• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Erkan Kavaklı
Ali Erkan Kavaklı
TÜM YAZILARI

Eğitim ve kültür kalite kazanıyor kitabın itibarı arttı

21 Mayıs 2015
A


Ali Erkan Kavaklı İletişim: [email protected]

Eğitime kalite kazandırma çalışmaları fevkalade. Ak Parti eğitimde iktidar oldu. Eğitim yönetimi emin ellerde. Van’da 7 konferans verdikten sonra Çelikhan Eğitim Bir-Sen Başkanı Mehmet Kaya ve kaymakam Adem Kaya’nın daveti üzerine Çelikhan’a gittim. İki günde altı konuşma yaptım.

Çelikhan, kendine mahsus özellikleri olan tertemiz bir şehir. Eğitim çok önemli. Öğretmenlerin büyük bölümü şehrin yerlisi. 355 eğitim personelinin 235’i, yaklaşık % 66’sı Eğitim Bir-Senli. Bu oran sendikacılığın başkenti Adıyaman’da % 50’lilerde. 

Eğitim Bir-Sen başkanı Mehmet Kaya tam bir eğitim gönüllüsü. Harika bir ekip kurmuş, eğitime kalite kazandırmak için çalışıyor. 

Teog’da çözülen net soru sayısı Türkiye ortalaması 62, Çelikhan’da 80. İlçede okullar birbiri ile ve Türkiye ile yarışıyor. 

İlçenin Alevî beldesinde 20 din kültürü ve ahlak bilgisi sorusunun doğru bilinme oranı 18.6. En yakın ilçeye 4 net fark atmışlar. Alevî çocuklar din kültürü ve ahlak dersinde çok başarılı.

Ortaokul, lise, imam-hatip ve müdürlere ayrı ayrı konferanslar verdim. Konuşmayı terk eden, dinlemeyen, sabote eden olmadı. Öğrencilerin ilgileri fevkalade, üstelik çok meraklılar, soru sordular, konferanstan sonra kitap aldılar, imzalattılar, birlikte resim çektirdik.

Öğretmenler ve okul müdürleri kalite yarışında. Eğitimin kalitesini ve başarıyı nasıl artırabiliriz yarışına girmişler. Üstelik son derece mütevazı ve hoşgörülüler…

Kaymakam Adem Kaya eğitimi çok önemsiyor, kalitesinin artması için çok büyük gayret gösteriyor. Perşembe akşamı müdürlerle yaptığımız “Okulda Kaliteyi Artırma Sistemi” konulu sohbete katıldı. Müdür dostlara, eğitimin kalite kazanabilmesi için “verimlilik kriterleri” belirlemelerini, seviye tespiti yapmalarını ve hedefler koymalarını önerdim. “Verimlilik Kriterleri ve Hedefler” tablosunu okulun en görülebilir yerine asmalarını ve okulun gündemine kaliteyi koymalarını, başarıyı artıran personeli ödüllendirmelerini tavsiye ettim. Artıramayanlara şöyle deyiniz:

“Arkadaşım, biz bir takımız. Kimseden vazgeçemeyiz. Takımda herkes iyi oynasa kaleci başarısız olsa gol yer ve takım yenilir. Kalitenin artması için birlikte çalışmaya mecburuz. Bir çiçekle bahar gelmez. Başarı insana mutluluk verir. Öğrencilerimizin başarısına katkı sağlamanızı istiyorum. Sizi de mutlu görmek istiyoruz, birlikte ne yapabiliriz?”

“Öğretmenler eğitimli insanlar, eğitimin kalitesini nasıl artıracaklarını bilirler, onlara işlerini öğretmeye gerek yok. Birlikte hedefler belirlemeli, hedefe ulaşmak için periyodik kalite toplantıları yapmalı, başarıyı artıranları tebrik ve takdir etmeli, ödüllendirmeli. Başarılı olan ile başarısız olan eşit tutulmamalı. Başarıyı artıran mutlaka takdir ve tebrik edilmeli. Bir çay ikram ederek bile olsa gönlü alınmalı, takdir edilmeli.

Çalıştay fevkalade verimli geçti. Akşam geç vakte kadar eğitimin kalitesini artırma metotlarını konuştuk ve enfes tespitler yaptık. Müdürler kaliteyi artırmaya azimli ve kararlı. Eğitim emin ellerde.

Çelikhanlılar ders başarısıkadar ahlakî değerlerin hayata geçirilmesinde de Türkiye ortalamasının çok üstündeler. Şehirde içki içilmez, satılmaz, alınmaz. 

Kahvelerde oyun oynanmaz, sadece çay içilir ve sohbet edilir.

Hırsızlık olmaz. Dükkânlar açık, kilitsiz. 

Alış-veriş çoğu zaman veresiye. Halk tütün ekip biçer. Bakkala ve markete borçlanır, tütünü sattıktan sonra borcunu toptan öder. Esnaf, halka güvenir, halk esnafa. Çelikhan’da aldatmaca yok. 

Adıyaman ve Çelikhan’da yabancı yok, misafir var. Halkın misafirperverliği, cömertliği, nezaketi her türlü tarif ve takdirin üstünde.

ADIYAMAN KİTAP FUARI

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş’ın gayretiyle bu yıl ikincisi düzenlenen “Adıyaman Kitap ve Kültür Fuarı”nakatıldım. Okuyucuların ilgisi fevkalade idi. İmza atmaktan kolum yoruldu. Şehir kalesinin eteklerinde kurulan kitap çadırlarına okuyucu akınına uğradı. Öğretmenler, öğrenciler, veliler fuarda... İmza günü oldukça yoğun geçti, Adıyamanlılar okumayı ve kitabı seviyor. 

Tebrik ve Teşekkür: 2014 yılında okuma hızımız rekor seviyeye ulaştı. Kişi başına düşen kitap 7.3, dünya sıralamasında 11.’yiz.  Kitap üretimi yüzde 4,6 arttı. 

Eğitimin kalitesini artırmak ve okuma kültürünü geliştirmek için çaba harcayan sportmen ve gayretli Çelikhan Kaymakamı AdemKaya; Eğitim Bir-Sen Başkanı MehmetKaya ve sendika yönetimine, eğitim gönüllüsü dostlar EkremGündoğar, MehmetYerlikaya, HasanKaplan, Süleyman Hilmi Kızıldağ, Ekrem Şişman, Aydın Demirbağ, Abdulkadir Yıldız ve Adıyaman’da mihmandarlığımı yapan kıymetli müdürlerim Enver ve Mehmet Beylere, Eğitim Bir-Sen’in eskimez başkanı, değerli dost MehmetDağtekin’e ve eğitimci dostlara bin teşekkür ediyor, gayretlerinden dolayı hepsini tebrik ediyorum.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23