• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ayhan Demir
Ayhan Demir
TÜM YAZILARI

Arnavutluk’ta neler oluyor?

11 Ağustos 2021
A


Ayhan Demir İletişim: [email protected]

Arnavutluk’ta, sadece ormanlar değil, siyasi iklim de alev alev. 

Bu durumun sebeplerinden önce, şunu söyleyelim: Arnavutluk’ta üç önemli siyasi aktör var. Başbakan Edi Rama, Ortodoks kökenli bir Hıristiyan. Ana muhalefet konumundaki Demokrat Parti lideri Lulzim Basha Sünni kökenli. Cumhurbaşkanı İlir Meta ise Bektaşi kökenli. 

Dinleri, mezhepleri farklı olsa da her üç siyasetçinin birçok ortak noktası var. Mesela, üçünün de dini hassasiyetleri zayıftır. Edi Rama’nın ateist olduğu yönünde yorumlar yapılmasına sebep olan söylemleri, hareketleri var. Ancak her üçü de içki içer, hınzır eti yer.

Edi Rama, yönetmeyi ve gündem belirleyen bir siyasi aktör olmayı iyi öğrendi. Ancak güce göre saf değiştirebilecek bir yapısı var. 

İlir Meta, dalgalı bir siyasi çizgiye sahip. Bugünlerde kaybedenler arasında olsa da gücü elinden bırakmak istemiyor.

Arnavutluk’ta güçlü ve etkili bir aktör olmanın en önemli şartı, Meta ve Rama’yı aynı anda memnun edebilmekten geçiyor. En azından bugüne kadar böyle oldu.

Lulzim Basha, ülkenin en önemli siyasi figürlerinden biri olan Sali Berisha’nın halefi. Ancak henüz siyaseti öğrenemedi.

Bitmedi: Üçü de sadece kendi çıkarını düşünen, önemseyen adamlar. Arnavutluk’ta bir iş yapılacaksa, işin mahiyetinden daha fazla, onların alacakları komisyonun miktarı önemlidir.

Bir Arnavut atasözü şöyle söyler: “Köy yanar, gelenekleri bozulmaz.”

Kısaca: Arnavutluk’ta sistem biraz daha farklı işliyor.

Bizim açımızdan önemli olan şu: Bazı eksiklerimiz, problemlerimiz elbette var. Fakat Arnavutluk politikamız fena değil, hatta doğru istikamettedir. Mesela, üç siyasi aktörle de iyi ilişkiye sahibiz. En azından kötü değiliz.

25 Nisan’da gerçekleştirilen son genel seçimleri Edi Rama liderliğindeki Sosyalist Parti, tek başına iktidar olacak bir çoğunlukla kazandı. Geniş tabanlı bir muhalefet cephesi kurmasına rağmen Lulzim Basha liderliğindeki Demokrat Parti yine muhalefette kaldı. 

Bu neticenin en önemli sebebi, halkın muhalefetten ümidinin olmamasıdır. Lulzim Basha, Sali Berisha’dan sonra oluşan karizmatik lider boşluğunu dolduramadı. Yakışıklı, boylu poslu ve ilkeli siyaset izliyor. Ancak Arnavutluk halkı, daha şahin ve karizmatik siyasetçileri tercih ediyor.

Edi Rama, bu açıdan bakılınca, oldukça renkli bir kişiliğe sahip. Rama’nın, Fransa’da sokak ressamlığından Tiran belediye başkanlığına, oradan da başbakanlık koltuğuna uzanan hızlı yükselişini Soros’a borçlu olduğunun altını çizmeliyiz.

Edi Rama, asıl sıçramasını Tiran belediye başkanlığı esnasında yaptı. Yalan yok, şehri toparladı, kalkındırdı. Lana kanalı etrafındaki gecekonduları ortadan kaldırıp, kanalı, İtalyanların işgal yıllarında ilk inşa ettiği günlere geri getirdi.

