• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Karahasanoğlu
Ali Karahasanoğlu
TÜM YAZILARI

“Yanlış”lar ve “doğru”lar!

10 Nisan 2019
A


Ali Karahasanoğlu İletişim: [email protected]

“Yanlış”lar ve “doğru”lar derken..

Seçim sonuçları kesinleşmeden..

Benden kimse özeleştiri falan beklemesin..

YSK’nın vereceği karar öncesinde, “Bak bak.. Kendilerine yakın isimler bile, yanlışları sıralamaya başladılar.. AK Parti’nin kimsesi kalmadı” dedirtmem..

Dedirtmemeliyim..

Tam aksine..

AK Parti’ye dört koldan yapılan saldırılarda, yalnız bırakmamak için..

Oluşturulmak istenilen algıları cevaplamalıyım..

31 Mart seçimleri sonrasındaki tartışmalarda, nelerin “yanlış” olduğu halde dillendirildiğini, onların “doğru”larının ne olduğunu söyleyelim..

Yanlış: Tayyip Erdoğan, “13 bin oy farkıyla seçim kazanmış havasına girmeyin” dedi. Oysa bir oy ile bile seçim kazanılabilir. Tayyip Erdoğan seçim kazanmak için aradaki farkı 13 binden fazla olmasını isteyerek, haksızlık ediyor.

Doğrusu: Tayyip Erdoğan, “Seçimi kazanmak için 13 binden fazla fark olması gerekir” demedi.. “Binlerce geçersiz oyun olduğu ve sayımın devam ettiği bir aşamada, ispatlanmış hırsızlıklara rağmen YSK kararını beklemeden 13 bin oyla kimse seçim kazandım havasına girmesin” dedi.

Yanlış: AK Parti birçok ilde, yüzlerle ifade edilen oy farkı ile seçim kazandığı halde, İstanbul’daki 14 bin farkı yeterli kabul etmiyor.. Seçimi kaybettiğini kabul etmiyor

Doğrusu: AK Parti’nin, birkaç yüz oyla seçim kazandığı, ancak itirazların henüz sonuçlanmadığı bir ortamda, “Benim mazbatamı verin, nerde ulan benim mazbatam” dediği tek il veya ilçe yoktur. Hepsinde itirazlar yapılıp, incelemeler yapıldıktan sonra mazbatalar alınmış veya yeni yeni alınmaktadır.. AK Parti’nin seçim kazandığı hiçbir yerde, hatta kaybettiği hiçbir yerde, kendi lehine sandık sonuçlarında oynama yaptığı iddia edilmemiştir.. Buna dair tek bir sandık sonucu gösterilememiştir.. İstanbul seçimlerinde ise, onlarca sandıkta AK Parti’nin oyları sıfır veya bir olarak bilgisayarlara yüklenmiştir.

Bu sebeple, AK Parti, İstanbul’da seçimin sonucunun, YSK kararına kadar beklenmesi gerektiğini söylemektedir. 

Yanlış: AK Parti kazanınca 3 bin oy yetiyor. CHP kazanınca 29 bin,  son durumda da 13 bin oy yetmiyor..

Doğru: AK Parti üç binle kazandığında, kimsenin hırsızlık yapıldığına dair bir iddiası, suçlaması yok. Ama CHP’nin 29 binle kazandığını iddia etmesi sırasında ve sonrasında.. 13 bin oy farkı ile kazandığını iddia etmesinde, hırsızlık iddiaları ayyuka çıkmış durumda. Birisi anasının ak sütü gibi helal 3 bin oyla kazanıyor. Diğeri ise, bin bir şaibe içeren, oyların sıfır yazıldığı operasyonlarla seçimi kazandığını iddia ediyor.. Bırakalım da bari, o hırsızlık iddiaları hakkında, YSK bir karar versin.. 

Yanlış: Eskiden, seçimlerin sonuçlarına hükümet etki edemesin diye, adalet, içişleri ve ulaştırma bakanları istifa eder, yerlerine bağımsız bakanlar getirilirdi. Şimdi Başkanlık sistemi ile o da kalktı. Seçimin sonucuna bakanlar etki etmeye başladı..

Doğru: Eski sistemde de, sadece milletvekili seçimlerinde üç bakan istifa ediyordu. Mahalli seçimlerde, bakanlar istifa etmiyordu.. Mahalli seçimler açısından, değişen bir şey yok.

Yanlış: Muharrem İnce, Cumhurbaşkanlığı seçiminde, sandıkların açıldığı akşam, “Adam kazandı” dedi. Bunu AK Parti niye söylemiyor? Bunu söylemek, çok mu zor?

