• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Erkan Kavaklı
Ali Erkan Kavaklı
TÜM YAZILARI

Eğitimciler şikâyet yerine çözüm üretmeli

26 Haziran 2014
A


Ali Erkan Kavaklı İletişim: [email protected]

Eğitim sistemini herkes eleştirir. Çözüm üretme konusunda çok az insan kafa yorar. Fizik öğretmeni Hasan Kaya kardeşim, sistemin açmazlarını sıralamış, özellikle liselerin ahlaksızlık, kavga, kötü alışkanlıklar edinme yeri olduğunu vurgulamış, öğretmene saygısızlıklardan söz etmiş. Not ortalaması ile 9 zayıflı öğrencinin geçtiğini belirtmiş, bu sistemde ahlaklı, milli ve manevi hassasiyeti olan, çalışkan insan yetişir mi diye sormuş. (19 Haziran tarihli mektup)

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenleri ciddiye almalı. Önce onlara moral vermeli ve motive etmeli. Öğretmenler eğitimli insanlar, öğrenmeyi ve öğretmeyi bilirler fakat çok çabuk motivasyonlarını yitiriyorlar. Hele muhalif öğretmen sendikaları tam motivasyon bozma merkezleri.

Bir fizik öğretmeninin çalışkanlık, milli ve manevi değerler, ahlak kaygısı olması fevkalade güzel. Değerlerimizin gençlere aktarılamamasından rahatsız olması önemli.

Çok güzel hassasiyetleri olan Hasan Bey gibi meslektaşlarımın kendi güçlerini unutuyorlar. Millet öğretmenleri çok önemsiyor, öğretmenlerin bir kısmı bu hususu göz ardı ediyor.

Bir Gece şiirinde Mehmet Akif, Gönüller Sultanı Peygamber Efendimizden (sav) önceki karanlık yılları anlatır:

“On dört asır evvel yine böyle bir geceydi
Kumdan, ayın on dördü bir öksüz çıkıverdi.
Lakin o ne hüsrandı ki hissetmedi gözler;
Kaç bin senedir, hâlbuki bekleşmedelerdi.
Nerden görecekler? Göremezlerdi tabii,
Bir kerre zuhur ettiği çöl, en sapa yerdi.
Bir kerre de mamure-i dünya, o zamanlar
Buhranlar içindeydi, bugünden de beterdi.
Sırtlanları geçmişti beşer yırtıcılıkta;
Dişsiz mi bir insan, onu kardeşleri yerdi.
Fevzâ bütün âfâkını sarmıştı zeminin,
Salgındı bugün şarkı yıkan tefrika derdi.”  

Cahilliğin, kargaşanın, zulmün kol gezdiği, saltanat sürdüğü bir dünya. 

Tam o günlerde “Ben sadece öğretmen olarak gönderildim” buyuran bir peygamber geliyor ve bir kitapla Hakk’ı, hakikati, doğruyu, güzeli tebliğe başlıyor. 23 sene gibi kısa bir sürede Arap Yarımadası ve kıtalar değişiyor. 

Akif değişimi şöyle anlatır:

Derken büyümüş, kırkına gelmişti ki öksüz,

Başlarda gezen kanlı ayaklar suya erdi.

Bir nefhada insanlığı kurtardı o mâsum,

Bir hamlede kayserleri, kisraları serdi.

Aczin ki ezilmekti bütün hakkı, dirildi;

Zulmün ki zeval aklına gelmezdi, geberdi.

Âlemlere rahmetti, evet, şer’-i mübîni,

Şehbâlini adl isteyenin yurduna gerdi.

Dünya neye sahipse onun vergisidir hep;

Medyun ona cemiyyeti, medyun ona ferdi.

Medyundur o masuma bütün bir beşeriyet...

Yâ Rab, bizi mahşerde bu ikrar ile haşret!”

Gönüller Sultanı (sav) evinden başlayarak Hakk’ı anlatıyor. Değişim önce evde başlıyor. Sonra en sevdikleri, en yakın akrabaları ve kabilesi, sonra Medine, Mekke ve yarımada.

1976 yılında Hatay İmam Hatip Lisesi’nde öğretmenliğe başladım. O gün bugün Öğretmen Muhammed’in (sav) tebliğ metotlarını tatbik ederim. O günlerde şikâyet ettiğim, ilgilendiğim, emek verdiğim öğrencilerimle bugün çok güzel dostluğumuz var. Mobilyacı Abdüssamet Sürmeli, İzmit Müsiad Başkanı Bilal Şengün, Milletvekili Sadullah Ergin, mühendis Yusuf Ağca, okul müdiresi Derya ve Canan Hanımlar… 

Hasköy Lisesi’nde okuttuğum Arzu Hanım’ın sözleri kulaklarımda çınlar:

Edebiyat öğretmenimi tanımadan önce ateisttim, onu dinleye dinleye inancımı kazandım, dini değerlerime döndüm.”

İhlâs ve samimiyetle çalışan öğretmenin fevkalade etkileme gücü var. Eğitim sistemini düzeltecek olan da gençlerimizi ahlaklı, zeki ve çalışkan yetiştirecek olan da öğretmenlerimiz.

BeyinVitamini: Öğretmenler arasında şikâyet kültürü çok yaygın. 37 sene boyunca şikâyetin hiçbir sorunu çözmediğini gördüm. Bu sebeple hiç şikâyet etmeyen, soruna değil, çözüme odaklanan öğretmen Cemal Hoca’nın romanını yazdım. Kader Kapımı Çaldı, Hayata Gülen Öğretmen; Bilge Öğretmen sorun çözen Cemal Hoca’nın hayatı. Öğretmeni Başarıya Götüren Yol ve En Sevilen Öğretmen Hz. Muhammed (sav) ise samimi ve etkili öğretenlerin takip ettikleri yol haritasını anlatır. Meslektaşlarıma, çocuklarının öğretmeni olan anne ve babalara tavsiye ederim. İletişim: 0212-551 32 25; www.kitapyurdu.com

Tebrik: Konya MilliEğitimMüdürlüğü çok yerinde bir icraata imza atmış. Beyşehir ve Seydişehir gibi birçok yerde senelerdir görev yapan 28 Şubat yadigârı müdürlerin yerini değiştirmiş. Eğitimde motivasyonunu kaybetmiş personelin yerinin değiştirilmesi, hizmet içi kurstan geçirilmesi, yeni bakış açısı kazandırılması çok önemli. Bakanlığın yeni eğitim yönetimi anlayışına uygun olarak yöneticiler değişiyor, yeni atanan müdürlerimizden eğitime kalite kazandırmalarını bekliyoruz.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23