• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Erkan Kavaklı
Ali Erkan Kavaklı
TÜM YAZILARI

Bize erdemli insan, dâhice fikirler lazım

13 Eylül 2018
A


Ali Erkan Kavaklı İletişim: [email protected]

Eğitim 2023 Bulma Toplantısı esnasında Milli Eğitim Bakanı Prof. Ziya Selçuk ile kısa süreli de olsa sohbet etme fırsatı buldum. Bakan eğitimi şaha kaldıracak fikirlere sahip. 

Sohbetin başında “Önce insan yetiştirmemiz lazım. Ahlaklı, erdemli, kemal sahibi. Sonra başarı. Bir mesleği olmalı ve onu iyi yapmalı. İş dünyasının ihtiyacını karşılayacak eleman yetiştirmek öncelikli işimiz değil.” dedi. 

Vatandaşın önceliği farklı, çocuğunu başarılı olmasını istiyor, dedim.

İşin farkında olduğunu belirtti:

“Önce olgun, erdemli insan; sonra başarı.”

Milli Eğitim Bakanlığını günlük tartışmaların dışında tutmak istiyor. 

Prof. Ziya Selçuk’un ufku geniş, hedefi büyük. Eğitimin mutfağından gelmiş. 15-20 sene sonra meyvesini verecek programlar peşinde. Büyük hedefler koyuyor:  

“Bütün dünyaya örnek olacak insan yetiştirmemiz lazım.”

Altı, üstü, sağı, solu çizilerek yazılıp çerçeveletilip okul duvarlarına asılması gereken bir hedef.

Prof. Selçuk, herkesi kucaklayan ve kuşatan bir eğitim anlayışı geliştirmek istiyor. Türkiye’nin dışarıdan kaşınan sinir uçları olduğunu biliyor. Bu sebeple eğitimi toplumun toplumu birleştiren çimento olmasını istiyor.

Türkiye coğrafyası dışında kalan ama “Evlad-ı Fatihanın” yaşadığı coğrafyayı da kucaklamaktan yana. 

Yahya Kemal, Kaybolan Şehir şiirinde o coğrafya için şöyle der:

“Vaktiyle öz vatandan bizimken bugün niçin

Üsküp bizim değil? Bunu duydum için için.

Kalbimde bir hayali kalıp kaybolan şehir,

Ayrılmanın bıraktığı hicran derindedir.

Çok sürse ayrılık, aradan geçse çok sene,

Biz sende olmasak da sen bizdesin yine.”

Başka coğrafyaların yeteneklerini eğitip devşirme anlayışımız olmalı. Yetenekleri siz kucaklamazsanız başkası sizin yeteneklerinizi alıp götürür. Gönül coğrafyamıza uzanmak gerekir.

Prof. Selçuk, bir ara konuyu Fullbright Komisyonu’na getirdi. Amerikalıların bir zaman bu komisyon marifetiyle eğitimi dizayn ettiklerini ifade etti. Hatta Menderes dönemine kadar MİT personelini eğitip maaşlarını verdiklerini Menderes’in bu gidişe son verdiğini söyledi.

Bugün Fullbright sadece burs komisyonu olarak çalışıyor. Amerika’da eğitim görmek isteyen belli sayıda öğrenciye burs veriyor, eğitimde karar alma mevkiinde değil.

Burs alan kişiler, ülkeye döndüklerinde onların etkili yerlere gelmeleri ve nüfuz sahibi olmaları için ABD çaba sarf eder mi sorusunun cevabı açık. Her ülke nüfuz casusu yetiştirmek ister. Prof. Selçuk bunun farkında.

ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SİSTEMİ

Eğitimin kalbi öğretmendir.

Eğitimin kalitesi öğretmenin kalitesini geçemez. 

Eğitim nitelikli öğretmenle kalite kazanır.

Prof. Selçuk, işin başından beri öğretmenin önemine vurgu yapıyor. Aliya İzzet Begoviç’ten alıntı yaparak, “Yeryüzünün öğretmeni olabilmek için gökyüzünün öğrencisi olmalısınız.” dedi. 

Bulma Konferansı’nda söyledikleri önemli:

“Bilimle aklı ve gönlü birleştirmeye, çift kanatlı olmaya ihtiyacımız var. Evrensel anlayışın yerel temsili için düşünmeye ihtiyacımız var. Bu nedenle yerli düşün, küresel davran demek durumundayız.”

Zaman zaman şiirimsi bir dil kullanıyor Milli Eğitim Bakanı Selçuk:

“Güneş olmak, yağmur olmak için buradayız. Güneş hiçbir nebatı, otu, kurdu, kuşu, çocuğu, evlatlarımızın hiçbirini ayırmadan hepsini ısıtır. Yağmur, size su var, size yok demez. Ne varsa herkese dağıtır. Gelin, hep beraber bu ülkeyi aklın, bilimin, gönlün merkezi yapalım. Hepimiz deli gömleklerimizi yakalım, gitsin!”

“Eğitimde bir şeyler yapmanın ötesinde kıyameti koparmamız lazım. Bizim sivri akla ihtiyacımız var. Biz olmayı aşıp hepimiz olmak durumundayız.” sözleri Milli Eğitimin Bakanı Selçuk’un ufkunu gösteriyor. 

Bakan Selçuk, öğretmene önem eriyor; daha nitelikli öğretmen yetiştirebilmek için de YÖK ile birlikte çalışmalar yapmayı planlıyor. 

Eğitimciler kolları yeniden sıvamalı; geçmişin ışığı ile geleceği kurmak, herkesi kucaklamak, ilim ve teknolojide dünya ile yarışmak için terlemeyi göze almalılar.

Bakan yeni bir ufuk çiziyor. 

Eğitim camiasının temsilcisini ve liderini bulduğu kanaatindeyim.

Teşekkür ve Tebrik: Pendik Milli Eğitim Müdürlüğü seminer döneminde “Eğitim Seninle Başlar” programı çerçevesinde 6000 öğretmene nitelik, bilgi ve beceri kazandıracak 420 program düzenledi. Program dördüncü yılında. Öğretmenlerimizi motive etmeyi, bilgilendirmeyi ve birbirlerinden öğrenmelerini sağlamayı amaçlıyor. Milli Eğitim Müdürü Aytekin Yılmaz ve ekibini, mihmandarlarım Cumali Sever ve Özlem Özçetin’i tebrik ederim. Programa davet edip tecrübe paylaşımında bulunmama fırsat verdikleri için teşekkür ederim.  

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23