Doğru: Muharrem İnce ile Tayyip Erdoğan arasında, Cumhurbaşkanlığı seçimindeki oy farkı % 22 idi.. Yani 11 milyon oy farkı vardı.. İncelenecek, yanlış olabilecek, değişme ihtimali olacak hiçbir şey yoktu.. % 22 oranında, yani 11 milyon civarında oy farkı olan bir seçimde “Adam kazandı” demeyecektiniz de, ne diyecektiniz? 

Yanlış: 2014 mahalli seçimlerinde Mansur Yavaş ile Melih Gökçek arasında da kıran kırana bir mücadele oldu.. Ama Mansur Yavaş, bugün AK Parti’nin yaptığı kadar itiraz etmedi..

Doğru: Bugün YSK karar vermeden, itirazların geri çekilmesini isteyenlerin, Mansur Yavaş’ın YSK kararı ile bile yetinmediğini hatırlamaları gerekir.. Öyle ki, Mansur Yavaş ve CHP, YSK kararından sonra da itirazlarını sürdürmüşler, Anayasa Mahkemesi’ne müracaat etmişlerdi. Onunla da yetinmemişler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitmişlerdi.. Sonuçlara razı olmamışlardı..

Yanlış: AK Parti seçimi iptal ettirecek olursa, daha büyük bir mağlubiyetle karşılaşır.

Doğru: Seçimin iptali somut hırsızlıklara dayalı olursa, AK Parti değil, CHP şu an aldığı oyu alamaz. Millet hırsızlık yapana oy vermez.. Önceki seçimde oy veren bile, hırsızlık yaparak koltuğa oturmak isteyenlere tokadını yapıştırır.. Hırsızlık yok ise.. Zaten seçimi iptale de gerek yoktur. Önemli olan seçimin iptalinde somut gerekçenin vatandaş tarafından nasıl karşılanacağıdır.

Yanlış: Anadolu Ajansı seçim akşamında ne yaptı? İktidara yakın olanlar, AA’nın yaptığı büyük yanlışı bilerek niye yazmıyorlar.. 

Doğru: Anadolu Ajansı’nın elinde sandık tutanakları yok.. CHP’nin elinde var.. CHP ne yaptı, onun açıklanması gerekir. CHP rakam açıkladı da, Anadolu Ajansı o rakamları gizledi mi? AK Parti’nin de elinde, CHP’nin elinde olduğu gibi sandık tutanakları var ve onlar “3 bin oy ile kazandık” diye açıklama yaptılar.. Ama CHP, ilk günden bu yana, kendi rakamlarını hiç açıklamadı. Niye açıklamadılar, kamuoyu ile paylaşmaları gerekir. 

Yalan: AK Parti’ye karşı bir partinin seçim kazanması için; söyler misiniz, kaç fark olması lazım? Kanunda kaç yazıyor?

Doğru: Kazanmak için bir oy fazlasına bile gerek yok. Eşit bile oy alsanız, eğer tertemiz bir seçim ise.. Hiçbir ihtilaf yok ise.. Kura çekilir, yine kazanabilirsiniz.. Ama hırsızlıkla, asla seçim kazanamazsınız.. Seçilseniz bile, YSK karar verse bile, mazbatanızı alıp, koltuğa otursanız bile, bir gün gelir, hırsızlığın hesabını verirsiniz...

Yanlış: Hükümet emeklilikte yaşa takılanların sesine kulak vermedi.. 3600 göstergeyi, daha önce yapması gerekirken, seçim sonrasına bıraktı... Bu da seçmende güvensizliğe sebep oldu. 

Doğru: EYT bir mağduriyet ise, bunun müsebbibi Bülent Ecevit başbakanlığındaki hükümettir. Ecevit’in o gün yanında olanlar bugün nerede? CHP’de.. EYT mağdurları hesap sormak istiyorlarsa, oylarını CHP’ye vererek mi hesap sormuş oldular? CHP’nin faturasını, AK Parti’ye çıkartmak ne derece doğrudur? 3600 ek göstergede de, AK Parti’ye oy verilmediğinde, gösterge gelmiş oluyor mu? Seçmen bu kadar cahilce bir yanlışa imza atabilir mi?

31 Mart seçimleri ekseninde günlerdir tartıştığımız konulardaki, bazıları için “yalan” da diyebileceğimiz “yanlış”lar ile “doğru”ları sıraladım.

Takdir sizlerin..

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23