olmalıyız. İnşallah, sonrası düzlük ve ferahlık olacaktır.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Aziz Yeniçağ

Eline diline sağlık gardaşım. Ramazanımız mübarek olsun. Orucu diline, gözüne ve ayaklarına tutturabilenlere selam olsun.

Osman buyrucu

Sayın yazar teşekkürler ramazanımız mübarek olsun camiden cemaatten mahrum kaldık amma karşılığında müslümanlara saygısızca davranan sokaklarda alenen yiyip içenlerden hiç utanmadan lokantasını açanlardan saymakla bitmez densizliklerden kurtaran koronaya teşekkür edesim geliyor.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23