• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Akben
Ali Akben
TÜM YAZILARI

İyi şeyler kötü şeyler

15 Ocak 2017
A


Ali Akben İletişim:

İyilik ve kötülük bu iki sıfatı aklımıza getirebildiğimiz birçok ismin önüne koyarak kendimizi test etmeye ne dersiniz? Nasıl bir insanım sorusunun başına koyarak başlayalım. Ancak insan nefsine ağır gelir kendini hesaba çekmek.

Bu gerçeklikten olsa gerek hemen topu taca atarak kendisinden başkalarıyla uğraşmaya başlar. İdarecilerinden tutun da çoluk çocuğuna kadar herkesle uğraşır. Gençliğinde dünyayı değiştirecek kadar idealist takınırken, şimdilerde gençleri değiştirmenin yolunu yordamını arar olabilir.

Ya da eşine çocuğuna davranışlarında kendisine yapılmasını istemediği şeyleri yaparak daha yolun başında kaybedenlerden olabilir. Özeleştiri çok önemli bir turnusol aslında. Hemen rengini belli eder. Ancak nefis ve şeytan her saniye hemen yanıbaşımızda olduğu için eşrefi mahluk olma gayretimizi gölgelemek ister. 

İyilik ve kötülük sıfat olarak akıllara net bir algı olarak nakşetse de izafi kavramlar olarak kişiden kişiye değişebilmektedir. Bugün iyi dediğimiz bir olgu yarın kötü de olabilmektedir. Bana göre ile başlattığımız kelimeler ve cümleler sonunda iki dünyamızı karartabilir. Dimyata pirince giderken evimizdeki bulgurdan olabiliriz.

İçinden geçtiğimiz bugünlerde devletimizi idare eden insanların iyi ve kötü yönlerini irdelemeye kalktığımızda karşımıza çıkan ucubeye bir bakar mısınız? Kime göre ne kadar iyi ve kötü ? 

İçerden ve dışardan yıkıcı unsurlara göre mi yoksa devletimizin bekası için gecesini gündüzüne katan kahramanlara göre mi cevaplandıralım bu zor soruyu. Birine göre iyi olan diğerine göre kötü.

Son günlerin zor sorularından birkaç tanesini aklıselime göre cevaplandıralım mesela. Maddi ve manevi bir savaşın tam ortasındayız. Ekonomik olarak çökertilmek için gayret gösteren zindelere karşı bir vatandaş olarak yapabileceklerimiz hususunda iyi ve kötü sıfatına göre kendimizi çek edelim.

Yastık altında dövizi olan garip gureba reisinin önerileri doğrultusunda son birkaç ay içerisinde varını yoğunu bozdurarak yerli para ve altına çevirdi. Miktarı konusunda spekülasyon yapılsa da meblağ az uz değil, ihanet savaşçısı tarafı korkuttu ve ürküttü.

Savaş bütün hızı ile devam ediyor. Esas parababalarının dövizlerini daha göremedik. Onlar sanırım yurtdışı güvenli limanlarda korudukları dövizlerinin kendilerini koruyacağına inanıyor. Memleket elden gittikten sonra güvenli liman olmuş paran olmuş, arsan malikanen, fabrikan olmuş bir anlamı olmamasına rağmen insan nefsi iyi ve kötü sıfatı ile ilgili zikzaklar çizdirebiliyor akıllı ve zeki insanlara.

Örnekler o kadar çok ki, hangi birisi ile devam etsem acaba.

Mesela başkanlık sistemi, kimine göre ihanet kimine göre ise vatanperverlik. Öyle değil mi? Aklı başında sanarak yetkilendirdiğimiz vekillerimiz birbirini ısıracak kadar aceze durumuna düşebiliyorlar. İyi kötü sıfatını siz yerli yerine koyun.

Daha başka örnekler mi dersiniz? Bizde örnek çok maalesef. Hem de her alanda çok. İstanbul’da, Konya’da başka yerleşim yerlerimizde oturması sakıncalı binalar görevlilerimiz tarafından belirleniyor. Mühürleniyor. Oturulmaz raporu ile de tehlikeli alan ilan ediliyor. 

Bizim gözü pek cesur milletimizden bazı kahramanlar da çıkıp bana bir şey olmaz, bir şey yapanın alnını karışlarım dercesine o yerlerde yaşamaya devam ediyor. Olan olduktan sonra da suçlu arama peşine düşerek günlerce birbirimizi yıpratıyor kendimize göre bulduğumuz suçlunun cezasını kesmek için kalan enerjimizi tüketiyoruz.

Aynı millet 15 Temmuz’da da tüm dünya zindelerinin bu kadarına pes dediği destanı yazarak, tarihin altın sayfalarında parlamaya bir kez daha layık oluyor. Karar sizin. Bu milletin iyisini kötüsünü aramaya devam ederken kendimizden başlamayı teklif ediyorum. Aynalara yalan söyletmeden. Varsanız Halep burda değilse arşın burada.

Bugünlük de bu kadar kalın sağlıcakla.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23