• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Atilla Özdür
Atilla Özdür
TÜM YAZILARI

Ekmekler küfleniyor...

01 Aralık 2014
A


Atilla Özdür İletişim: [email protected]

Eskiyen aylar ziyan olmasın diye kırparak yıldız yaparlarmış. Küflenen ekmekleri de peksimet…

Ya Hükümetin işiydi, ya da ondan bağımsız kurumlar tarafından emredilmişti. Öyle de olsa, böyle de olsa, önemi yok. Kredi kartına dayalı taksitli satışların bir kısmına yasaklama ve kısıtlama getirilmişti…

Niye?...

Giderek kontrolden çıkan cari açık artışının ana unsuru iç tüketime, fren olsun diye…

Kuyumcular piyasasında belli belirsiz bir hafifleme meydana geldi. Elektronik eşya pazarında da şöyle böyle bir daralma sonucu, siyasetin finansörleri dayattı: “İstemezüükkk”…

Ve  sonunda eski Türkiye’ye geri dönüldü. Yasak bitti…

Liberalizm gereği serbest piyasa, kendisiyle ilgili karar alma-verme hakkının kendine ait olduğunu, müdahaleci politikaya tükürdüğünü yalatarak gösterdi…

Umudunu kredi kartlarına bağlamış vasat halk ise, la teşbih, katırlar tepişirken tekmeyi yiyen eşşeğin kendisi olduğunu kavrayabilmekten uzak, ekranlardan reklam arası dizi seyretme hazzıyla, bihoş düşmüş, şükrediyor, tanrısına… 

Serbest piyasa aktörleri, bu kez de yine liberalizmin gereği, daha önce aldıkları  AVM yatırım kararlarını revize etmişler. Beher hafta başına düşen yeni AVM küşad merasimi kat sayısını indirmişler. Şimdiye dek olduğu gibi üç günde bir yerine bilfarz, iki haftada bir yeni AVM açılışı...

Niye?...

Sebep, ekonomideki “azalan verim kanununun” iktisadi kalkınma pratiklerimize özgü, bize has yorumu…

Kredi kartlı taksitli satışlara piyasa dışı müdahale, piyasanın bütün sektörlerinde tahmin edilmedik daralmaya yol açınca, AVM işleticileri, sermayelerinde verim kaybına uğradılar. Yenileriyle AVM sayısı çoğalınca verim daha da düşeceği için,  AVM’ciler, kendilerini kozalarının içine çekmeğe başladılar…

2013 yılında ülkemizde 326 adet AVM var imiş. Küçük esnafı epeyi hırpalamış. Bu yılın ilk dokuz ayında bu sayı 342’ye çıkınca, küçük esnaf başlıyor hafif tertip gözyaşı dökmeğe. Hafifinden belirmeye başlayan bu gözyaşlarına yenileri açıldığında hıçkırıklar başlayacaktı refakata. Eğer planlanan 64 adet yeni AVM’nin hepsi açılıp saçılsaydı, yanmıştı bakkal amcalar…

Hükümet kalkınmayı GSMH artış hızında görüyor ve bunun da, al-sat metoduyla ivmelenmesini destekliyor. Gel velakin bu metod, yani alım satım yoluyla yaratılan tüketim artışı da, cari açığı azdırıyor.

Bir yandan GSMH artışına bağlı kalkınma politikasıyla AVM’lere destek, beri taraftan da, yabancılara boşver, BİM misali yerli AVM’lerin raflarını Çin’den ithal ucuz hırdavat, tekstil ürünleri, lastik pabuç, defter kalem ve mutfak levazımatıyla doldurup pazarlamaları, ekonomi politikalarımızı zora soktu...

Atatürk ve Özal’dan miras az gelişmiş ülkelerdeki Serbest Pazar Ekonomisinde piyasa aktörleri, karar alıcı meşru organlar tarafından müdahale görmedikçe, cari açığın düşürülmesi imkansız...

İktidar ve kadroları bu gerçeği görmelerine rağmen, imanın rükünlerinden sayılagetirilmiş vatan sevgisi üzerinden de olsa, yabancı mallarına veto söylemini kamu spotu haline getiremedikleri için, nişan nikah takılarında taksit yasağına bel bağladılar. Amma hükümetçe amma BDDK’ca…

Bu yasak, takı sınırlarını aşıp serbest piyasanın genelini daraltınca, kuyumcuların şahsında asıl paralel devletin sermaye olduğu gerçeği kendiliğinden ortaya çıkıverdi…

Nişan nikah takılarına yol verilmesiyle askıya alınan yeni AVM projeleri de haliyle, şimdi geleceklerinden ümidvar olup meydana çıkacaklar…

Bu arada küçük esnaf ne mi yapacak?  

Pasta, peksimet…

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23