Edi Rama’ya verilen desteğin arka planında eski günlere geri dönme korkusu olduğunu da mutlaka söylemeliyiz. Rama’ya destek veren seçmenin bir kısmı da “hırsız olduğunu biliyoruz ama iş de yapıyor” görüşüne sahip. Yaklaşım bu şekilde olunca: Ne çıplaklar plajında sosyalist partili bir milletvekilinin karısıyla çekilen anadan üryan fotoğraflar ne de hava kuvvetlerinin eğitim uçaklarında uyuşturucu taşınması neticeyi değiştirmiyor.

Zaten Arnavutluk’ta, Rama’ya muhalefet edebilecek medya ve işadamı da kalmadı. Buna bir de kendisini destekleyen mafyadan aldığı gücü eklerseniz, rakiplerinin pek şansının kalmadığını görürsünüz. Aslında sadece iktidarın mafyası yok. Muhalefetin de mafyası var. İktidara gelen, kendi mafyasını, hapisten çıkarıp, sahaya sürüyor.

Ülkedeki seçim sistemi, gereken oy sayısını sağlayamayan partilerin aldığı oyları, en çok oy alan partiye katmak üzerine kurulmuş. Hal böyle olunca, mafya vasıtasıyla, varoşlardan oy satın alma ve sahte kimlik basma gibi yollar gündeme geliyor.

Buna bir de seçim sisteminde yapılan değişiklikler eklenince, Edi Rama karşısında, muhaliflerin iktidar beklentisi bir hayalden ibaret hale geldi. Eski seçim bölgeleri aşağı yukarı vilayet sınırlarına karşılık geliyordu. Yeni seçim bölgeleri, muhaliflerin oylarını, sosyalistlerin güçlü oldukları bölgelere dağıtmak ve eritmek üzerine düzenlemeler içeriyor. 

Neticenin oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Son seçim sonuçları, buna işaret ediyor. Sosyalist Parti, 140 sandalyeli mecliste, 74 sandalye elde ederek üçüncü iktidar döneminin kapılarını ardında kadar açtı. 

Yazımızın başında dile getirdiğimiz, siyasi iklimi alevlendiren, gelişmeler de bu noktadan sonra başladı.

Edi Rama, seçim zaferinin ardından, ilk olarak; uzun süredir tartışmalı bir ilişkiye sahip olduğu Cumhurbaşkanı İlir Meta’dan kurtulmak üzere adım attı. 

Sosyalist Parti, “son genel seçim sürecinde, anayasaya aykırı hareket ettiği” gerekçesiyle, Meta’yı görevden uzaklaştırmak için meclisi topladı. Oluşturulan Meclis Soruşturma Komisyonu da aynı doğrultuda ifadeler içeren bir rapor hazırladı. Nihayetinde Arnavutluk Meclisi, Meta’nın görevden alınması talebini onayladı.

Gelinen nokta itibariyle: Anayasa Mahkemesi, üç ay içinde, meclis kararı ile aynı yönde görüş bildirirse; İlir Meta azledilecek. Cumhurbaşkanlığı görevini Meclis Başkanı Gramoz Ruçi üstlenecek.

Önümüzdeki günlerde neler olur? Anayasa Mahkemesi, mecliste alınan kararı onaylar mı? Bu soruların cevaplarını, ilerleyen günlerde, hep birlikte göreceğiz.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

AKINCI.

Bu uc kisiye bir baska ortak ozeligi var onlar FETO-s teror orgutun ile  iliskili yapar, zaten bu uclu karaktersizler calmadan sey birakmazlar, yapmadin yolsuzluk birakmazlar, amerikan iti olmak annasini satarlar, belki farkli gorebilirler ama es ozeligi ISLAM ve TURKIYE dusmanligidir ayni ve en ust seviyesinde, bunlardan daha pislikler, daha kotuler olamaz.

kehanet

demekki bizde oynanan oyunlar orada da var. yakın zamanda solcuların yaptıkları katliam ve zulme rağmen iktidar olacak kadar oy almaları düşündürücü ve endişe verici.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23