• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ayhan Demir
Ayhan Demir
TÜM YAZILARI

Bayram-ı şerif mübarek olsun

14 Eylül 2016
A


Ayhan Demir İletişim: [email protected]

Her bayram, karşımıza çıkarılan bir cümle var: “İslam dünyası bu haldeyken, bayram mı yapılır?”

Soruya soruyla karşılık verelim: Bu ve benzeri cümleler, ne kadar yerlidir? 

Yersiz yurtsuz insanlara itibar edilmediği gibi, yersiz yurtsuz sözlere de itibar edilmemeli. Ayakları yere basmayan sorulardan, kimseye yurt (cevap) olmaz.

Yeri gelmişken, birkaç soru daha: Sıradan günleri bayram yapan nedir? Bayramı bayram yapan, herkesin mutlu ve sağlıklı olması mıdır? 

Bayram günleri özellikle düşkünlere ve muhtaçlara daha fazla el uzatmamızın, kurbanlarımızdan ihtiyaç sahiplerine pay etmemizin elbette bir anlamı var. Eğer bayramlar sadece tebessüm dolu günler öyle olsaydı; bu günlerde, öncelikle mezarlıkları, yaşlıları ve hastaları ziyaret etmezdik.

Bayramlar, bu dünyanın bir imtihan yeri olduğunu hiç aklından çıkarmayanlarındır. Bayramlar, hasta olmasına rağmen isyan etmeyen, fakir olmasına rağmen hırsızlık yapmayanlarındır.

Bayramlar, kendini bu dünyada misafir hisseden ve malını paylaşanlarındır. 

Bayramlar, komşularının, dostlarının ve akrabalarının hatırını soran, dertlerine ortak olanlarındır.

Bayramlar, bir yandan Müslümanlar arasında barış, esenlik ve kardeşliği tesis ederken, diğer yandan da ekonomik ve toplumsal yapıyı sağlamlaştırır. Müslümanlar arasındaki dayanışma, yardımlaşma ve bütünleşmenin canlı kalmasını sağlar.

Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy bayramı şu mısralarla anlatıyor: “Afâk bütün hande, cihan başka cihandır / Bayram ne kadar hoş, ne şetâretli zamandır”

Özetle: Bayramlarda hem soru, hem de cevap insandır. 

Her gün et yiyenler, yedikleri etin kaynağını, nerdeyse hiç, düşünmezler. Kurban Bayramı, yenilen etin ağaçta yetişmediğini hatırlatır. Şefkat ve merhamet duygularını biraz daha artırır.

Kurban eti ile diğer günlerde yenilen etler arasında fark vardır. Kurban, sadece doyasıya et yemek ve protein ihtiyacını karşılamak için kesilmez. 

Kurbanın, Allah’ın gözüne girmek gibi bir gayesi vardır. İşte bu fark ve farkındalık, bayramı bayram yapar. Bunun tersi de doğrudur. Bayram, bu fark ve farkındalıkları yapar.

Bayramlar sıradan zaman dilimleri olmadığına göre her kurban bayramı gelişinde, ısıtılarak, önümüze getirilen tartışmalarının da özel bir sebebi olmalı. Öyle zannediyorum ki, kurban tartışmalarıyla asıl hedeflenen şey hassasiyetlerimizin; insan merkezli bakışımızın, şefkat ve merhametimizin kurban edilmesidir.

Kurban, bir hayatı ortadan kaldırmak değildir. Aksine hayatı yaşanır kılan ve anlamlı hale getirmektir. 

Kurban, her türlü cepheleşmenin yol açtığı, kiri temizler. Savaş cephelerindeki kanı, hayatın içerisine çeker. Televizyonların haber bültenlerinde ve gazetelerin üçüncü sayfalarında akan kanı durdurur.

Kurban, bizatihi insanın kendisi yani nefsidir. Böylelikle insanın kendini terbiye etmesi yani nefsini sınırlara çekmesini sağlanır. En azından öyle olması beklenir.

Heidegger, “Sınır bir kere çiğnendi mi, çiğnenecek başka bir sınır kalmaz» diyor. O sınır diyor, biz insan okuyalım.

Koyunların kurban edilmediği toplumlarda, insanlık kurban ediliyor. Kurban kesmeyenlerin ve kurban kesenleri vahşilikle suçlayanların, ne kadar vahşileşebildiklerine Endülüs ve Saraybosna’da şahit olduk. Ne yazık ki şahitliğimiz Kudüs, Şam ve Bağdat gibi, yeryüzünün birçok mazlum coğrafyasında devam ediyor.

Kurbanı “hayvan katliamı” olarak yorumlayanlara, küçük bir tavsiyemiz olsun. Bu bayram, İslam coğrafyasını daha dikkatli seyretsinler. Belki o zaman, İslam’ın göz önüne serdiği anlam haritalarını daha iyi kavrayabilirler. Belki o zaman, onca çaba harcamalarına rağmen, neden aramızdaki bağları koparamadıklarını anlarlar. Belki o zaman, “Kim haksız yere bir insanı öldürürse, bütün insanlığı öldürmüş gibi olur” ilahi mesajının anlamını idrak edebilirler. 

Artık toparlayalım.

Bizleri iman ile emniyette, kurban ile sınırda, bayram ile birlikte tutan Allah’a ne kadar hamd etsek azdır.

Birliğimiz, aynı zamanda dirliğimizdir.

O yüzden…

Mekke’ye bayram gelir, Kudüs’e bayram gelir.

Bağdat’a bayram gelir, Saraybosna’ya bayram gelir. 

Halep’e bayram gelir, İstanbul’a bayram gelir. 

Bayram-ı şerif mübarek olsun.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23